Το «Ιπτάμενο ιππικό» των ΗΠΑ ξανά στο Στεφανοβίκειο: Προετοιμασίες και συζητήσεις…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Περιμένουν πως και πώς να πετάξουν και πάλι εντός του FIR Αθηνών τα μέλη του «ιπτάμενου ιππικού» των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία δείχνουν το μεγάλης σημασίας ενδιαφέρον τους και ήδη συζητούν σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, ώστε να χτίσουν την επόμενη αποστολή τους στο Στεφανοβίκειο.

  • Επιτελείς του Ελληνικού πενταγώνου περιμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές του Απρίλη Αμερικανικό κλιμάκιο για να ξεκινήσουν οι επαφές και ο σχεδιασμός, του πως θα στηθεί η νέα επίσκεψη της Αεροπορίας Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών που εδρεύει στην Ευρώπη (EUCOM).
  • Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι μετά την 4η CAB (Combat Aviation Brigade), σειρά τώρα έχει η 3η CAB η οποία, με βάση τα όσα ζητούνται σε αρχικό στάδιο (βρισκόμαστε σε διαπραγματευτικές επαφές) επιθυμεί το προσωπικό που θα «ξεχειμωνιάσει» στον Βόλο να είναι περίπου κατά εκατό άτομα αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη εκπαιδευτική σειρά, φτάνοντας τους τετρακόσιους Αμερικανούς.

Σ’ ότι αφορά τα μέσα του «ιπτάμενου ιππικού», αυτά πιθανότατα θα κυμανθούν στους ίδιους αριθμούς με τις προηγούμενες φορές, αλλά η Αμερικανική πλευρά φέρεται να έχει ζητήσει και επιμήκυνση του χρόνου παραμονής τους έως τα τέλη Μαρτίου του 2020.

Μετά τις συζητήσεις σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ με την 3η CAB, οι Αμερικανοί θα βρεθούν στο γνωστό πλέον γι’ αυτούς αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου για μια ακόμη «αυτοψία» στη Μαγνησία.

Φωτογραφία, πηγή Hellas Journal

Σύμφωνα με την Αεροπορία Στρατού, η εμπειρία που αποκτήθηκε έδειξε πως οι Αμερικανοί θέλουν να πετυχαίνουν τρία διαφορετικά πράγματα κατά την εκπαίδευσή τους εντός του FIR Αθηνών.

  • Πρώτον είναι η ατομική εκπαίδευση πληρωμάτων στα πτητικά μέσα, δεύτερον η ομαδική εκπαίδευση, ανάμεσα στα πληρώματα παραδείγματος χάριν, επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων και τρίτον η συνεκπαίδευση με τα Ελληνικά πληρώματα, τα οποία, όπως δηλώνουν Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, εντυπωσίασαν με τις ικανότητες και τη δεξιοτεχνία τους συναδέλφους τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες που βέβαια ως έδρα έχουν τη Γερμανία.

Από τον Αύγουστο…. Οκτώβρης στο Στεφανοβίκειο

Οι ίδιες πηγές μάλιστα ανέφεραν πως από το επερχόμενο καλοκαίρι, αναμένεται να φτάσουν οι «προπομποί» εδάφους που θα ετοιμάσουν το φθινοπωρινό «well come» για τα περίπου 15 Apache Delta, τα 3 ή 4 Chinook, τον ίδιο αριθμό Black Hawk και των Μη Επανδρωμένων «Shadow» RQ-7 του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ.

  • Άλλωστε οι ιπτάμενοι και οι τεχνικοί της 4ης CAB κατά την media day έλεγαν διαρκώς πως η Ελληνική επικράτεια θεωρείται γι’ αυτούς ένας ιδανικός χώρος για την εκπαίδευσή τους που μπορεί να συνδυάσει πολλά τοπία σε μικρές αποστάσεις, γεγονός που για τους ίδιους στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρείται αδιανόητο και θα πρέπει να πετούν πολλές ώρες ώστε να βρουν διαφορετικό ανάγλυφο που τους βοηθά στη εκπαίδευσή τους.
Φωτογραφία , πηγή , Hellas Journal

Επιπλέον οι Αμερικανοί τόνιζαν κι ακόμη μια διαφορά σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή όπου αλλού πετούν στην Ευρώπη, που είναι η κύρια έδρα τους, πως εντός FIR Αθηνών, δεν έχουν τους περιορισμούς που τους θέτουν στο εξωτερικό κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που επιθυμούν να βρίσκονται στην Ελλάδα και να εκπαιδεύονται μαζί με την Αεροπορία Στρατού.

  • Σημαντική διαφορά πάντως τουλάχιστον για την Ελληνική Αεροπορία Στρατού θα είναι πως στο Στεφανοβίκειο όταν προσγειωθούν τα Αμερικανικά πτητικά μέσα της 3ης CAB θα βρουν και τα Kiowa Warrior, με τα Ελληνικά χρώματα και τα πρώτα πληρώματα ήδη να έχουν πάρει έως τότε την απαραίτητη πιστοποίηση στον συγκεκριμένο τύπο.

Ήδη οι Αμερικανοί ιπτάμενοι από την προηγούμενη εκπαιδευτική σειρά είχαν σημειώσει πως πετούσαν με τα Kiowa και ήδη θεωρούν πως λείπουν πολύ από τα μέσα που χρησιμοποιεί η χώρα τους, αν και έχουν επάξιο αντικαταστάτη.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν προγραμματισμένες ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού (photos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: