Εκβιασμός από Άγκυρα: Θα συζητήσει θέματα Ασφάλειας αν αποδεχθούμε την πολιτική ισότητα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ναρκοθετούν τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό οι Τούρκοι. Συνδέουν τα επόμενα βήματα με την εμμονή τους να γίνει αποδεκτή η τουρκικής εκδοχής πολιτική ισότητα.

  • Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως για να αρχίσει συζήτηση για την Ασφάλεια- Εγγυήσεις θα πρέπει προηγουμένως να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα, με διασφάλιση του δικαιώματος άσκησης βέτο σε όλες τις αποφάσεις του κράτους.

Αυτή η κίνηση γίνεται ενόψει των χωριστών συναντήσεων, σήμερα, της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αλλά και της ελλαδοτουρκικής συνάντησης, στις 12 Απριλίου, στην Αθήνα.

Με το κλείδωμα της πολιτικής ισότητας, η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο της λειτουργίας του Κράτους. Έχοντας ως εργαλείο το βέτο, θα μπορεί να βάζει ή όχι το Κράτος στον αναπνευστήρα. Η διασύνδεση του ζητήματος αυτού με το κεφάλαιο της Ασφάλειας δεν σημαίνει πως αποδέχονται κατάργηση εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Αποδέχονται τη συζήτηση του θέματος αυτού καταθέτοντας τις θέσεις τους, που δεν φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί (και εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων).

  • Στη συνάντηση της Αθήνας, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ, η ελληνική πλευρά θα επιμένει σε μηχανισμό εφαρμογής λύσης, κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων ενώ δεν θα αποδεχθεί να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα αφορά την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Σημειώνεται πως το Κυπριακό δεν θα είναι το μόνο θέμα στην ατζέντα της 12ης Απριλίου. Θα συζητηθούν τα ΜΟΕ (ελλαδοτουρκικά) και ζητήματα που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν και δεν προχώρησαν. Στην αντίπερα όχθη, η Άγκυρα αναμένεται ότι θα επιμένει στη διασύνδεση των δύο ζητημάτων, πολιτικής ισότητας και Ασφάλειας.

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά επιχειρεί μεθοδικά να υπαναχωρήσει από συγκλίσεις σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει νέο πλαίσιο συζητήσεων στο Κυπριακό, μια νέα βάση για συμφωνία. Ενδεικτικό των ενεργειών και επιδιώξεων της τουρκικής πλευράς είναι η απόσυρση του χάρτη, που κατατέθηκε στην Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης, ενώ επιχειρείται να θολώσει το τοπίο σε σχέση με τον πληθυσμό στα κατεχόμενα.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Επιδίωξη Αναστασιάδη να γίνει καθοριστικό βήμα προς τη συμφωνία των όρων αναφοράς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: