«Βουράτε Γειτόνοι» στη Νέα Υόρκη: Προβλήθηκε η εξαίρετη ταινία στο Κουίνς και Μανχάταν




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αποτυπώνοντας συνηθισμένους χαρακτήρες, τοπικιστικές νοοτροπίες και εικόνες που συνθέτουν το ψηφιδωτό ενός μεγάλου κομματιού της κυπριακής κοινωνίας, οι συντελεστές της ταινίας «Βουράτε Γειτόνοι» (σε σενάριο Γιώργου Τσιάκκα και βασισμένη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Σίγμα) κατάφεραν να προσφέρουν άφθονο γέλιο στην Ομογένεια.

  • Η πρεμιέρα έγινε στο Cinemart Cinemas του Κουίνς και έως τις 7 Μαρτίου προβλήθηκε στο Cinema Village του Μανχάταν. Πρώτη φορά ταινία στην κυπριακή διάλεκτο παρουσιάστηκε σε κανονικές προβολές στη Νέα Υόρκη και όχι στο πλαίσιο κάποιου φεστιβάλ κινηματογράφου.

«Η κινηματογράφηση πραγματοποιήθηκε 100% σε φυσικούς χώρους, με μηχανές λήψης τελευταίας τεχνολογίας και με μεγάλη γκάμα κινηματογραφικών φακών, δίνοντας έτσι καθαρή εικόνα και ευκρίνεια, ζωντανά χρώματα, εστιάζοντας στην εξέλιξη της ιστορίας», δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ο σκηνοθέτης της ταινίας, Στάμος Τσάμης.

  • Όπως επεσήμανε, «βασικά στοιχεία είναι η αμεσότητα και η αλήθεια, με έντονες εναλλαγές συναισθημάτων, γέλιο, δράση, αγωνία, συγκρούσεις, με αποκορύφωμα το μεγάλο μυστικό του Ρίκκου Μάππουρου», ο οποίος κατόρθωσε να μείνει «ακούρευτος» από τις τράπεζες, κρύβοντας τα εκατομμύριά του και αναφωνώντας το γνωστό σλόγκαν: «Έσιει κούσπον στο Μιτσερό».

Ο κ. Τσάμης τόνισε ότι «ο σουρεαλισμός και η αυθεντικότητα των πρωταγωνιστών συναντούν τα σημαντικά θέματα που απασχολούν σήμερα την κυπριακή κοινωνία, φέρνοντας στο προσκήνιο όλους αυτούς τους αγαπημένους ήρωες του κοινού».

Πρωταγωνιστές είναι οι: Γιώργος Ζένιος, Άλκηστις Παυλίδου, Δημήτρης Ξύστρας, Κωστάκης Κωνσταντίνου, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Χριστίνα Παυλίδου, Γιώργος Τσιάκκας, Σοφία Καλλή, Γιάννα Λευκάτη, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Κώστας Καζάκας, Σίμος Τσιάκκας, Μάρα Κωνσταντίνου, Έλενα Χριστοφή, Κύνθια Παυλίδου, Γεωργία Κωνσταντίνου, Μαρία Τσιάκκα και Σάββας Παϊσίου.

  • Γνωστή σκηνοθετική δουλειά του κ. Τσάμη με «κυπριακό χρώμα» είναι επίσης το «Μπρούσκο». Στο ερώτημα πόσο «διαχειρίσιμη» ήταν η υπόθεση να σκηνοθετήσει έργο στην κυπριακή διάλεκτο ως Ελλαδίτης, είπε ότι «με το “Μπρούσκο” καταφέραμε να αλλάξουμε τα δρώμενα της ελληνικής μυθοπλασίας, ξαναφέραμε την ελληνική μυθοπλασία στο προσκήνιο, σε μια εποχή πολύ δύσκολη, αφού η κρίση επηρέασε πολύ τον τομέα μας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό προϊόν απέναντι σε ξένες παραγωγές με μεγάλα μπάτζετ που είχαν κατακλύσει τις ελληνικές τηλεοπτικές οθόνες, καθώς επίσης και ένα σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν, αφού το “Μπρούσκο” προβλήθηκε σε 57 χώρες. Ο Ελληνισμός είναι παντού, η γλώσσα μας είναι μία. Όποτε χρειάστηκε να σκηνοθετήσω στην κυπριακή διάλεκτο ήταν για μένα άλλη μια πρόκληση δημιουργίας και γνώσης, διότι η βάση της κυπριακής διαλέκτου είναι η Αρχαία Ελληνική».

Για την επιλογή του κλάδου της σκηνοθεσίας, υπογράμμισε ότι «καμία επιλογή δεν είναι τυχαία. Όλα από κάπου πηγάζουν στη ζωή, με βασικό παράγοντα τις παιδικές μας εικόνες, αναμνήσεις και εμπειρίες, τα ακούσματα, τις παιδικές φιλίες, τις τρυφερές οικογενειακές μας στιγμές. Όλα αυτά θεωρώ ότι διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας και φυσικά τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό. Είχα γονείς που η μόνη τους έξοδος και διασκέδαση ήταν, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, το θέατρο, όλες οι σπουδαίες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και κάθε καλοκαίρι στην Επίδαυρο».

Για τα επόμενα σχέδια, είπε ότι «οι προτάσεις είναι αρκετές. Αυτό που μετράει είναι η αξιολόγηση της πρότασης, να είναι κάτι που θα σου κρατάει πάντα αμείωτο το ενδιαφέρον και τη θέληση για συνεχή δημιουργία»

Ευχαριστίες στην Ομογένεια

Ο Στάμος Τσάμης ανέφερε ότι «οι εναλλαγές πλάνων με την κατάλληλη μουσική επιμέλεια και επένδυση, καθώς και το δημιουργικό μοντάζ, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου.

Στηρίχθηκα στην ομαδικότητα και την καλλιτεχνική πρόταση όλων, με σκοπό την επίτευξη των στόχων μας και την καλύτερη απόδοση του σεναρίου. Ευχαριστώ θερμά την Ομοσπονδία Κυπροαμερικανικών Οργανισμών, τον πρόεδρό της, Κυριάκο Παπαστυλιανού, τον γνωστό στην Ομογένεια σκηνοθέτη Πέτρο Πετρίδη για την αμέριστη βοήθειά του και τον Κύπριο επιχειρηματία Χάρη Νικολάου, στην οικογένεια του οποίου ανήκουν οι κινηματογράφοι που προβλήθηκε η ταινία».

Η πρεμιέρα στην Κύπρο θα γίνει στις 21 Μαρτίου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ανέβηκε στην αγχόνη για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, λέξη σήμερα απαγορευμένη και «παρεξηγήσιμη»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: