Επίθεση του κόμματος του Ερντογάν εναντίον Τραμπ για τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους”

File Photo: Ousted Egyptian President, Mohamed Morsi reacts inside defendants cage in the courtroom as the judge is reading a verdict against him in Cairo, Egypt, 16 June 2015. EPA, ALI MALKI / ALMASRY ALYOUM EGYPT OUT
Εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υποστήριξε χθες Τρίτη ότι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτηρίσει ξένη τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων — κάτι που φέρεται να οδεύει να κάνει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ — θα βλάψει τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή και θα βοηθήσει οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα χθες ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ξένη τρομοκρατική οργάνωση, κίνηση που θα συνεπαγόταν την επιβολή σειράς κυρώσεων σε βάρος του παλαιότερου ισλαμιστικού κινήματος στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε από τον Τραμπ να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, ακολουθώντας τα βήματα του Καΐρου, την 9η Απριλίου, στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.

Ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κόμματος με ισλαμιστικές ρίζες, έκρινε ωστόσο πως αυτή η απόφαση από μέρους των ΗΠΑ θα είχε «αναμφίβολα άσχημες συνέπειες για τη σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες στις χώρες του ισλαμικού κόσμου».

«Ταυτόχρονα», η κίνηση του Τραμπ θα αποτελούσε «την ισχυρότερη υποστήριξη που θα μπορούσε να δοθεί στην προπαγάνδα του Νταές», συμπλήρωσε ο Τσελίκ, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά.

Η σχέση της Τουρκίας και των HΠΑ, συμμάχων στο NATO, διέρχεται το τρέχον διάστημα φάση νέας έντασης, κυρίως λόγω των διαφορών τους ως προς τη Συρία, καθώς και εξαιτίας της συμφωνίας που έκλεισε η Άγκυρα για να αγοράσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διατηρούν στενή σχέση με το AKP· πολλά στελέχη του κινήματος διέφυγαν στην Τουρκία όταν η οργάνωση τέθηκε εκτός νόμου και χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική από την κυβέρνηση του Σίσι στην Αίγυπτο. Το κίνημα διαβεβαιώνει ότι δρα με απολύτως ειρηνικό τρόπο.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο επιδεινώθηκαν μετά το 2013, όταν ο στρατός, του οποίου επικεφαλής ήταν τότε ο Σίσι, ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Πλήγμα στον Ερντογάν: Ο Τραμπ θα χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους”

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: