Ελεύθερη πτώση της τάξης του 4% καταγράφει το κόμμα της άκρας δεξιάς στην Αυστραλία




Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα καταδεικνύει ότι το ποσοστό του κόμματος ένα έθνος (άκρα δεξιά) συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του, τέσσερις εβδομάδες πριν διεξαχθούν οι ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.

  • Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Australian και δημοσιεύεται στην έκδοσή της που κυκλοφορεί σήμερα, το ποσοστό του κόμματος της άκρας δεξιάς υποχώρησε από το έξι τοις εκατό στο 4% μέσα σε δύο εβδομάδες, τάση που ενισχύει τόσο τη συντηρητική συμπολίτευση, όσο και την αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα. Σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα, τα δύο μεγάλα κόμματα ισοψηφούν, συγκεντρώνοντας το καθένα 39% των προθέσεων ψήφου στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την Παρασκευή και την προκήρυξη των εκλογών της 18ης Μαΐου.

Μεταξύ των δύο κομμάτων -αφαιρουμένων όλων των υπολοίπων- οι Εργατικοί προηγούνται με 52% έναντι 48% της συμμαχίας των συντηρητικών. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον οδεύει να χάσει την αναμέτρηση, με βάση αυτό το στοιχείο. Το κόμμα Ενα Εθνος, του οποίου ηγείται η γερουσιαστής Πολίν Χάνσον, είχε κερδίσει τέσσερις έδρες στις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, το 2016, όμως δύο γερουσιαστές εγκατέλειψαν την παράταξή της αφού εξελέγησαν. Μολαταύτα, μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, το κόμμα συγκέντρωνε 11% των προθέσεων ψήφου στις δημοσκοπήσεις.

  • Η θεαματική υποχώρηση της δημοτικότητας της παράταξης της αυστραλιανής άκρας δεξιάς -το 4% είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει από το 2016- σημειώθηκε λίγο καιρό αφότου αποκαλύφθηκε ότι στελέχη του κόμματος προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από το αμερικανικό λόμπι των όπλων NRA υποσχόμενοι σε αντάλλαγμα την προώθηση χαλαρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή στην Αυστραλία.

Η Χάνσον, γνωστή για αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες της, όπως η κατοχύρωση του συνθήματος “είναι εντάξει να είσαι λευκός”, που χρησιμοποιεί κυρίως η αυστραλιανή άκρα δεξιά, ή το γεγονός ότι είχε βάλει μπούρκα στη Γερουσία το 2017 στην προσπάθειά της να προωθήσει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε δημόσιους χώρους, αρχίζει την εκστρατεία της σήμερα. Η δημοσκόπηση του Newspoll διενεργήθηκε σε δείγμα 1.697 ψηφοφόρων σε εθνική κλίμακα από την 11η ως τη 14η Απριλίου.

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αυστραλία/ΚΑΜΠΕΡΑ
15/04/2019 06:43

Βαριά ήττα για την κεντροδεξιά συμμαχία στη Φινλανδία: Οριακή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: