Αδιέξοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ και Τουρκίας: Οι πλευρές δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους




Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεν κατάφεραν να σπάσουν το αδιέξοδο στις συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας, αυτό το καλοκαίρι για την ανάπτυξη ενός ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας το οποίο σύμφωνα με το Πεντάγωνο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα αεροσκάφη των ΗΠΑ στην περιοχή, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ως γνωστόν οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν η συμφωνία για τους S-400 προχωρήσει. Από την πλευρά τους, Τούρκοι αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι η συμφωνία με τη Ρωσία έχει υπογραφεί και είναι τελική.

“Οι κυρώσεις … θα είναι αντιπαραγωγικές και αντίστροφα. [Δεν] θα οδηγήσουν σε κάποιο εποικοδομητικό αποτέλεσμα “, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραίμ Καλίν. “Όλοι πρέπει να κατανοήσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια της”, είπε ο κ. Καλίν.

Η αντίθεσή των Αμερικανών στα σχέδια της Τουρκίας για την αγορά του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας έρχεται εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αντιμετώπισης της συριακής σύγκρουσης και των προσπαθειών των ΗΠΑ να απομονώσουν το Ιράν και να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα. Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν επίσης αυτήν την εβδομάδα στο περιθώριο της 37ης ετήσιας διάσκεψης για τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, η οποία έληξε την Τρίτη.

“Κανείς δεν θέλει να έχει κάποια πορεία σύγκρουσης”, δήλωσε ο κ. Καλίν.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν σε αίτημα της εφημερίδας για να σχολιάσουν τα θέματα που αφορούν την Τουρκία.

Ο κ. Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι ο κ. Τραμπ θα παραιτηθεί από τυχόν κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Τουρκία ή στις οντότητες που εμπλέκονται στη συμφωνία σύμφωνα με τον Νόμο περί Καταπολέμησης των Εχθρών της Αμερικής. Ο κ. Τραμπ υπέγραψε τον νόμο τον Αύγουστο του 2017 για να τιμωρήσει τη Ρωσία για εκλογικές παρεμβολές και άλλα θέματα. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης απειλήσει την Αίγυπτο και την Ινδία με κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου Caatsa για τις προγραμματισμένες ρωσικές αγορές τους.

Η Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει την εγκατάσταση του αμυντικού συστήματος της Ρωσίας στους επόμενους δύο έως τρεις μήνες, ένα χρονικό πλαίσιο που δεν αφήνει αρκετό χρόνο για την επίλυση της διαφοράς. Οι Η.Π.Α. έχουν λάβει μέτρα τιμωρίας σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη συμφωνία. Οι S-400 θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Ρωσία να κατασκοπεύσει τα μαχητικά αεροπλάνα F-35.

Το Πεντάγωνο έχει σταματήσει την παράδοση εξοπλισμού υποστήριξης και προμήθειας στην Τουρκία για πυροσβεστήρες του F-35 αυτό το μήνα και απείλησε να τερματίσει όλες τις πωλήσεις εκτός αν ακυρωθεί η αγορά. Οι ΗΠΑ έδωσαν το πρώτο αεροσκάφος F-35 στην Τουρκία πέρυσι και οι συνολικές πωλήσεις θα μπορούσαν να εκτιμηθούν σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιρουμένων των όπλων και της συντήρησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας.

ΠΗΓΗ: WALL STREET JOURNAL

Τώρα αρχίζει το …«πάρτι»: Η χοντρή κυρία δεν τραγούδησε ακόμη για τους S-400 της Τουρκίας!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: