«Από θέση ισχύος θα αντιμετωπίσει ο Πούτιν τον Ζελένσκι» αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης




Πού οφείλεται η άρνηση του Ρώσου προέδρου να συγχαρεί για την νίκη του τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας; Το ερώτημα αυτό θέτει η εφημερίδα Vedomosti σε σημερινό της άρθρο, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις που έκανε επί του θέματος ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Είναι νωρίς να συγχαρεί τον Ζελένσκι επειδή «πρέπει να τον κρίνουμε με βάση τα συγκεκριμένα έργα, τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, πολύ περισσότερο που προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα των εκλογών» είχε δηλώσει χθες ο Πεσκόφ.

  • Παράλληλα όμως η εφημερίδα επισημαίνει ότι το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα δεν εμπόδισε του δυτικούς ηγέτες να συγχαρούν τον Ζελένσκι, όπως έκαναν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Πολωνίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της ΕΕ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Βερολίνο.

Ο Στίβεν Σεστακόβιτς, παλιός επιστημονικός συνεργάτης του αμερικανικού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις εκτιμά ότι ήταν λογικό για τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τη νίκη του Ζελένσκι για να τερματίσει ενδεχομένως τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αλλά δεν είμαι πεπεισμένος, ότι είναι αρκετά δημιουργικός πολιτικός για να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα» δηλώνει ο Σεστακόβιτς.

  • Από την πλευρά του ο Ρώσος πολιτειολόγος Εβγκένι Μίντσνεκο επισημαίνει ότι το ουκρανικό καθεστώς από μόνο του, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος, θεωρείται δικαιολογημένα (από την Μόσχα) εχθρικό σε σχέση με την Ρωσία. «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να σπεύσει προκαταβολικά με τον Ζελένσκι , τη στιγμή μάλιστα που ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ διατύπωσε με περιεκτικό τρόπο την στάση της Ρωσίας», δηλώνει ο Μίντσενκο, ενώ η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Μεντβέντεφ το πρωί της Δευτέρας έδειξε κατανόηση για την επιλογή του ουκρανικού λαού, καθιστώντας σαφές ότι δεν αναμένει να αλλάξει ρητορική ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνει ο Μίντσενκο, η Ρωσία έχει ένα σχέδιο που προβλέπει μια απλουστευμένη διαδικασία έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων για τους κατοίκους των δυο αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο.

  • «Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω», συνεχίζει ο Μίνστσενκο, «αυτό είναι μια πρόσκληση για διάλογο (προς τον Ζελένσκι από την πλευρά του Κρεμλίνου) από θέση ισχύος».

Για τον ίδιο τον Ζελένσκι , η άρνηση του Κρεμλίνου να τον συγχαρεί είναι κάτι που τον βολεύει, θεωρεί ο Μίντσενκο, και αυτό διότι, όπως δηλώνει, « τον (Ζελένσκι-σ.σ) είχαν κατηγορήσει ότι είναι μαριονέτα του Πούτιν και αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Πούτιν δεν θέλει ούτε να τον συγχαρεί. Παρότι τον Ποροσένκο τον είχε συγχαρεί και τον είχε αναγνωρίσει».

  • Ο Ρώσος πολιτειολόγος υποστηρίζει ότι η τόσο αρνητική στάση του Κρεμλίνου έναντι του Ποροσένκο δεν δημιουργήθηκε εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία, αλλά εξαιτίας του ότι το 2014 είχε καταφέρει να πείσει την Ρωσία ότι είναι επιχειρηματίας και για τον ίδιο αυτό που είναι σημαντικό είναι τα χρήματα και οι σοκολάτες και ότι μπορεί κανείς να καθίσει μαζί του και να συμφωνήσει.

«Και όλα έγιναν διαφορετικά», καταλήγει ο Μίντσενκο, «καθώς ο βασιλιάς της σοκολάτας μετατράπηκε σε αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων. Και τώρα θα περιμένουν να δουν τον Ζελένσκι σε τι θα μετατραπεί από ηθοποιός».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
23/04/2019 16:35

Στις 25 Απριλίου στο Βλαδιβοστόκ η συνάντηση Πούτιν – Κιμ, λένε ρωσικές εφημερίδες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: