Επίθεση Νίκολας Μπερνς στον Ερντογάν: “Καρκίνωμα αυταρχισμού” η Τουρκία στο ΝΑΤΟ




Η δεξαμενή σκέψης Turkish Heritage Organization διοργάνωσε χτες συζήτηση με θέμα “Conversation on Transatlantic Relations” με τη συμμετοχή της Gulnur Aybet, σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Νίκολας Μπερνς, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μπέρνς σημείωσε στην εισήγηση του ότι η Τουρκία θεωρήθηκε ανέκαθεν ως ένας από τους πιο στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ, ήδη από το δόγμα του Τρούμαν, αλλά ανέφερε ότι, αν και υπήρξαν «αναταράξεις στη σχέση», οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ απρόσεκτες προς τις ανάγκες τις Τουρκίας. “Είμαστε πάντοτε καλός σύμμαχος στην Τουρκία και αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια” σημείωσε, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν οι ΗΠΑ κατηγορήθηκαν ότι «υποστήριζαν υπερ το δέον» την Τουρκιά.

Ο κ. Μπέρνς τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, όμως τώρα ανησυχούν για το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει γίνει αυταρχική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι : «υπάρχουν περισσότερα μέλη του Τύπου στη φυλακή από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο Πρόεδρος Τραμπ έχουν γίνει επιφυλακτικοί … Το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μια στρατιωτική συμμαχία, αλλά και μια πολιτική συμμαχία και οι δημοκρατικές αξίες πρέπει να ευθυγραμμίζονται».

Ο κ. Μπερνς επεσήμανε ότι για να συνεχιστούν οι καλές σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας «δεν είναι σώφρον για την Τουρκία να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το οποίο απλά δεν μπορεί να ενταχθεί σε συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, αν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400, θα αποκοπεί από το πρόγραμμα F-35 και Patriot». «Η Τουρκία έχει πάψει να είναι παραγωγικός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» παρατήρησε.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Μπέρνς σημείωσε ότι αν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400 θα περιθωριοποιηθεί στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις και θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35, επισημαίνοντας ότι αυτή η κίνηση θα ήταν κίνηση προδοσίας του ΝΑΤΟ από την πλευρά της Τουρκίας και σημείωσε ότι εντός του ΝΑΤΟ υπάρχουν «τρία καρκινώματα αυταρχισμού, η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Πολωνία».

Από την πλευρά της η Gulnur Aybet υπερασπίστηκε τις αποφάσεις και κινήσεις του Προέδρου Ερντογαν και επέμεινε ότι το σύστημα S-400 που έχει αποφασίσει να προμηθευτεί η Τουρκία θα είναι αυτόνομο και δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.

Νέα επιστολή στην Γερουσία για την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Σκόπια, με το σωστό όνομα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: