Απλοποιείται η διαδικασία ρωσικής υπηκοότητας στην αν. Ουκρανία: Νέα γραμμή μελετά ο Πούτιν




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με διάταγμα του, δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να αποκτήσουν την ρωσική υπηκοότητα με απλουστευμένες διαδικασίες. Την απόφαση του Ρώσου προέδρου καταδίκασε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

  • Το διάταγμα, το κείμενο του οποίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, αναφέρει ότι πρόσωπα που διαβιούν μόνιμα σε διάφορες περιοχές του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ της Ουκρανίας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να αποκτήσουν με απλουστευμένες διαδικασίες την ρωσική υπηκοότητα. Παράλληλα επισημαίνεται ότι αυτή η απόφαση ελήφθη «με σκοπό την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη». Το κείμενο περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν καταδίκασε την απόφαση αυτή του Κρεμλίνου για την χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας.

Η απόφαση «να δοθούν διαβατήρια στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη συνιστά συνέχεια της επιθετικότητας και της επέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτηση του στο twitter, προειδοποιώντας του Ουκρανούς που ζουν υπό κατοχή να μην υποβάλλουν αιτήσεις για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.

Νέα γραμμή στις σχέσεις Μόσχας με Ουκρανία μελετά ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα διαμορφώσει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δηλώσεις και τις ενέργειες του Ουκρανού νέου ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

  • «Σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος πρόεδρος ως ο άνθρωπος που καθορίζει την εξωτερική πολιτική του ρωσικού κράτους, αλλά και την κατεύθυνση της πολιτικής σε σχέση με την Ουκρανία, θα διαμορφώσει την δική του γραμμή επαφών με την ηγεσία της Ουκρανίας, στην βάση ακριβώς των συγκεκριμένων δηλώσεων και ενεργειών (σ.σ. του Ζελένσκι)», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα ενεργήσει η Μόσχα στην περίπτωση που οι δηλώσεις και οι ενέργειες του νεοεκλεγέντα προέδρου της Ουκρανίας δεν ικανοποιούν την Ρωσική Ομοσπονδία. «Στη γλώσσα τη διπλωματίας αυτό λέγεται ‘υποθετικοί συλλογισμοί’» είπε ο Πεσκόφ και προσέθεσε ότι «είναι αμφίβολο αν έχουν θέση, και μάλιστα για ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι οι ρωσο-ουκρανικές σχέσεις».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσέθεσε ότι συμπεράσματα για τις προοπτικές που μπορεί να έχουν οι συνομιλίες του Πούτιν με το Ζελένσκι μπορούν να εξαχθούν μόνο αφού γίνουν οι πρώτες δηλώσεις ή ενέργειες εκ μέρους του Ουκρανού προέδρου.

  • «Έχουμε ήδη πει ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά κενά ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις προσεγγίσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίσει ο εκλεγείς Ουκρανός πρόεδρος τα θεμελιώδη ζητήματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι είναι νωρίς για να ειπωθούν κάποια πράγματα γι’ αυτό το ζήτημα.

Ο Πεσκόφ, ερωτηθείς αν η Μόσχα προτίθεται να αρχίσει συνομιλίες με τη νέα ηγεσία του Κιέβου για τους Ρώσους που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Ουκρανία, όπως και για τους Ουκρανούς που κρατούνται στην Ρωσία, είπε ότι «στην περίπτωση αυτή πρέπει απλώς να περιμένουμε και να ακούσουμε τις σχετικές δηλώσεις που θα γίνουν ή τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν»,

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: