Τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων




Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι συμφωνήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του στην πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων και θα ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ του κ. Συλλούρη και του Πρόεδρου του Ιορδανικού Κοινοβουλίου και Προέδρου του Αραβικού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου Ατέφ Αλ Ταραουνέχ.

  • Στην ατζέντα της συνάντησης, τέθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, η παιδεία και ο πολιτισμός, το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.

«Έχουμε συζητήσει θέματα διμερής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, την οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τις κλιματικές αλλαγές. Έχουμε συμφωνήσει την τριμερή μεταξύ Ιορδανίας και Ελλάδας και ανέλαβα εντός της ημέρας να μιλήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Συλλούρης σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Αλ Ταραουνέχ.

  • Όπως είπε, συζητήθηκαν επίσης τα «θέματα που έχουμε ανοίξει για τη συνεργασία για την αραβική γλώσσα, το παλαιστινιακό ζήτημα, το κυπριακό πρόβλημα, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Ιορδανία με τη σωρεία των προσφύγων αλλά και με τις δυνατότητες που έχει η Ιορδανία ως η βάση της ανοικοδόμησης της Μέσης Ανατολής».

Από την πλευρά του, ο κ. Ταραουνέχ, μιλώντας με πολύ καλά ελληνικά, εξέφρασε τη χαρά του που «βρίσκομαι σε αυτή τη χώρα που αγαπώ και εκτιμώ, κυβέρνηση, βουλή και λαό».

Συζητήσαμε πάρα πολλά και σημαντικά θέματα που έχουμε ανάγκη σε αυτή τη στιγμή να τα συζητήσουμε, γιατί έγιναν μεγάλες αλλαγές και πρέπει να μιλάμε για κάτι ενδιαφέρον και για συνεργασία μεταξύ των λαών και των κρατών, Ιορδανία και Κύπρου.

  • «Πριν από λίγες μέρες πήρα την τιμή να γίνω Πρόεδρος του Αραβικού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, και αυτό θα μου δώσει την δύναμη να εκφράσω αυτά που λέγαμε και αυτά που συζητήσαμε μεταξύ Κύπρου και των άλλων αραβικών κρατών και να τα εφαρμόσουμε», είπε.

Όπως ανέφερε, η Ιορδανία είναι η πόρτα για τα αραβικά κράτη ιδιαίτερα στο Ιράκ, τη Συρία και τον αραβικό κόσμο «και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτώ, που για ένα χρόνο είναι Πρόεδρος της ένωσης, να το εκφράσουμε για να βρίσκουμε ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες να προχωράνε προς την Ανατολή».

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/03/2019 11:32

Ευκαιρία για την κυπριακή ναυτιλία το Brexit, γράφει η γερμανική Rheinische Post

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: