Αγωγές σε βάρος δύο τραπεζών από δικηγόρους Τραμπ: “Τρικλοποδιά” στους Δημοκρατικούς




Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και τα παιδιά του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, Έρικ και Ιβάνκα, αλλά και οι επιχειρήσεις του κατέθεσαν αγωγές σε βάρος δύο τραπεζών προκειμένου να τις εμποδίσουν να παραδώσουν έγγραφα με οικονομικά στοιχεία στις επιτροπές του Κογκρέσου, που έχουν προχωρήσει στην έκδοση κλήσεων για την παράδοσή τους, μεταδίδει το CNN.

  • Πρόκειται για την δεύτερη προσπάθεια που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ μέσα στον Απρίλιο, ώστε να εμποδίσει τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων να διερευνήσουν τα στοιχεία που σχετίζονται με τα οικονομικά του αρχεία.

Η μήνυση κατατέθηκε στη Νότια Δικαστική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης κατά της Deutsche Bank, που είναι μία από τις τράπεζες που έχουν δανείσει τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και κατά της Capital One. Οι δύο τράπεζες “συνεργάζονται εδώ και πολύ καιρό επιχειρηματικά, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο τραπεζικών υπηρεσιών με τον ενάγων,” έγραψαν οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ.

  • “Οι κλήσεις (για την παράδοση των οικονομικών στοιχείων) κατατέθηκαν για να προκαλέσουν πρόβλημα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τζέι Τραμπ, ώστε να διερευνηθεί κάθε πτυχή των προσωπικών οικονομικών του στοιχείων, των επιχειρήσεών του, αλλά και προσωπικών πληροφοριών του προέδρου και της οικογένειας του, αλλά και να εντοπιστεί κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να του προκαλέσει πολιτική ζημιά. Δεν υπάρχει άλλη βάση για κάποια άλλη αιτία, πλην της πολιτικής σκοπιμότητας,” ανέφεραν στα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ.

Η κατάθεση των μηνύσεων αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να εμποδίσει τις έρευνες των Δημοκρατικών τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα προσωπικά οικονομικά του στοιχεία.

Από πλευρά νομικής στρατηγικής οι εξελίξεις κινούνται στο ίδιο επίπεδο με τις δικαστικές ενέργειες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, κατά μιας λογιστικής εταιρίας κι ενός προέδρου επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

  • Ωστόσο, η κατάθεση της χθεσινής αγωγής διαφέρει στο ότι αυτή δεν στρέφεται ούτε κατά της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ούτε κατά των μελών της.
  • Η προηγούμενη αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον στράφηκε κατά της λογιστικής εταιρίας Mazars USA και της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να εμποδιστεί η Βουλή των Αντιπροσώπων να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία για τα οικονομικά του προέδρου Τραμπ.

Στην αγωγή που κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη, οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ υποστηρίζουν ότι οι κλήσεις για την παράδοση στοιχείων που εξέδωσαν οι Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων προς την Deutsche Bank και την Capital One δεν είναι έγκυρες, καθώς παραβιάζουν τη νομοθεσία προστασίας του τραπεζικού απορρήτου, ενώ δεν έχουν ως στόχο την παραγωγή νομοθετικού έργου.

Τουλάχιστον ένα δικαστήριο έχει προηγούμενα αποφανθεί ότι ισχυρισμοί, όπως οι παραπάνω δεν μπορούν να σταματήσουν την έκδοση κλήσεων από το Κογκρέσο.

Για την περίπτωση αυτή, οι δικηγόροι του Τραμπ δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε λεπτομέρειες για τις κλήσεις που έλαβαν οι τράπεζες, ενώ έμαθαν για την αποστολή τους μέσω της Deutsche Βank στις 17 Απριλίου.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι οι πρόεδροι των Επιτροπών για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατικοί Άνταμ Σιφ και Μαξίν Γουότερς που εκλέγονται στην Καλιφόρνια, επιβεβαίωσαν ότι οι δύο τράπεζες έχουν λάβει τις κλήσεις από τις επιτροπές τους για την παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά του προέδρου Τραμπ.

30/04/2019 10:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Επιστολή Τραμπ στη Γερουσία για την επικύρωση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: