Τουρκική Navtex στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ: Στον αντίποδα της τριμερούς στο Ισραήλ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Με σημειολογικές κινήσεις, ενεργοποιώντας παλαιότερες παράνομες Navtex, η Τουρκία θέλει να δείξει και με αυτό τον τρόπο τη δυσφορία που της προκαλεί το επονομαζόμενο «ενεργειακό μπλοκ» της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα δείχνει τη μετεξέλιξη του αμυντικού της δόγματος.

  • Την μέρα που η τριμερής διάσκεψη της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ -με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο- θα γίνεται στα Ιεροσόλυμα, με ένα από τα καυτά θέματα συζήτησης τον αγωγό EastMed, η Άγκυρα προανήγγειλε ακόμη μια «στρατιωτική δραστηριότητα» στα νερά της Μεσογείου, ακριβώς στην καρδιά των ενεργειακών οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ.
  • Σύμφωνα με τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, η παράνομη Navtex που αρχικά είχε εκδοθεί πριν σχεδόν έναν χρόνο, ενεργοποιείται εκ νέου σε «σπαστές» ημερομηνίες, κάτι που είχε επαναληφθεί προσφάτως κατά την διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» στην ίδια περιοχή.
  • Η τότε ναυτική οδηγία αναφέρονταν όχι σε «στρατιωτική εκπαίδευση» αλλά σε «ασκήσεις με πυρά», πράγμα που σύμφωνα τουλάχιστον με τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης, αλλά και μονάδες επιφανείας που περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή, ποτέ δεν έγινε.
Το σημείο της κυπριακής ΑΟΖ, όπου η κατοχική δύναμη Τουρκία θα κάνει ασκήσεις.

Αυτή είναι η παράνομη navtex της Τουρκίας η οποία έχει ως ημέρα έναρξης την 20η Μαρτίου, ημέρα διεξαγωγής της τριμερούς στο Ισραήλ:

TURNHOS N/W : 0359/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 13-03-2019 11:44)
TURNHOS N/W : 0359/19
MEDITERRANEAN SEA
MILITARY TRAINING,
20 MAR 19 FROM 0900Z TO 1200Z,
22 MAR 19 FROM 0700Z TO 1000Z,
25 MAR 19 FROM 1300Z TO 1700Z,
27 MAR 19 FROM 0800Z TO 1300Z,
29 MAR 19 FROM 1100Z TO 1500Z,
IN AREA BOUNDED BY;
34 07.00 N – 033 00.00 E
33 34.00 N – 033 00.00 E
33 34.00 N – 032 30.00 E
34 07.00 N – 032 30.00 E
CAUTION ADVISED.

Πρωταρχικός στόχος η αναβάθμιση στον μέγιστο βαθμό της ενεργειακής ασφάλειας

  • Στην τριμερή, εμπεριέχεται και ισχυρός συμβολισμός με πολλαπλά μηνύματα, από τη στιγμή που ως παρατηρητής θα βρίσκεται η Αμερική και το παρόν θα δώσει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Και εδώ βλέπουμε την ιστορική συνέχεια καθώς οι ΗΠΑ, είχαν βρεθεί και πάλι στο Ισραήλ ως παρατηρητές της συνδιάσκεψης των τριών χωρών.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συζητήσει σε πολλά επίπεδα το θέμα της ασφάλειας για την περιοχή της Μεσογείου, ενός σημείου κομβικού, με πολλές προκλήσεις και αρκετά σημεία κενού ασφαλείας που προσφέρονται δια της θαλάσσιας οδού και που αυτό ακριβώς έχει τεθεί ως μέγιστος στόχος για τον έλεγχο καθώς μόνο έτσι θα επιτευχθεί η ηρεμία που επιδιώκεται κυρίως από τις ενεργειακές εταιρίες.

Γι’ ακόμη μια φορά ανάμεσα στις διπλωματικές συζητήσεις, δεν είναι παράλογο πως θα τεθούν θέματα ασφάλειας, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το ενεργειακό μέλλον, κάτι για το οποίο, τουλάχιστον η χώρα μας έχει «μπει μπροστά» τόσο ως εκπαιδευόμενη, όσο και ως εκπαιδευτής σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως με ότι έχει να κάνει το ναυτικό πεδίο, διδάσκοντας ναυτοσύνη και τακτικές σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Μάλιστα τα αιτήματα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, για τη συνέχιση των σχολείων που ξεκίνησαν περίπου δυο χρόνια πριν στον Στόλο, δεν σταματούν, με τη χώρα μας ν’ αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους Αξιωματικούς των σύμμαχων χωρών.

    • Παράλληλα, δια μέσου της παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, επιχειρείται η αποστολή ενός επιπλέον μηνύματος, με παραλήπτη την Τουρκία και τα όσα πράττει με τα ένθερμα τετ α τετ και τις συμφωνίες με τη Ρωσία, έναν παραδοσιακό αντίπαλο της Αμερικής αλλά και της Ευρωατλαντικής συμμαχίας. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δύσκολα δέχονται πλέον την πολιτική και τις «φιλίες» της Άγκυρας, ενός κράτους μέλος της συμμαχίας.

Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο που παρατηρεί και απασχολεί την ενεργειακή συμμαχία, σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, είναι πως η Τουρκία μετεξελίσσει την αμυντική της πολιτική, με το λεγόμενο «αποτρεπτικό» δόγμα ν’ αφήνει τη θέση του στο νέο ύφος που το θέλει «προληπτικό», άρα και επιθετικό, κάτι που φαίνεται αρχικά στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας αλλά και στα σύνορά της είτε με τα όσα γίνονται στη Συρία είτε με τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

Πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο σημείωναν ότι ως απάντηση σ’ αυτού του είδους την μονίμως διαφορετική και μεταλλασσόμενη πολιτική της Τουρκίας, μόνο οι διαρκείς συνεκπαιδεύσεις θ’ αναβαθμίσουν την ασφάλεια που επιδιώκεται για την ευρύτερη περιοχή και πάνω σ’ αυτό το πλάνο βαδίζει η χώρα μας, η οποία σε μόνιμη βάση θέλει να έχει τέτοιου είδους δραστηριότητες είτε με την Αμερική, είτε με το Ισραήλ είτε με την Αίγυπτο, διαμορφώνοντας την ασπίδα της Μεσογείου απέναντι στις όποιες απειλές.

Γ.Σ.

Στο ρελαντί ακόμη τα P-3 B ORION του ΠΝ: 19 άλλα υποπρογράμματα και οι ΜΕΚΟ σε αναμονή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: