Ανένδοτος ο Ερντογάν, συνεχίζει την εξόφληση των S-400: Εσφαλμένα τα επιχειρήματα των ΗΠΑ




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία συνεχίζει να προβαίνει σε πληρωμές στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τη Ρωσία για την αγορά συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 και πως οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν τους ίδιους όρους, όταν πρότειναν να πουλήσουν στην Άγκυρα πυραύλους Patriot.

  • «Οι S-400 κατέχουν μια σημαντική θέση στις συνομιλίες μας. Τα επιχειρήματα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ εσφαλμένα. Τελειώσαμε τη διαδικασία των S-400 και συνεχίζουμε τις πληρωμές», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, όταν ερωτήθηκε για τις συνομιλίες που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ, είπε, δεν κατάφεραν να προσφέρουν μια συμφωνία για το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot συγκρίσιμη με αυτή που προσέφερε η Ρωσία για τους S-400. Πρόσθεσε ότι οι πληρωμές για τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας θα προχωρήσουν όπως απαιτείται από τη σύμβαση με τη Μόσχα.

“Ολοκληρώσαμε τη συμφωνία για τους S-400s και προσφέραμε στις ΗΠΑ να αγοράσουμε τους Patriot, αλλά δεν κατάφεραν να μας προσφέρουν μια σωστή προσφορά. Oπότε τώρα η συμφωνία για τους S-400 είναι ζωντανή και αναμένουμε την προμήθειά τους τον Ιούλιο», αυτός είπε.

Αναφορά και στα F-35

Για τα F-35 είπε ότι ήδη παραδόθηκαν στην Τουρκία τρία αεροσκάφη και πολύ σύντομα θα παραδώσουν και το τέταρτο αεροσκάφος.

  • “Οι πιλότοι μας συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ”, ανέφερε. Υπενθυμίζεται πάντως ότι τα F-35 που παραδόθηκαν στην Τουρκία εξακολουθούν να βρίσκονται στις ΗΠΑ όσο συνεχίζεται η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με το Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα 8 Απριλίου στη Μόσχα, λέγοντας ότι “οι S-400 θα είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Reuters

 

Ακύρωση των εκλογών σε μία περιφέρεια ζήτησε το AKP, αλλά απορρίφθηκε η προσφυγή του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: