Αν η Τουρκία αποκτήσει S-400 δεν θα λάβει F-35: Αυτή είναι η τελική απάντηση του Μάικ Πομπέο




Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επανέλαβε για μια ακόμη φορά με σαφήνεια ότι αν η Τουρκία αναπτύξει τους Ρωσικούς πυραύλους S-400 δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Ο κ. Πομπέο απάντησε καταφατικά σε σχετική ερώτηση του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λιντσεϊ Γκράχαμ, στη διάρκεια κατάθεσής του την Τρίτη, ενώπιον της Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας, για τον προϋπολογισμό το 2020.

Σε επισήμανση του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν ότι από την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, αντιλαμβάνεται την ξεκάθαρη απόφαση πως αν η Τουρκία παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους δεν θα λάβει τα F-35, ο Μάικ Πομπέο απάντησε:

«Τους το έχω μεταφέρει ιδιωτικά και θα το πράξω και τώρα δημόσια».

Σε άλλη ερώτηση του γερουσιαστή Βαν Χόλεν ότι το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δώσει η Τουρκία στη Ρωσία αποτελεί μια σημαντική συναλλαγή που θα έπρεπε να ενεργοποιήσει την επιβολή κυρώσεων βάση της σχετικού νόμου CAATSA, ο κ. Πομπέο απάντησε διπλωματικά:

“Αν μπορώ να αποφύγω να καταλήξω σε νομικό συμπέρασμα, είναι μια πολύ σημαντική συναλλαγή».

Τόσο ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Ντίκ Ντάρμπιν, όσο και ο Κρις Βαν Χόλεν, έθεσαν πολλά ερωτήματα για την αναγνώριση των Υψωμάτων Γκολάν ως περιοχή του Ισραήλ. Μάλιστα ο κ. Βαν Χόλεν είπε πως αυτή η αναγνώριση θα κάνει ευτυχή τον πρόεδρο Ερντογάν, για την περίπτωση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.

«Θα σας αφήσω κ. υπουργέ, είπε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, με το παράδειγμα της τουρκικής κατοχής στη βόρεια Κύπρο, όπου η Τουρκία θα επιχειρηματολογούσε πως πήγε εκεί τότε για να βοηθήσει του Τουρκοκύπριους. Θα αρέσει στον Ερντογάν αυτό που λέτε για απόκτηση εδαφών που κατέχονται δια της βίας, Είναι επικίνδυνη και ολισθηρή πλαγιά. Κι όταν φτάσει και στη Δυτική Όχθη, θα υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρηνική λύση δύο κρατών», πρόσθεσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Μέριλαντ.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 10/04/2019 07:12

Ο Πομπέο έκανε δημόσια τη μεγάλη αποκάλυψη: Τα F-35 τέλος για την Τουρκία λόγω των S-400…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: