Άγνωστος στην πλειονότητα των Γερμανών ο Βέμπερ: Περισσότερο δημοφιλείς οι υποψήφιοι AfD,SPD




Μόνο το ένα τέταρτο των γερμανών ψηφοφόρων γνωρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές.

  • Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA). Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των Γερμανών δηλώνει πως δεν γνωρίζει κανέναν από τους γερμανούς υποψήφιους για τις ευρωεκλογές. Τη μεγαλύτερη αναγνωρισημότητα έχει η νυν υπουργός Δικαιοσύνης Κατερίνα Μπάρλεϊ. Την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) γνωρίζει το 39% των ερωτηθέντων. Με 35% ακολουθεί ο Γιόργκ Μόιτεν, συνπρόεδρος του ξενοφοβικού και λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σημαντικότερα θέματα: περιβάλλον και προσφυγικό
Μόλις το 26% δηλώνει ότι γνωρίζει τον πολιτικό του βαυαρέζικου κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος μάλιστα σκοπεύει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν. Το ίδιο ποσοστό με το κ. Βέμπερ συγκεντρώνει η επικεφαλής των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), η ΓΓ του κόμματος Νίκολα Μπέρ. Ακολουθεί η κουρδικής καταγωγής Εζλέμ Αλέβ Ντεμιρέλ, επικεφαλής του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), με 15% ενώ την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων Σκα Κέλερ γνωρίζει μόλις το 7% των γερμανών ψηφοφόρων.

Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης για τη σημασία που αποδίδουν ο ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές.

Το 50% δηλώνει πως είναι εξίσου σημαντικές όπως όλες οι άλλες – δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές. Το 23% δηλώνει όμως ότι είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση τις άλλες. Αναφορικά με τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 38% δηλώνει ότι αυτά αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική και το 27% την εσωτερική πολιτική στη Γερμανία. Το σημαντικότερο θέμα των ευρωεκλογών είναι για το 55% των ερωτηθέντων ζητήματα της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος, για το 54% το προσφυγικό, για το 28% ο δεξιός λαϊκισμός, για το 17% το Brexit, για το 15% η αμυντική πολιτική και για το 12% η νομοθεσία για το διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: DW- Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

 

Σε εξέλιξη η ιστορική συνάντηση Πούτιν-Κιμ: Έχουμε πολλά να κάνουμε, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: