Εισήγηση Ρέγκλιγκ στο Eurogroup για μερική πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από τη χώρα μας




Υπέρ τη μερικής πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, θα εισηγηθεί στους Υπουργούς Οικονομικών ο Επικεφαλής του ESΜ Kλάους Ρέγκλιγκ.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Κ.Ρέγκλιγκ τόνισε ότι υπάρχει οικονομική λογική στην πρόωρη μερική αποπληρωμή, καθώς η Ελλάδα πληρώνει για το 1/3 των δανείων της στο Ταμείο, πάνω από τα επιτόκια των αγορών.

  • Ο ίδιος θα προβεί στην εισήγηση προς το Εurogroup, όταν διατυπωθεί τέτοιο ελληνικό αίτημα, αλλά όπως σημείωσε πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και ομοφωνία των 19. Η κίνηση κατά τον ίδιο βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους.

ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM και Κράτη Μέλη μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το νόμο Κατσέλη.

Παρομοίως απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, τόσο ο Μπενουά Κερά, όσο και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, διέψευσαν διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων των θεσμών σε σχέση με το διάδοχο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

  • “Τα προβλήματα με το νόμο Κατσέλη τα μοιράζονται όλοι οι θεσμοί και για αυτό πρέπει να είναι προσωρινός”, δήλωσε ο Μπ.Κερέ. “Από την αρχή γνωρίζαμε ότι θα είναι άπαξ (one off) νόμος”, είπε. Ξεκαθάρισε δε ότι η παρακολούθησή του θα συνεχιστεί.
  • Νωρίτερα ειδική μνεία στο διάδοχο πλαίσιο για το νόμο Κατσέλη πραγματοποίησε και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη συνεδρία, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Ο Μπ.Κερέ τόνισε ότι η ΕΚΤ είχε ήδη αναγνωρίσει μια σειρά από κινδύνους στο νέο πλαίσιο Κατσέλη, όπως ο νεός φόρτος στη δικαιοσύνη, ο φόρτος στις τράπεζες, και άλλοι, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι κίνδυνοι αυτοί έχουν αποσοβηθεί πλέον, μετά από εντατικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

Προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παρακολούθηση του πλαισίου και ζήτησε και αυτός με τη σειρά του να τηρηθεί ο προσωρινός χαρακτήρας της ρύθμισης. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η θα υπάρξει νέα έκθεση για το θέμα στα μέσα του έτους.

Τόνισε ότι ο νέος νόμος θα έχει και θετικές συνέπειες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όμως ζήτησε εκ νέου από τις αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις με έμφαση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τη δικαιοσύνη, την υποστήριξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το συνολικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, αφού παρουσίασε το πρακτικό πλαίσιο της εκταμίευσης και ζήτησε και αυτός τήρηση των μεταρρυθμίσεων και ειδικά τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

05/04/2019 14:47
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βουκουρέστι – Ρουμανία

 

“Ναι” είπε το Eurogroup στην εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: