Εάν πράγματι ο Πούτιν συνέβαλε στην εκλογή του Τραμπ το 2016, τότε θα προσπαθήσει και το 2020




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Είναι το τέλος της ιστορίας για πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές ή η αρχή της; Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αθωώθηκε ή τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ίδιο και την οικογένειά του;

Με την έκθεση του Ρόμπερτ Μόλερ δεν επιβεβαιώθηκε το ενδεχόμενο να συνωμότησε με τους Ρώσους για την εκλογή του, αλλά μήπως άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για άλλες υποθέσεις που τον αφορούν (επιχειρήσεις, φορολογικά, φιλανθρωπικό ίδρυμα) σε δικαστήρια διαφόρων πολιτειών, όπως της Νέας Υόρκης;

  • Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών, γύρω στο 85%, δηλώνει ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί η πλήρης έκθεση Μόλερ. Αυτό ζητά και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών (54%). Μόνο το 18% συνολικά δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο με την περίληψη που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ.

Μετά από δυο χρόνια ερευνών του ειδικού ανακριτή και της εξειδικευμένης ομάδας του διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε «καμία συμπαιγνία» με τη Ρωσία και «καμία προσπάθεια εξαπάτησης» της Δικαιοσύνης από τον Ντόναλντ Τραμπ, με βάση τα όσα ανέφερε ο Μπαρ, στον οποίο ο Μόλερ είχε παραδώσει την έκθεσή του.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε το Κογκρέσο με συνοπτική περίληψη, υπογραμμίζοντας όμως ότι «αν και η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, δεν τον απαλλάσσει (στο θέμα της πιθανής παρακώλυσης της Δικαιοσύνης)».

Στοιχεία και μαρτυρίες που μπορεί να ενέπλεκαν το επιτελείο Τραμπ σε «συναλλαγές» με Ρώσους φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες σε βάρος του Αμερικανού ηγέτη. Την ίδια στιγμή όμως, δεν αποκλείστηκε (κι αυτό είναι το πιο σημαντικό) «ρωσική εμπλοκή» στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

  • Επομένως, ο Αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί πλήρως. Η δημοσιοποίηση ολόκληρης της έκθεσης θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς της χώρας και παράλληλα θα επαληθεύσει ή θα διαψεύσει κάποιους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν από το ένα ή το άλλο κόμμα.

Η πιθανότητα να υπάρξει διαδικασία αποπομπής του προέδρου Τραμπ απομακρύνθηκε. Ίσως, όμως, την επομένη της αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο να βρεθεί αντιμέτωπος με αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Πάντως, ήδη ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και η έκθεση Μόλερ ενίσχυσε, τουλάχιστον για τώρα, την υποψηφιότητά του στον συντηρητικό χώρο.

Εκείνο που έχει σημασία είναι οι ψηφοφόροι να κρίνουν βασισμένοι σε αληθινά γεγονότα και όχι σε μύθους και φανατισμό. Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη και μόνο η διασφάλιση του κράτους δικαίου θα καλυτερεύσει την κατάσταση.

Ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει όλο το περιεχόμενο της έκθεσης επειδή το θέμα δεν είναι κομματικό. Πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

  • Η νομοθετική και η δικαστική εξουσία, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, έχει υποχρέωση να διαφυλάξει το αδιάβλητο των εκλογών και συνάμα τις αξίες της αμερικανικής δημοκρατίας.

Εάν πράγματι ο Πούτιν συνέβαλε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, τότε θα ξαναπροσπαθήσει το 2020. Και μια τέτοια απειλή δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά όλο τον κόσμο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι ΗΠΑ, ο μεγάλος πονοκέφαλος του Ερντογάν: Μετά την ήττα στις εκλογές, οι S-400 και τα F-35…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: