Ακροδεξιοί και πρώην ναζί στην Αυστρία απειλούν τον διάσημο παρουσιαστή Άρμιν Βολφ




Δημοσιογραφικές ενώσεις στην Αυστρία και την Γερμανία καταγγέλουν ότι πολιτικά στελέχη του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) έχουν στοχοποιήσει τον Άρμιν Βολφ, διάσημο παρουσιαστή του κεντρικού τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων της αυστριακής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ÖRF, εξαπολύοντας εναντίον του λεκτικές απειλές.

Το συγκυβερνών ακροδεξιό FPO, ένα κόμμα που σχηματίστηκε από πρώην ναζί, χαρακτήρισε τον θεωρούμενο εκ των πλέον έγκυρων Αυστριακών δημοσιογράφων Βολφ προκατειλημμένο και ασκεί πιέσεις να αντικαταστήσει τη χρηματοδότηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τις καταβολές τελών των τηλεθεατών με άμεση κρατική χρηματοδότηση.

Σε μια συνέντευξη την Τρίτη με τον επικεφαλής των υποψηφίων ευρωβουλευτών του Κόμματος των Ελευθέρων, τον Χάραλντ Βιλίμσκι, ο Βολφ συνέκρινε μια γελοιογραφία της νεολαίας του FPO που απειλούν αλλοδαπούς με απεικονίσεις Εβραίων κατά την ναζιστική περίοδο.

Ο Βιλίμσκι αντέδρασε ζητώντας την απομάκρυνση του Βολφ από την δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Εξέχοντα στελέχη του FPO παρενέβησαν προς στήριξη του Βιλίμσκι, ανάμεσα τους και η πρώην δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Ούρσουλα Στένζλ, που συνέκρινε την επιθετική σε ύφος συνέντευξη του Βολφ, όπως την χαρακτήρισε, με δικαστήρια της ναζιστικής περιόδου.

Επίσης παρομοίασε τον δημοσιογράφο με τον Λουί Αντουάν ντε Σεν Ζυστ, έναν από τους πρωτεργάτες της Γαλλικής Επανάστασης. «Κατέληξε σε αποκεφαλισμό στη γκιλοτίνα», είπε η Στένζλ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Oe24.

Η αυστριακή ένωση εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης GPA-djp κατήγγειλε ότι αυτά τα σχόλια στελεχών του ακροδεξιού κόμματος είναι μόλις τα τελευταία σε μια μακρά λίστα επιθέσεων εναντίον του ORF και των εργαζομένων του.

«Απαιτώντας να υπάρχουν συνέπειες έπειτα από μια συνέντευξη είναι μια ένδειξη αυταρχικής στάσης», τόνισε ο επικεφαλής της ένωσης, Γκέρχαρντ Μόζερ σε ανακοίνωσή του.

Προς στήριξη στον Βολφ συνέδραμαν και δημοσιογραφικές ενώσεις στην Γερμανία, όπου ο παρουσιαστής έχει λάβει δημοσιογραφικά βραβεία.

«Η δυσφημιστική εκστρατεία των ακροδεξιών λαϊκιστών ενάντια στον Άρμιν Βολφ φανερώνει κατά πόσον εκείνοι πιστεύουν στην ελευθερία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης και στην ελευθερία του λόγου. Δεν πιστεύουν», δήλωσε ο Φρανκ Ούμπεραλ, επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδίας δημοσιογράφων.

Το ακροδεξιό κόμμα έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν τη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ότι είναι προκατειλημμένη υπέρ της αυστριακής αριστεράς.

Στις αρχές του 2018, η ÖRF υπέβαλε μήνυση εναντίον του επικεφαλής του FPO και αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διότι κατηγόρησε τον Βολφ πως διασπείρει ψευδείς ειδήσεις.

Τότε, ο Στράχε ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook μια φωτογραφία του παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων του ÖRF, με λεζάντα: «Υπάρχει ένας τόπος όπου τα ψέματα γίνονται ειδήσεις. Αυτός ο τόπος είναι η Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση».

Ο Βολφ μήνυσε τον Στράχε και η δημόσια τηλεόραση αξίωσε ο αντικαγκελάριος να ζητήσει συγγνώμη. Σε βάση εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο Στράχε υποχρεώθηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον δημοσιογράφο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Βιένη, Austria

Πολλές αντιδράσεις στη Γερμανία: Προεκλογική αφίσα της AfD εικονίζει μια γυμνή σκλάβα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: