Το ΔΝΤ επιμένει σε μεταρρυθμίσεις: Αλλά …εκτιμά τις προσπάθειες του ελληνικού λαού…




Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το συμπέρασμα είναι ότι το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΔΝΤ ειπώθηκε ότι εγκρίνει όσα έγιναν, και ότι εκτιμά τις προσπάθειες ελληνικού λαού και της κυβέρνησης. Αλλά, όπως τονίστηκε, παραμένουν τα προβλήματα, ειδικά με τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση της πορείας της οικονομίας.

Στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, ούτε ο αναπληρωτής Ντέιβιντ Λίπτον.

Μίλησε ο επικεφαλής της Αποστολής στην Ελλάδα, κ. Ντολμαν, ο οποίος ήταν μία στο καρφί μία στο πέταλο. Τόνισε και ανέλυσε τα ρίσκα για το μέλλον της οικονομίας. Ειπώθηκε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη στη σειρά στα δάνεια από το Ταμείο, μετά την Αργεντινή και Ουκρανία, οπότε πρέπει να παρακολουθείται η οικονομία της

Ειπώθηκε ότι οι τράπεζες είναι μείζον θέμα της διαφοράς μεταξύ της Ελλάδας και του Ταμείου. Έχουν προβλήματα, τονίστηκε, αλλά λύνονται τα θέματα σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους. Εσείς μιλάτε συνέχεια για τις τράπεζες που υπόκεινται σε πολλά ρίσκα. Η απάντηση από τον κ. Ντόλμαν ήταν ότι είναι χρέος μας να επισημάνουμε τα ρίσκα για να τα συνειδητοποιήσουν στην Ελλάδα και να ασχοληθούν με την επίλυσή τους.

Στην έκθεση που δόθηκε στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου, αναφέρεται η πρόβλεψη ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα πέσουν κάτω από 1%. Από 2021 θα συσσωρευθούν προβλήματα ισχυρίζονται τα στελέχη του Ταμείου.

Σημειώθηκε πάντως ότι η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να ξεπληρώσει το Ταμείο, μία απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σύντομα.

Η ασθενής ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα διαρκέσει περισσότερο, προειδοποιεί έκθεση του ΟΟΣΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: