«Τσάκισε» την Κρήτη η κακοκαιρία: Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες (photos, video)




Ζημιές και άφθονη ταλαιπωρία προκάλεσε το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε για άλλη μία φορά την Κρήτη.

Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές του νησιού, μία νέα επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους ήρθε για να θέσει τον κρατικό μηχανισμό και τις τοπικές Αρχές σε επιφυλακή.

  • Η νέα κακοκαιρία προκάλεσε υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης, ειδικά στο νομό Χανίων, ο οποίος “κέρδισε” για μια ακόμη φορά την αρνητική πρωτιά στα ύψη βροχής. Επιπλέον, στην περιοχή πνέουν από το πρωί θυελλώδεις άνεμοι έντασης έως και εννέα μποφόρ. Οι ισχυροί άνεμοι έπληξαν το Ρέθυμνο κυρίως στις ορεινές περιοχές των δήμων Αμαρίου Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου. Στον Σεμπρώνα Χανίων δε οι ισχυρότερες ριπές άγγιξαν τα 145 χιλιόμετρα ανά ώρα. 

Άνεμοι έντασης έως και δέκα μποφόρ πνέουν και στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί ο απόπλους από όλα τα λιμάνια της Κρήτης από και προς το νησί. Ειδικά, στην δυτική Κρήτη τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία είναι πολλά. Δρόμοι έκλεισαν και χωριά αποκλείστηκαν, ενώ η διέλευση των οχημάτων πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, έκλεισαν οι δρόμοι από Αλικιανό προς Σέμπρωνα, και από Φουρνέ προς Ομαλό, λόγω κατολισθήσεων. Η εναλλακτική οδός πρόσβασης προς το Σκινέ, του δήμου Πλατανιά Χανίων, αντιμετωπίζει και εκείνη σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας των ορμητικών νερών. Η κίνηση των αυτοκινήτων έχει καταστεί επικίνδυνη με τους κάτοικους της περιοχής να αναφέρουν νωρίτερα  στο Nea Kriti, ότι τουλάχιστον τρία χωριά, ο Αλικιανός, ο Σκινές και ο Βατολάκκος, βρίσκονται ουσιαστικά ακόμη αποκλεισμένα.

Σε κίνδυνο η ιστορική γέφυρα του Μύρτου: Διακοπή διέλευσης στην γέφυρα Belley

  • Προβλήματα αντιμετώπιζαν οι οδηγοί και στην Ιεράπετρα και τον Πλατανιά. Οι έντονες βροχοπτώσεις σε όλη την Κρήτη και κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ιεράπετρας, προκάλεσαν ζημιές, στην εκατοντάχρονη γέφυρα-μνημείο του Μύρτου, η οποία είχε επισκευαστεί πριν από δυο χρόνια.

Η πολύωρη βροχόπτωση στη δημοτική κοινότητα Χριστού, προκάλεσε και νέες καταπτώσεις βράχων κλείνοντας τον δρόμο προς το Σελάκανο στη θέση Σχίστρα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή Μάλλες, Χριστός, Μεταξοχώρι και Σελάκανο, έγιναν η αιτία της μεγάλης συγκέντρωσης βρόχινου νερού στον ποταμό του Μύρτου, από τον οποίο το νερό καταλήγει στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να προκληθούν και σημαντικές ζημιές στο δυτικό τμήμα της εκατοντάχρονης μνημειακής παλιάς γέφυρας του χωριού, η οποία φτιάχτηκε το 1924 όπως και η πρόσφατα κατεστραμμένη γέφυρα του Κερίτη στα Χανιά.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων οι οποίες προκάλεσαν την μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Ιάρδανου διακόπτεται η κυκλοφορία στη στρατιωτική γέφυρα Belley του Πλατανιά. Σ’ αυτή την κίνηση προχωρά η Διεύθυνση Τεχνικων εργων της Περιφέρειας Κρήτης για προληπτικούς λόγους ασφαλείας. Μετά το πέρας των φαινομένων θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα γίνει εκ νέου ενημέρωση για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

 

 

Κλειστός είναι και ο δρόμος από το χωριό Κράσι προς το Οροπέδιο Λασιθίου, έξω από το Μοναστήρι της Παναγίας Κεράς στο χωριό Κριτσά στο Λασίθι, εξαιτίας κατολίσθησης σε δύο σημεία της οδού. Στο σημείο βρέθηκε, νωρίς το απόγευμα και περιπολικό της αστυνομίας, ενώ, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές ζητήθηκε η συνδρομή συνεργείου του Δήμου Χερσονήσου, προκειμένου να καθαριστεί ο δρόμος και να δοθεί στην κυκλοφορία.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Κρήτη: Η πρόγνωση καιρού για το Σάββατο, 30 Μαρτίου

  • Νεφώσεις με παροδικές βροχές στις Νότιες Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα και θα συνοδεύονται από σποραδικές καταιγίδες, περιμένουμε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις, πυκνότερα στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Εύβοια όπου θα εκδηλωθούν λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 2 έως 18, στην Ήπειρο από 5 έως 19 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 4 έως 17, στα δυτικά και νότια από 7 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 16, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 13 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 17 βαθμούς Κελσίου.

 

 

  • Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στις ακτές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 9 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 10 μποφόρ, αλλά από τις απογευματινές ώρες θα παρουσιάσουν προοδευτικά μικρή εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Λίγα χιόνια ενδέχεται να πέσουν στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα διατηρηθεί 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 17 βαθμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, meteo και Nea Kriti

“Χτυπιέται” ξανά η Κρήτη: Κατέρρευσε αυτοσχέδιο πέρασμα, επιστρέφουν πτήσεις στην Αθήνα (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: