Απόλυτο εμπάργκο για το Ιράν από την Ουάσιγκτον: Απορρίφθηκε το αίτημα της Τουρκίας




Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Δευτέρα ότι όλες οιχώρες-εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, συμπεριλαμωανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα πρέπει να τερματίσουν τις εισαγωγές τους σύντομα ή να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο Reuters.

Η πηγή επιβεβαίωσε το άρθρο ενός σχολιαστή της εφημερίδας Washington Post που υποστήριζε ότι η κυβέρνηση θα τερματίσει τις απαλλαγές από τις κυρώσεις που είχε χορηγήσει σε ορισμένες χώρες που εισαγάγουν ιρανικό πετρέλαιο στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Λευκός απέρριψε την έκκληση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε να εξαιρεθεί των κυρώσεων, διότι έχει ανάγκη το ιρανικό πετρέλαιο. Η Ελλάδα είχε ανακοινώσει στην Ουάσιγκτον ότι σταμάτησε τις εισαγωγές.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε σαφώς στην ομάδα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τις τελευταίες εβδομάδες, ότι θέλει να τερματίσει τις απαλλαγές και ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπόλτον ασχολείται με το ζήτημα εντός της κυβέρνησης.

Οι αμερικανικές αρχές επανέφεραν τις κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου τον Νοέμβριο μετά την μονομερή απομάκρυνση από την πυρηνική συμφωνία του 2015. Η Ουάσιγκτον πιέζει το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να σταματήσει να υποστηρίζει στρατιωτικούς πληρεξουσίους σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Μαζί με τις κυρώσεις, η Ουάσιγκτον έχει επίσης χορηγήσει απαλλαγές σε οκτώ οικονομίες που είχαν μειώσει τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να το αγοράζουν χωρίς να υποστούν κυρώσεις για έξι επιπλέον μήνες. Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ανακοινώσει ότι «από τις 2 Μαΐου, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα χορηγεί πλέον εξαιρέσεις από τις κυρώσεις σε καμία χώρα που εισάγει ιρανικό αργό πετρέλαιο ή συμπύκνωμα», ανέφερε στο κείμενό του ο αρθρογράφος της Post, Josh Rogin, επικαλούμενος δύο αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών που δεν ονόμασε.

Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι “στόχος μας είναι να φτάσουμε στο μηδέν τις εξαγωγές του Ιράν όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Άλλες χώρες έχουν παρακολουθήσει για να δουν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις εξαιρέσεις. Την περασμένη Τρίτη, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρατείνουν την εξαίρεση που είχε παραχωρηθεί στην Άγκυρα για να συνεχίσουν τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Τουρκία δεν υποστήριξε την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν και δεν πιστεύει ότι θα παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Καλίν σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Η Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει εκστρατεία «μέγιστης οικονομικής πίεσης» στο Ιράν και μέσω των κυρώσεων επιδιώκει να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, χτυπώντας έτσι την κύρια πηγή εσόδων της Τεχεράνης.

Μέχρι τον Απρίλιο, οι ιρανικές εξαγωγές ήταν κατά μέσο όρο κάτω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rafinitiv Eikon.

Θρίλερ στα Σκόπια: Σχεδόν ισοψήφησαν στον πρώτο γύρο Πεντάροφσκι και Σιλιάνοφσκα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: