Νέα κρίση με Τουρκία: Το Πεντάγωνο προσφέρει εξοπλισμό και εκπαίδευση στους Κούρδους

File Photo: Acting US Secretary of Defense Patrick Shanahan and US Permanent Representative to NATO Kay Bailey Hutchison at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA. EPA, ZACH ZACH GIBSON
Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Νέα κρίση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον δημιουργεί η πρόταση προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2020, που περιλαμβάνει και 300 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού της οργάνωσης Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (την γνωστή ως SDF), που καθοδηγείται κυρίως από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), τους Κούρδους μαχητές της Συρίας και από τους Άραβες συμμάχους τους.

Η οργάνωση αυτή θεωρείται όργανο του αμερικανικού Πενταγώνου και έχει αναλάβει τον πόλεμο εναντίον του ISIS. Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι βρίσκονται στο ύστατο στάδιο εκκαθάρισης του τελευταίου θύλακα των τζιχαντιστών στη Συρία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας «Χουριέτ», γράφει ότι το Πεντάγωνο κατανέμει το ίδιο ποσό με το 2019 στο YPG, το οποίο, όπως υποστηρίζει  η Άγκυρα, είναι ένα παρακλάδι του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), της οργάνωσης του φυλακισμένου Οτσαλάν που αγωνίζεται για αυτονομία μέσα στην Τουρκία για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Το Πεντάγωνο έχει ζητήσει άλλα 250 εκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση μιας “δύναμης διασυνοριακής ασφάλειας” στη Συρία. Τα ποσά περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 718,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η δύναμη αυτή, θα αντικαταστήσει τους Αμερικανούς πεζοναύτες που κάποια στιγμή θα αναχωρήσουν από τη Συρία έπειτα από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η δύναμη θα στρατοπεδεύει μεταξύ των συνόρων της Τουρκίας και των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Σημειώνουμε ότι η οργάνωση Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, την ηγεσία της οποίας έχουν οι Κούρδοι της Συρίας, ηγήθηκε του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην περιοχή. Είναι οι πιο πιστοί σύμμαχοι των Αμερικανών, οι οποίοι δεν τους πρόδωσαν παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι θα εισβάλει στη Βόρεια Συρία και θα τους πολεμήσει.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της της για τη συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του YPG. Όμως οι Αμερικανοί δεν εισάκουσαν ποτέ τις εκκλήσεις των Τούρκων και αγνόησαν τις απειλές τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει με τελευταίου τύπου αμερικανικό οπλισμό τις δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία και σε κάθε επιχείρησή τους, προσφέρουν αεροπορική κάλυψη.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε τον περασμένο χρόνο ότι θα ξεκινήσει μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, μιας περιοχής που ελέγχεται από τους Κούρδους των YPG.

Η Τουρκία αναγκάστηκε να υποχωρήσει όταν ο πρόεδρος Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν δημόσια ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ στους Τούρκους να σφάξουν τους Κούρδους συμμάχους του.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, ανήγγειλε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από μία περίεργη συνομιλία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά των ΗΠΑ από τη Συρία, για να μείνει πιστός σε σχετική προεκλογική του υπόσχεση. Από τότε άλλαξε απόφαση και πρόσφατα δήλωσε ότι θα παραμείνουν 800 Αμερικανοί στρατιώτες στη Βόρεια Συρία ως μέρος πολυεθνικής δύναμης.

Από στιγμή σε στιγμή πέφτει και το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal