Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Ομογένειας: Γιατί μπήκαν μπροστά οι δύο γερουσιαστές;




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Αρθρογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Η μείζονος σημασίας εξέλιξη στη Γερουσία για τον μελλοντικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απόρροια της αποτελεσματικότητας της ομογένειας και ταυτόχρονα της σύσφιγξης των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων την τελευταία δεκαετία.

  • Το νομοσχέδιο που κατέθεσαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο και ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν προέκυψε τυχαία. Προηγήθηκαν επαφές, ενημερώσεις και αναλύσεις από συγκεκριμένους Ελληνοαμερικανούς που έχουν δημιουργήσει προσβάσεις και οι εισηγήσεις τους εισακούονται.

Ο Μενέντεζ είναι ο πιο πιστός και αποτελεσματικός φίλος Ελλάδας και Κύπρου και στο Κογκρέσο. Είναι θεσμικά και ο πιο ισχυρός. Διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, στην οποία είναι τώρα αρχηγός της δημοκρατικής μειοψηφίας.

Εάν οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, θα αναλάβει και πάλι πρόεδρος.Η σχέση του με τον ελληνισμό έχει πολύ προσωπικά χαρακτηριστικά και απορρέει πρωτίστως από την πολύχρονη φιλία του με τον Ελληνοκύπριο Τάσο Ζαμπά από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος τον έκανε να κατανοήσει τις υπαρξιακές ανησυχίες της Κύπρου, όπως και της Ελλάδας.

Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι πολύ κοντά στο εβραϊκό λόμπι, έχει αναπτύξει έντονη δράση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσογειο. Συνεργάζεται στενά με τον Μενέντεζ –παρότι σε διαφορετικά κόμματα, έχουν κοινές ευαισθησίες, όπως την αντίθεση στο καθεστώς Κάστρο στην Κούβα– ενώ διατηρεί πολύ στενή φιλία με τον Ελληνοαμερικανό Ρεπουμπλικανό βουλευτή Γκας Μπιλιράκη –εκλέγονται και οι δύο στη Φλόριντα– με τον οποίο υπηρέτησαν πολλά χρόνια μαζί ακόμη και στο πολιτειακό νομοθετικό σώμα.

  • Επίσης, ο Ρούμπιο έχει στο γραφείο του δύο Ελληνοαμερικανούς συνεργάτες, οι οποίοι αναπτύσσουν μεθοδικά δεσμούς με συναδέλφους τους βοηθούς άλλων νομοθετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στήριξη των τελευταίων.

​​​​​​Για τη σύνταξη και την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθοριστική υπήρξε συνάντηση που είχε ο Ρούμπιο με ομογενείς από το Σικάγο τον Ιανουάριο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Το Ισραήλ, το λόμπι του, ο Ελληνισμός: Ιδρύεται ο «διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: