Διπλωματία των “γαμπρών” Ερντογάν και Τραμπ: Αλμπαϊράκ με Κούσνερ και Πρόεδρο των ΗΠΑ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ξεκίνησε η «διπλωματία των γαμπρών» χθες στην Ουάσιγκτον, μία εξέλιξη που σηματοδοτεί μία νέα προσπάθεια για «να τα βρουν» η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε «πολεμικό κλίμα» με αφορμή την αντισυμμαχική συμπεριφορά της Άγκυρας και την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Όπως ενημέρωσε μέλη «δεξαμενής σκέψης» ο Ιμπραίμ Καλίν, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκαν χθες στο Λευκό Οίκο ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ (γαμπρός του Ερντογάν) με τον Τζάρεντ Κούσνερ, στενό συνεργάτη και γαμπρό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Την είδηση μετέδωσε αργότερα και το πρακτορείο Reuters. Στη συνέχεια, οι δύο γαμπροί εισήλθαν για λίγο στο γραφείο του προέδρου Τραμπ, είπε ο κ. Καλίν.

Μέχρι το βράδυ, ο Λευκός Οίκος δεν είχε επιβεβαιώσει τη συνάντηση του κ. Αλμπαϊράκ με τον κ. Κούσνερ και τον κ. Τραμπ. Όμως ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών παρουσίασε φωτογραφία του με τον Πρόεδρο Τραμπ, τον γαμπρό του, τον κ. Κούσνερ και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Στη συνάντηση δεν παραβρέθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος είχε χθες πολύωρες συναντήσεις με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Έγραψε στο Twitter ο γαμπρός του Ερντογάν:

  • «Στη διάρκεια των συναντήσεών μας, κατά τις οποίες συζητήσαμε βήματα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, γίναμε δεκτοί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Του διαβιβάσαμε τους χαιρετισμούς και μηνύματα του προέδρου μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαίωσε καμία πλευρά, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να αγοράσει η Τουρκία τους S-400 αλλά να τους αφήσει στα …κουτιά! Όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα αγοράς του συστήματος, αλλά όχι της ανάπτυξής του, για την αποφυγή περαιτέρω πιέσεων από την Αμερική, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε: “Αυτές είναι όλες οι επιλογές. Ας δούμε τι θα φέρει η διαδικασία που έχουμε μπροστά μας».

Σημειώνουμε ότι περιέργως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και ο γαμπρός του Τραμπ ακύρωσαν τις εμφανίσεις τους σε τουρκικό συνέδριο που πραγματοποιείται από την Κυριακή στο ξενοδοχείο Trump International, που ανήκει στον κ. Τραμπ και άλλους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι οι οργανωτές ανακοίνωσαν την παρουσία τους.

Σύμφωνα και με άλλες τουρκικές πηγές, η συνάντηση των γαμπρών του κ. Ερντογάν και του κ. Τραμπ με τον ίδιο τον πρόεδρο της Αμερικής, έγινε σε καλό κλίμα και στη διάρκεια της συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης ήταν και το μείζον πρόβλημα της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Ο κ. Αλμπαϊράκ δήλωσε σε συγκέντρωση Τουρκοαμερικανών, ότι πραγματοποίησε πολύ παραγωγικές συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν και επικεφαλής διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως είπε τους εξήγησε το σχέδιό του για την οικονομική ανάκαμψη της Τουρκίας, το οποίο, όμως, ήδη απέρριψαν οι αγορές.

  • “Ο υπουργός Οικονομικών Μνούτσιν και εγώ συζητήσαμε πολλά διαφορετικά θέματα», είπε ο κ. Αλμπαϊράκ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ, είχε μία πολύ δύσκολη συνάντηση με στελέχη των αμερικανικών αγορών, τα οποία κοροϊδεψαν και ειρωνεύτηκαν δημόσια το οικονομικό του πρόγραμμα.

Ο γαμπρός του Ερντογάν σημείωσε ότι είχε παραγωγικές συνομιλίες και στο Λευκό Οίκο αλλά δεν αποκάλυψε με ποιους συναντήθηκε. Όπως προαναφέραμε, ο κ. Καλίν είπε πως είχε συνάντηση με τον κ. Κούσνερ και τον ίδιο τον κ. Τραμπ.

  • Σημείωσε σχετικά ο κ. Αλμπαϊράκ: “Αυτή είναι μια σημαντική εβδομάδα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών μας. Από την περασμένη Πέμπτη, η ομάδα μου και εγώ είχαμε σειρά συναντήσεων, είχαμε παραγωγικές συνομιλίες με πολλά διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”.

Μιλώντας στους Τουρκοαμερικανούς, στο ξενοδοχείο Trump International, στη λεωφόρο Πενσιλβάνια, ο γαμπρός του Ερντογάν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία πρέπει να ενισχύσουν την εταιρική του σχέση παρά τις διαφορές πολιτικής, που έχουν και τις οποίες αναγνώρισε.

  • Ο κ. Αλμπαϊράκ είπε ότι «τα προβλήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας δεν πρέπει να εμποδίσουν την θετική εξέλιξη του μέλλοντος της συμμαχίας» και πρόσθεσε ότι η θεσμική δύναμη της συμμαχίας ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών “συνδέεται” με διμερείς δεσμούς.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι κ. Αλμπαϊρακ και Κούσνερ έχουν γίνει φίλοι (!) -σημειώνουμε ότι συναντήθηκαν μόνο δύο φορές μέχρι τώρα. Οι τουρκικές πηγές ελπίζουν πως οι γαμπροί των δύο προέδρων θα διευθετήσουν σύντομα συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν. Οι πηγές επιμένουν ότι εάν πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα των τουρκοαμερικανικών σχέσεων…

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θα πάει στο Πεντάγωνο, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πάτρικ Σάναχαν. Αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι η συνάντηση δεν είναι «ανοικτή» για τους δημοσιογράφους, που σημαίνει πως δεν προβλέπεται επίσημη τελετή.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ REUTERS:
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ χθες Δευτέρα, δήλωσε ενημερωμένη πηγή.

Η πηγή δεν έδωσε διευκρινίσεις για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Κούσνερ, που είναι ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τον Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι ο γαμπρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αλμπαϊράκ στην Ουάσινγκτον, διάρκειας σχεδόν μίας εβδομάδας.

Νωρίτερα, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι είχε πολύ παραγωγικές συνομιλίες με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς στην Ουάσινγκτον, μετά την παρουσίαση των σχεδίων για την αλλαγή πορείας της κλυδωνιζόμενης τουρκικής οικονομίας.

Ο Αλμπαϊράκ είπε σε αμερικανούς και τούρκους επιχειρηματίες πως είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και «καρποφόρες» επαφές στον Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας έκρινε πως Ουάσινγκτον και Άγκυρα πρέπει να ενισχύσουν την εταιρική τους σχέση παρά τις διαφορές τους σε κάποια ζητήματα.

Επίσης το Reuters, μετέδωσε τα εξής:

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα και επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κράτησε μια «λογική» στάση αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα S-400 έχει προκαλέσει ένταση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ζήτησε χθες Δευτέρα το ζήτημα να λυθεί μέσω του διαλόγου.

Ο Αλμπαϊράκ, που είναι γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Τραμπ.

«Στη διάρκεια των συναντήσεών μας, κατά τις οποίες συζητήσαμε βήματα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, γίναμε δεκτοί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Του διαβιβάσαμε τους χαιρετισμούς και μηνύματα του προέδρου μας», έγραψε ο Αλμπαϊράκ στο Twitter.

«Άκουσε με πολλή λογική και θετική κατανόηση τις ανάγκες της Τουρκίας για τους S-400», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου υπουργού στους δημοσιογράφους. «Ήταν μια πολύ θετική, εποικοδομητική συζήτηση».

Ο Αλμπαϊράκ επεσήμανε επίσης ότι στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε το θέμα της αύξησης του διμερούς εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκία στα 75 δισεκ. δολάρια ετησίως από 20 δισκεκ. που είναι τώρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Παρακαλεί να μην επιβληθούν κυρώσεις ο Ακάρ για τους S-400: Απειλές και τελεσίγραφα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: