Yπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ αλλά και νέου δημοψηφίσματος, οι Αυστριακοί




Οι Αυστριακοί στην πλειονότητά τους απορρίπτουν το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας αυτής στην ΕΕ, υποστηρίζοντας μάλιστα τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, όπως διαπιστώνεται από τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης της αυστριακής εφημερίδας Kurier, που δημοσιεύονται σήμερα.

Κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ τάσσεται ένα ποσοστό 44% των ερωτηθέντων, 24% είναι υπέρ της εξόδου, αδιάφορο δηλώνει το 26%, ενώ τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος υποστηρίζει ένα ποσοστό 52%, και το 35% είναι αντίθετο. Οι ψηφοφόροι των Αυστριακών Πράσινων εμφανίζονται ως οι εμφανέστεροι αντίπαλοι του Brexit σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό 88%.

Στην ίδια δημοσκόπηση διαπιστώνεται ότι οι Αυστριακοί στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ της ΕΕ, με έναν στους τέσσερις να δηλώνει “πολύ” φιλοευρωπαίος, το 39% ως “μάλλον” φιλοευρωπαίος, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δηλώνουν ως “πολύ” ή “μάλλον” ευρωσκεπτικιστές.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους της δημοσκόπησης, περίπου στα ίδια επίπεδα ήταν και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που είχε διεξαχθεί στην Αυστρία στις 12 Ιουνίου του 1994 ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, κατά το οποίο οι Αυστριακοί είχαν ταχθεί υπέρ της ένταξης σε ποσοστό 66,6% που υπήρξε και το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί γενικά σε δημοψήφισμα ως προς την ένταξη μίας χώρας στην Ένωση.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό θεωρούν οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης το γεγονός πως στο ερώτημα ως προς το πλέον φιλοευρωπαϊκό κόμμα στην Αυστρία, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Σοσιαλδημοκρατικό, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, με πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες να θεωρούν τους Σοσιαλδημοκράτες ως “πολύ” φιλοευρωπαίους και ένα επιπλέον 30% να τους θεωρεί ως “μάλλον” φιλοευρωπαίους.

Ως το πλέον “ευρωσκεπτικό” κόμμα στην Αυστρία θεωρείται από ένα ποσοστό 60% των ερωτηθέντων, το συγκυβερνών — με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα των Ελευθέρων.

Σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές της 26ης Μαίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δημοσκόπηση εμφανίζει δύο στους τρεις ερωτηθέντες να δηλώνουν πως αυτή η προσφυγή στις κάλπες είναι για τους ίδιους “πολύ”, ή “μάλλον”, σημαντική.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ, η αξία των αυστριακών προϊόντων που είχαν εξαχθεί στη Βρετανία το 2015 ανερχόταν σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τη Βρετανία στην Αυστρία έφταναν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζει πλεόνασμα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ της Αυστρίας και να είναι για τη χώρα το τρίτο μεγαλύτερο μετά από εκείνα με τις ΗΠΑ και με τη Γαλλία.

Το 2016 υπήρχαν στη Βρετανία 111 θυγατρικές εταιρείες αυστριακών επιχειρήσεων με συνολικά 32.000 συνεργάτες, ενώ μέσα στο 2015 ο αριθμός των Βρετανών που είχαν κάνει διακοπές στην Αυστρία ανήλθε σε 876.000, με συνολικά 3,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αφήνοντας την χρονιά εκείνη στην αυστριακή οικονομία 639 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία που είχε εκφράσει τότε τη λύπη της για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και νυν αντικαγκελάριος στην αυστριακή κυβέρνηση Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τόνιζε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί δίδαγμα εναντίον του πολιτικού συγκεντρωτισμού, αλλά και εναντίον της συνεχιζόμενης “απάτης” ως προς τη μετανάστευση.

Ο ίδιος πρόσθετε τότε πως σε αυτή τη “χαοτική κατάσταση” απαιτούνται μία μαζική αναδιάταξη των ευρωπαϊκών θεσμών, συνολική επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στα εθνικά Κοινοβούλια, όπως επίσης αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν.

25/03/2019 18:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Καμία ένδειξη για τρίτη ψηφοφορία στη συμφωνία Brexit της Μέι, στο υπουργικό συμβούλιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: