Αποφασισμένος να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά του Μεξικό, δηλώνει από το Καλέξικο ο Τραμπ




Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται σήμερα το Καλέξικο, μια μικρή πόλη της Καλιφόρνιας στα σύνορα με το Μεξικό, όπου το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «τη μετανάστευση και την ασφάλεια στα σύνορα» και μια επίσκεψη σε ένα «νέο τείχος στα σύνορα».

  • Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στην πόλη αυτή, σε απόσταση περίπου 300 χλμ νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, ο Ρεπουμπλικάνος αναμένεται να εκθειάσει την αποφασιστικότητά του απέναντι στον νότιο γείτονά του.

«Το Μεξικό, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, κάνει σημαντικές συλλήψεις στα νότια σύνορά ΤΟΥ, προτού οι μετανάστες να ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι προς τις ΗΠΑ» έγραψε σε ένα πρωινό tweet.

«Το Μεξικό συμπεριφέρεται με τρόπο απόλυτα φανταστικό εδώ και τέσσερις ημέρες. Συλλαμβάνουν τους πάντες» δήλωσε αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προτού αναχωρήσει για την Καλιφόρνια.

  • Εντούτοις, ο Αμερικανός πρόεδρος διατύπωσε εκ νέου απειλές περί επιβολής τελωνειακών δασμών ύψους 25% στα οχήματα που θα εισαγάγονται από το Μεξικό, στη περίπτωση που αντιστραφεί αυτή η τάση.«Εάν συνεχίσουν (να συλλαμβάνουν τους μετανάστες), όλα θα πάνε καλά. Εάν όχι, θα φορολογήσουμε τα αυτοκίνητά τους με 25%» υπογράμμισε ο δισεκατομμυριούχος.

«Αυτό που συμβαίνει στα νότια σύνορά μας είναι ντροπή» είχε γράψει χθες.

  • Το Μεξικό, όπως επισημαίνει ο Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να επιδεικνύει ανένδοτη στάση στα σύνορά του, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο οι μετανάστες που έρχονται από την Κεντρική Αμερική, ιδίως από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, να διασχίζουν τα εδάφη του με στόχο να φθάσουν στις ΗΠΑ.

«Έχουν την αυστηρότερη νομοθεσία που υπάρχει για τη μετανάστευση. Εάν θέλουν να το κάνουν, μπορούν να το κάνουν» εξήγησε.

«Οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Μεξικού για τα ναρκωτικά»

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξετάζει την επιβολή μιας οικονομικής κύρωσης, εκτός των δασμών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ναρκωτικών από το Μεξικό κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του.

Ο μεγιστάνας απείλησε χθες να επιβάλει δασμούς ύψους 25% στα οχήματα που εισάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ, εάν η μεξικανική κυβέρνηση δεν συνεχίσει να βοηθάει την Ουάσιγκτον προκειμένου να αντιμετωπίσει τα θέματα της μετανάστευσης και των ναρκωτικών κατά μήκος των συνόρων.

  • Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέλαβε αυτήν την προειδοποίηση σήμερα το πρωί, προσθέτοντας σε ένα tweet «…Εξετάζω μια οικονομική κύρωση για τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, που αποστέλλονται και εισάγονται λαθραία μέσω του Μεξικού και κατά μήκος των Νοτίων Συνόρων».

«Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο το Μεξικό σταματήσει να συλλαμβάνει και να στέλνει τους παράνομους πίσω απ’ όπου ήρθαν, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να επιβάλουν δασμούς ύψους 25% σε όλα τα οχήματα στο Μεξικό και να τα αποστέλλουν πέραν των συνόρων, σε εμάς» αναφέρει το tweet του Τραμπ. «Αυτό θα διαδεχθεί την USMCA» (σ.σ Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά).

Προσφυγή 20 αμερικανικών Πολιτειών για να μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση του τείχους

Στο μεταξύ, 20 αμερικανικές πολιτείες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να μπλοκάρουν τη μέθοδο που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με στόχο την χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό: να αποσπά, δηλαδή, ομοσπονδιακά κονδύλια μέσω της κατάστασης εθνικής ανάγκης, που έχει κηρύξει, έγινε σήμερα γνωστό από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

«Αυτό το τείχος είναι περιττό και κατάχρηση εξουσίας, που θα αφαιρέσει πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς πολίτες στη χώρα μας» έγραψε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς στο Twitter.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
05/04/2019 18:34

Οικονομικός εκβιασμός Τραμπ στο Μεξικό: Επιβολή δασμών εάν συνεχιστεί η μετανάστευση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: