Αλλάζουν από σήμερα οι έλεγχοι στα αεροδρόμια: Τί ισχύει για όσους ταξιδεύουν εκτός Σένγκεν




Από σήμερα Δευτέρα (8/4) τίθεται σε ισχύ οι αλλαγές στους ελέγχους των αεροδρομίων, οι οποίοι θα είναι ίδιοι σε όλα τα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια σύμφωνα με τον 458/2017 Ευρωπαϊκό Κανονισμό, γράφει το Έθνος.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του νέου μέτρου στα αεροδρόμια θα εφαρμοστεί από την ελληνική αστυνομία, ενώ οι πτήσεις εσωτερικού, καθώς και οι πτήσεις από και προς χώρες εντός Συνθήκης Σένγκεν δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις της εν λόγω οδηγίας.

  • Οι διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων θα γίνονται στα αεροδρόμια με χρήση βάσης δεδομένων σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς και από χώρες, οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες εκτός Σένγκεν θα πρέπει να φτάνουν έγκαιρα στον διαβατηριακό έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να μην αυξηθεί ο χρόνος αναμονής τους στα αεροδρόμια.

Επιπρόσθετα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου, οι αρμόδιες Αρχές συνιστούν προς τους ταξιδιώτες τη χρήση διαβατηρίου έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας.

  • Ήδη, η Ελληνική Αστυνομία έχει ενισχύσει το δυναμικό της στο Ελ. Βενιζέλος, ενώ σε βελτιωτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο εξοπλισμού και υπηρεσιών προχώρησε και το αεροδρόμιο της Αθήνας, προκειμένου να μην σημειωθούν ουρές, κυρίως στις αναχωρήσεις. Οι πτήσεις εσωτερικού καθώς και εκείνες που αφορούν σε χώρες εντός Σένγκεν δεν εμπίπτουν στις παραπάνω προβλέψεις.

Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και τη Λιθουανία ήταν οι τρεις χώρες που είχαν λάβει και την τελευταία παράταση για την εναρμόνιση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Η Ελλάδα είναι μέλος της Συνθήκης Σένγκεν όπως επίσης και οι χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.

Διαβάστε μερικές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες αν πρόκειται να ταξιδέψετε, στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελ. Βενιζέλος.

Έλεγχος Ασφαλείας
Η τελευταία διαδικασία πριν την είσοδό σας στην Έξοδο Αναχώρησης της πτήσης σας είναι ο Έλεγχος Ασφαλείας.

Με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση του Ελέγχου Ασφαλείας, που θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου αναμονής σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
1. Παρακαλούμε αφαιρέστε τα υγρά προϊόντα, άνω των 100ml (συμπεριλαμβανομένων σπρέι και τζέλ) και τα αιχμηρά αντικείμενα από τη χειραποσκευή σας.
2. Τοποθετήστε σε καλάθι: * Τσιγάρα, Κινητό τηλέφωνο, Κέρματα, Κλειδιά κλπ. * Τη διαφανή επισφραγιζόμενη σακούλα 1 λίτρου * Το φορητό υπολογιστή σας, χωρίς τη θήκη του.
3. Τοποθετήστε την ειδική συσκευασία αγορών των υγρών προϊόντων πάνω στον ιμάντα. – Τοποθετήστε το παλτό και το σακάκι σας σε καλάθι.
4. Τοποθετήστε τις χειραποσκευές σας πάνω στον ιμάντα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττουν σχεδόν όλη τη χώρα (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: