Απέχθεια των επενδυτών στον γαμπρό του Ερντογάν: Ανοίγει το στόμα του, πέφτει η λίρα…




Ο γαμπρός του Erdogan, Berat Albayrak, απωθεί  τους επενδυτές στην παρουσίαση της Ουάσινγκτον, σημειώνει η δημοσιογράφος Hannah Lucinda Smith στην εφημερίδα TheTimes.

Τίτλος του κειμένου: Erdogan son-in-law, Berat Albayrak, appals investors in Washington presentation.

Ο γαμπρός του προέδρου Erdogan, τον οποίο είχε ορίσει ως υπουργό οικονομίας πριν από εννέα μήνες, πραγματοποίησε σειρά καταστροφικών συναντήσεων με εκατοντάδες Αμερικανούς επενδυτές, που κάποιοι τη χαρακτήρισαν ως  τη χειρότερη συνάντησή τους με υπουργό σε αυτήν τη θέση.

Ο Berat Albayrak, 41 ετών, πέταξε στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να δημιουργήσει εμπιστοσύνη για την  τουρκική οικονομία και το τουρκικό νόμισμα. Ωστόσο, ένας επενδυτής δήλωσε στους Financial Times ότι ήταν «μία από τις χειρότερες επιδόσεις ενός υπουργού Οικονομικών που έχω δει».

Ένας άλλος είπε στο Axios, ένα διαδικτυακό ειδησεογραφικό μέσο, ότι «δεν είχε δει ποτέ κάποιον από μια κυβέρνηση που να ήταν τόσο άσχημα προετοιμασμένος».

Τουρκία – ΗΠΑ – Ρωσία

Η Τουρκία προσβλέπει σε παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, D.Trump για να τη προστατεύσει σε περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα σχετικά με τη σχεδιασμένη αγορά των ρωσικών S-400, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, αναφέρει ο δημοσιογράφος Hubmeyra Pamuk, στο πρακτορείο Reuters.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Turkey eyes Trump protection from any sanctions for Russian defense purchase.

Η Τουρκία, παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, για πιθανή επιβολή κυρώσεων, δεν έχει σταματήσει τις διαδικασίες για την αγορά των ρωσικών πυραύλων, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσει καθώς η Τουρκία συνιστά σύμμαχο της Ουάσιγκτον και παραμένει αφοσιωμένη στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, T. Erdogan, δήλωσε ότι η Άγκυρα προσβλέπει σε μία λύση για να αποφευχθούν οι κυρώσεις.

«Εάν φτάσουμε σε αυτό, δηλαδή στην πρόταση για επιβολή κυρώσεων από το Κογκρέσο, βεβαίως θα περιμένουμε από τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τις δικαιοδοσίες του προκειμένου να αποτραπεί κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς εάν ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει κάτι τέτοιο, ο Kalin διευκρίνισε ότι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει προτείνει στις ΗΠΑ τη σύσταση επιτροπής υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ να εξετάσει κατά πόσο οι S-400 θα έθεταν σε κίνδυνο τα F-35 και ακόμη αναμένει απάντηση από την Ουάσιγκτον και τη Συμμαχία.

Ερωτηθείς τι θα πράξη η Τουρκία σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αποτρέψει τις κυρώσεις, ο Kalin δήλωσε ότι θα περιμένουν να δουν το εύρος των κυρώσεων. «Οι απειλές και οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν θετικά αποτελέσματα», κατέληξε.

Απέτυχαν οι συνομιλίες για τους S-400 υποστηρίζουν οι Αμερικανοί: Παραμένει το αδιέξοδο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: