Το χέρι-χέρι Ελλάδας και Ισραήλ φέρνει ολοένα και μεγαλύτερη νευρικότητα στην Άγκυρα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Την ώρα που το ισχυρό ενεργειακό μπλοκ έχει γυρίσει την πλάτη στον Ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, οι Αξιωματούχοι της Άγκυρας έχουν καταληφθεί από κρίσεις πανικού και νευρικότητας, χρησιμοποιώντας ρητορική απολυταρχικού ύφους.

Εκείνο που έχει ενοχλήσει περισσότερο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ προχωρούν ολοένα και περισσότερο στον τομέα της ασφάλειας και είναι από τις λίγες φορές που το κράτος της Μέσης Ανατολής δείχνει τόση εξωστρέφεια προς μια χώρα, κι αυτή είναι η Ελλάδα.

  • Οι συνεχιζόμενες διενέξεις που βλέπουμε κατά διαστήματα να κορυφώνονται ανάμεσα στους ηγέτες του Ισραήλ και της Τουρκίας είναι το βασικό δείγμα των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ στον αντίποδα, το Εβραϊκό Κράτος φέρνει ολοένα και περισσότερο κομμάτια από τις Ένοπλες Δυνάμεις του, να εκπαιδεύονται από Έλληνες Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς σε πολλές τακτικές.
  • Όπως εξηγούσαν ανώτατες πηγές, η παρουσία ακόμη και Ναυτικών Δόκιμων του Ισραήλ στο Αιγαίο αυτό το διάστημα, όσο και να είναι «ενοχλεί» τους ήδη νευρικούς γείτονές μας, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά ότι εκτός των εκπαιδευτών του Πολεμικού Ναυτικού που μεταλαμπαδεύουν γνώσεις στους νεαρούς σπουδαστές από τη σύμμαχη χώρα, η όσμωση συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα, ανάμεσα σε αυτά φυσικά και ο επερχόμενος «Ηνίοχος», μια άσκηση που δεν θέλει να χάνει το Ισραήλ, την οποία μάλιστα θεωρεί μεγάλη εκπαιδευτική ευκαιρία για τους ιπταμένους του.
  • Πάντως οι Αξιωματικοί από το Ισραήλ αλλά και οι Ναυτικοί Δόκιμοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες πάνω στις οποίες εργάζονται επί του αρματαγωγού «Ρόδος» που πλέει σε πολλές περιοχές του Αιγαίου, ενώ στη συνέχεια θα καταπλεύσει για λίγο στην Κρήτη κι από εκεί θα έχει δυο επιπλέον προορισμούς.

Πρώτος σταθμός θα είναι η Κύπρος- γιατί κι από εκεί έχουμε ολοένα και περισσότερους μαθητές που «επιμένουν Ελληνικά» στα μυστικά της ναυτοσύνης και στη συνέχεια το αρματαγωγό θα φτάσει, βάσει των υπολογισμών περί τις αρχές Απριλίου στην Χάιφα.

Ισραήλ- ΗΠΑ- Ελλάδα και Κύπρος οδηγούν τη «Noble Dina»

Μέχρι πέρσι η άσκηση με την επωνυμία «Noble Dina» ήταν και κεκλεισμένων των θυρών, διεξαγόμενη από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως οι ενεργειακές εξελίξεις, οι συμμαχίες και τα όσα εξελίσσονται με αλματώδεις ρυθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, οδήγησαν στις προσκλήσεις του ενεργειακού μπλοκ.

  • Θαλάσσια ασφάλεια, η αντιμετώπιση των σύγχρονων ναυτικών απειλών, η υπεράσπιση των ενεργειακών εγκαταστάσεων και πάνω απ όλα η κατανόηση των αντικειμένων κάτω από την έννοια της τυποποίησης, ώστε όλοι να δρουν με κοινούς τρόπους, αποτελούν ορισμένα από τα κύρια αντικείμενα που συμβάλουν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα που επιδιώκεται.
  • Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτή η άσκηση, έρχεται ως «αντίποδας» της αεροναυτικής άσκησης «Μέδουσα» που γίνεται με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, μια συνεκπαίδευση που καθιερώθηκε τόσο στο Αιγαίο, όσο και τη Μεσόγειο και που γι’ αυτή την άσκηση δεν μπορούσε η Τουρκία να πιστέψει αυτό που κατέγραφαν, ενώ κατά την πρώτη φορά, η Άγκυρα είχε στρέψει τα βέλη της προς το Κάιρο.
  • Υπ’ αυτό το πρίσμα όπως εξηγούν ανώτατοι Αξιωματικοί, η Άγκυρα «κοιτάζει» και μέσα από τις παρατηρήσεις της, έχει φανεί το «άγχος» που βγαίνει είτε με την υψηλών τόνων ρητορική είτε μέσω των προπαγανδιστικών δημοσιευμάτων, όπως ήταν τόσο αυτά για την Γαλάζια Πατρίδα, το Ισραηλινό ραντάρ που κατασκευάζεται στην Κρήτη και «ανησυχεί» την Τουρκία, όσο και με τους χάρτες που θέλουν να δείχνουν ακόμη και τους τρεις νομούς του νησιού μέρος της Τουρκικής επικράτειας.

Τέλος, η δήλωση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη μετά τις θέσεις που εκφράστηκαν από τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, δείχνει ότι η Αθήνα μπορεί να κρατά χαμηλά τους τόνους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων ώστε να μην υπάρχει ένταση, αλλά ταυτόχρονα υπενθύμισε πως παρά τη διάθεση για σχέσεις καλής γειτονίας, οι κόκκινες γραμμές υπάρχουν και κανείς δεν πρέπει να τις υπερβαίνει.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν προγραμματισμένες ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού (photos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: