Αμετανόητος ο δράστης των φόνων: Σταματούν οι έρευνες στο Μιτσερό για λόγους ασφαλείας




Οι έρευνες στο φρεάτιο στο λατομείο του Μιτσερού θα σταματήσουν για λόγους ασφαλείας, δήλωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας.

Είπε, επίσης, ότι σήμερα θα συνεχιστούν οι έρευνες στη λίμνη του Ξυλιάτου με τη χρήση ρομποτικής κάμερας. «Έχει αξιολογηθεί και εκτιμηθεί η κατάσταση εκεί πέρα. Υπάρχουν κάποια κρίσιμα σημεία για τα οποία πρέπει να συνεχίσει η έρευνα και αύριο (σήμερα) με τον ίδιο τρόπο. Η έρευνα θα συνεχίσει για τις επόμενες μέρες με μηχανικά μέσα», είπε.

Όπως μετέδωσε χθες η δημοσιογράφος του OMEGA Στέλλα Σάββα, από το σημείο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις αστυνομίας, Πυροσβεστικής και ΕΜΑΚ, στο κάδρο των ερευνών πέραν από τη δράση του 35χρονου στο διαδίκτυο μπαίνουν και οι κινήσεις του σε διάφορα σημεία με αλλοδαπές στη Λευκωσία.

Άκαρπες, πάντως, παρέμειναν χθες οι προσπάθειες σε Ξυλιάτο και Μιτσερό, ενώ συνεχίζεται το θρίλερ μετά και την ανεύρεση δυο σορών στο φρεάτιο του τρόμου.

Tην ίδια ώρα η νενομισμένη νεκροτομή στη δεύτερη σορό που εντοπίστηκε στο φρεάτιο δεν κατέδειξε χθες την ταυτότητα του θύματος, ωστόσο να θυμίσουμε ο 35χρονος ομολόγησε ότι πέραν από τη Μαρί Ρόυζ σκότωσε και την 28χρονη Αριάν.

Ο κ. Τράγκολας στις δηλώσεις του στοn χώρο του φρεατίου, έκανε λόγο για αλλοίωση των δοκών που συγκρατούν τον ανελκυστήρα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «έχει διαπιστωθεί μία μικρή κάμψη των μεταλλικών δοκών που συγκρατούν τα αναβατόρια. Οπότε για λόγους ασφάλειας, έχει ασφαλιστεί ο χώρος, δεν επιτρέπεται σε κανένα να επιχειρήσει».

Ο κ. Τράγκολας είπε ότι «με τη συσκευή εντοπισμού και το ρομπότ διενεργήσαμε έρευνα στη δυτική πλευρά του λάκκου που καλύπτει ένα μέτρο και πήγαμε μέχρι το βάθος, μέχρι 130 μέτρα».

Οι έρευνες, ανέφερε, θα συνεχιστούν όταν ο χώρος καταστεί ασφαλής και αποσοβηθεί ο κίνδυνος υποχώρησης των δοκών. «Το πότε θα γίνει αυτό, θα το πουν οι ειδικοί», δήλωσε.

«Απομένει το κεντρικό σημείο του λάκκου που πρέπει να ερευνηθεί. Καθότι όμως υπάρχει θέμα ασφάλειας θα δούμε αύριο με ειδικούς πώς θα ασφαλίσει η περιοχή, και όταν λέω να ασφαλίσει η περιοχή, εννοώ να ασφαλίσουν τα αναβατόρια για να μην υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος υποχώρησης τους για τον α’ ή β’ λόγο ούτως ώστε να διενεργηθεί με ασφάλεια η περαιτέρω έρευνα. Μέχρι τότε θα σταματήσει η έρευνα στο φρεάτιο».

Ερωτηθείς για πόσο χρονικό διάστημα μιλούμε, ο κ. Τράγκολας είπε ότι «αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί όταν θα αξιολογήσουν και εκτιμήσουν τον βαθμό επικινδυνότητας και το πώς θα στερεωθεί η εγκατάσταση για να εκλείψει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος».

Είπε ότι οι έρευνες δεν θα επαναρχίσουν «μέχρι να γίνει συντήρηση και σταθεροποίηση των ανελκυστήρων», προσθέτοντας ότι «έχει απομείνει κομμάτι που πρέπει να διερευνηθεί, το κεντρικό φρεάτιο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι τα μέλη της ΕΜΑΚ δεν θα κατεβούν στο φρεάτιο, εξηγώντας ότι «είναι με μηχανικούς τρόπους που θα γίνει και σε μεταγενέστερο στάδιο…»

Ερωτηθείς αν το πρόβλημα με τους δοκούς δημιουργήθηκε αυτές τις μέρες που γίνονταν οι έρευνες, είπε ότι «πιθανότατα ναι.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «υπάρχει κίνδυνος γιατί για να χειριστεί κάποιος την ρομποτική πρέπει να στέκεται ακριβώς από πάνω της. Για να σταθείς από πάνω της πρέπει να είσαι στο κέντρο του αναβατορίου. Για να είσαι στο κέντρο του αναβατορίου σημαίνει ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το αναβατόριο. Αυτό».

Είπε επίσης ότι «δεν θα σταματήσουν εδώ οι έρευνες. Θα επιδιορθωθούν οι μεταλλικές κατασκευές, θα συντηρηθούν, θα σταθεροποιηθούν και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε», σημειώνοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν «για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, ακόμα και το Πάσχα θα το κάνουμε εδώ».

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν κάποια ευρήματα από τις σημερινές έρευνες, ο κ. Τράγκολας είπε ότι «το θέμα ευρημάτων άστε το και όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο θα σας το ανακοινώσουμε».

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ

Ούτε μια λέξη για να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματά του και να δείξει ότι μετανόησε για τα φρικτά εγκλήματά του δεν βρήκε να πει ο 35χρονος στρατιωτικός, ο οποίος σε καταθέσεις του ομολόγησε τους στραγγαλισμούς δύο γυναικών από τις Φιλιππίνες, γράφει ο Μιχάλης Χατζηβασίλης στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ.

Παρόλο που περιγράφει με κάθε κυνισμό πώς στραγγάλισε τις δύο γυναίκες κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, εντούτοις, στις ερωτήσεις των ανακριτών πώς έφτασε στο σημείο να χρισθεί δολοφόνος, αυτός σε καμιά περίπτωση δεν εξέφρασε τη μεταμέλειά του.

Ο 35χρονος ίλαρχος (βαθμός ανάλογος του λοχαγού) έδωσε την εξήγηση πως έδενε τα θύματά του για να μπορεί να τα μεταφέρει με ευκολία, ενώ για το εξάχρονο κοριτσάκι που εξακολουθεί να ελλείπει, δεν δίνει σαφείς εξηγήσεις.

Κι ενώ το μυστήριο εντείνεται κατά πόσο υπήρξαν και άλλα θύματα, οι έρευνες σε δύο μέτωπα δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Στο φρεάτιο παρά το μεταλλείο του Μιτσερού χρησιμοποιήθηκε τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ρομπότ) χωρίς αποτέλεσμα, αφού οι έρευνες διακόπηκαν σε κάποια στιγμή το απόγευμα για λόγους ασφαλείας. Το στόμιο του φρεατίου παρουσίασε μετακίνηση, γι’ αυτό και σήμερα θα γίνουν έργα στήριξής του ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες. Όσον αφορά στη λίμνη Ξυλιάτου, οι έρευνες για εντοπισμό της εξάχρονης Σιέρρα δεν έφεραν αποτέλεσμα και θα συνεχιστούν σήμερα.

Στο μεταξύ, στο Αρχηγείο Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην παρουσία όλων των αστυνομικών διευθυντών για συντονισμό σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα και κατά πόσο παρουσιάζουν κοινά στοιχεία με τις υπό διερεύνιση υποθέσεις. Παράλληλα, η Αστυνομία με επιστολή της στην Ιντερπόλ ζήτησε τη βοήθεια ειδικών σε θέματα πολλαπλών φόνων για διερεύνηση εξειδικευμένων ζητημάτων. Ο Αρχηγός Αστυνομίας ζήτησε την κατανόηση του κοινού ώστε η Αστυνομία να φτάσει σε αίσιο τέλος, υποσχόμενος παράλληλα έρευνα και τιμωρία σε περίπτωση που προκύψουν ευθύνες ως προς την αμελή διερεύνηση των καταγγελιών για εξαφάνιση γυναικών.

Τέλος, σαφείς αιχμές για τον τρόπο που οι αστυνομικοί χειρίζονται υποθέσεις ελλειπόντων γυναικών άφησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών, ο οποίος είχε καταγγείλει από πέρσι αδράνεια των Αρχών.

Συγκλονισμένη η Λευκωσία από το έγκλημα: Αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες η θέση της κυβέρνησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: