Χρειάζονται τα ελικόπτερα αλλά χρειάζονται κι άλλα από “χθες”: Tο ξέρουμε τι κάνουμε…

Το ελικόπτερο NH-90 κατά τη διάρκεια της άσκησης Salamis Storm – Photo: HellasJournal
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Έως το τέλος του 2019, το εξοπλιστικό ενδιαφέρον αναμένεται πως θα μονοπωλήσει η λέξη «ελικόπτερο».

Λίγο τα 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα Kiowa Warrior, που θα δώσουν «ενδοφλέβια» ανάσα στα Apache A & D της Αεροπορίας Στρατού…

Λίγο η πολύ σοβαρή προσπάθεια που ξεκίνησε για τα ΝΗ-90, λίγο τα Chinook, που εκεί θα βάλουμε αρκετούς αστερίσκους- σε σχεδόν έναν μήνα τίθενται και επίσημα στην υπηρεσία της αεροπυρόσβεσης με τις ώρες τους «λαβωμένες».

Λίγο ακόμη η υπογραφή της follow on support για τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού S-70 Aegean Hawk που έστω και την τελευταία στιγμή, κλειδώνει η υποστήριξη για τη μετέπειτα ζωή τους.

Λίγο η προμήθεια των ΜΗ-60R Sea Hawk, Ανθυποβρυχιακού πολέμου που φαίνεται πως είναι η επόμενη γενιά των ελικοπτέρων για το Πολεμικό Ναυτικό, τα οποία θα συμπορευτούν με τα νέα πλοία του στόλου.

Αλλά για να γίνουν τα παραπάνω πρέπει να υπάρξει η απόφαση που θα φέρει τη νέα εποχή.

Πάντως να σημειώσουμε πως νέα ελικόπτερα φροντίσαμε να πάρουμε, φρεγάτες πάλι, φροντίζουμε να συζητάμε…

S-70 Aegean Hawk & A/B 212

Αν ξεκινήσουμε από τα τελευταία, που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό, η πρόσκτηση τεσσάρων- ίσως και περισσοτέρων- ελικοπτέρων MH-60R, σίγουρα αναβαθμίζουν κατά πολύ τις ήδη αυξημένες δυνατότητες που έχει το Πολεμικό Ναυτικό τόσο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όσο και σε πολυποίκιλες αποστολές που μπορεί να λάβει το πλήρωμα του συγκεκριμένου ελικοπτέρου και με τις δυνατότητες που έχει ως μέσο να καταφέρει το μέγιστο.

  • Από την άλλη πλευρά τα S-70 Aegean Hawk Sikorsky, παραμένουν στην ενεργό δράση χάρις τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι μηχανικοί στο Κοτρώνι του Μαραθώνα. Σ’ ότι αφορά κρίσιμα λειτουργικά μέσα του ελικοπτέρου που πολλές φορές προβλημάτισαν καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας, αυτά θα εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο μέσω της σύμβασης για την υποστήριξη τους σε τεχνικό επίπεδο.

Τα παλαιότερα τύπου Agusta Bell 212 για πολλά χρόνια ήταν η ραχοκοκαλιά της ανθυποβρυχιακής άμυνας. Ήδη, έχουν φτάσει στο όριο της ηλικίας τους, αν και τα ιδιαίτερα έμπειρα πληρώματά τους σημειώνουν ότι τα ελικόπτερα μπορούν ακόμη να προσφέρουν πάρα πολλά και με λίγα χρήματα που χρειάζονται.

Διότι, όχι απλώς θα αποσβέσουν το πόσο που θα δοθεί γι’ αυτά αλλά θα συνεχίσουν να κάνουν μια πολύ αξιόπιστη και αξιοπρεπή δουλειά η οποία θα γίνεται πάντα με ασφάλεια που είναι το άλφα και το ωμέγα σ’ ότι έχει να κάνει με τα πτητικά μέσα.

Chinook το ελικόπτερο…. Για όλες τις δουλειές

Σε λιγότερο από έναν μήνα, η χώρα μπαίνει στους ρυθμούς της αντιπυρικής περιόδου, η οποία βέβαια φέρνει δυστυχώς τις μνήμες από το Μάτι, από την Κινέτα, από τους 100 νεκρούς, τους χιλιάδες ξεσπιτωμένους. Τα πτητικά μέσα υπήρχαν δεν έλειπαν, αεροσκάφη όχι λόγω των ανέμων, τα Chinook όμως βρέθηκαν πάνω από το Μάτι, τη Ραφήνα, τον Μαραθώνα.

  • Φέτος θα δούμε ξανά εφόσον χρειαστεί τα ελικόπτερα αυτά να πετούν σε πύρινα μέτωπα, αλλά οι ώρες που έχουν μέχρι τώρα διαθέσιμες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει για το πώς θα «μηδενιστούν» οι ώρες και θα είναι απολύτως ετοιμοπόλεμα, όμως φτάνει αυτό σ’ έναν στόλο 25 πολύτιμων ελικοπτέρων;
  • Η έλευση του 10ου Chinook σε λίγες ημέρες θα δώσει μόνο λίγες ανάσες, για έναν δυο μήνες. Το σχέδιο που υπάρχει έως στιγμής το κρατάμε κι όταν έρθει η στιγμή θα το δημοσιοποιήσουμε μαζί με τις ώρες ταλαιπωρίας παντός είδους αποστολής, από πτήση Vip μέχρι και μεταφοράς τροφών σε βραχονησίδα και πολλά άλλα, τα οποία βέβαια θα μπορούσαν να γίνουν με άλλα μέσα και σαφώς με λιγότερο κόστος.

Στα ΝΗ-90 αναφερθήκαμε μόλις πριν από δυο ημέρες και ναι είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια κυρίως γιατί είναι τεράστια αδικία να επωμίζονται τα πάντα τα Chinook και να κάθονται σε παράταξη τα νεότερα και πιο σύγχρονα ΝΗ-90.

Σ’ ότι αφορά τα Kiowa, ο καιρός θα δείξει αν αυτή η επιλογή θα δικαιώσει την απόφαση της απόκτησής τους.

Οι Έλληνες ακρίτες αισθάνονται ασφαλείς, είπε ο ΥΠΕΘΑ: Αυξάνουμε το αίσθημα με τον στρατό μας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal