Την Κυριακή στη Μελβούρνη η έναρξη της νέας σεζόν για τη Formula 1: Τι αλλάζει φέτος




Η 17η Μαρτίου 2019 είναι ημέρα… γιορτής για τους φίλους της Φόρμουλα Ένα ανά την υφήλιο, καθώς την προσεχή Κυριακή (07:10 ώρα Ελλάδας) λαμβάνει τέλος η αναμονή τους μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν.
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος του 2018, ομάδες και οδηγοί θα βρίσκονται στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης για το πρώτο από τα 21 γκραν πρι του φετινού «μαραθωνίου», ο οποίος θα δοκιμάσει τις αντοχές των ανθρώπων και των μονοθεσίων τους. Η ευχή των φιλάθλων της Φόρμουλα Ένα είναι το νέο πρωτάθλημα να είναι συναρπαστικό και οι τίτλοι να κριθούν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, προκειμένου το ενδιαφέρον τους να διατηρηθεί αμείωτο έως την 1η Δεκεμβρίου, όταν θα διεξαχθεί το τελευταίο γκραν πρι της σεζόν στο Άμπου Ντάμπι.

Σε κάθε περίπτωση, το θέαμα στη Φόρμουλα Ένα για το 2019 αναμένεται να είναι περισσότερο από πέρυσι, καθώς τον Μάιο του 2018 ανακοινώθηκαν αλλαγές στους αεροδυναμικούς κανονισμούς ενόψει της νέας σεζόν, οι οποίες στοχεύουν στο να κάνουν ευκολότερες τις προσπεράσεις. Οι τροποποιήσεις στα μονοθέσια βασίστηκαν σε έρευνα που είχε ως στόχο την εξεύρεση τρόπων, προκειμένου να γίνει πιο εύκολο για ένα αυτοκίνητο να ακολουθεί πολύ κοντά ένα άλλο. Μια σημαντική ανακάλυψη της έρευνας ήταν ότι οι εμπρός πτέρυγες του 2018 είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα ενός μονοθεσίου να ακολουθεί ένα άλλο. Αυτές οι πτέρυγες κατεύθυναν τον αέρα γύρω από την εξωτερική πλευρά των εμπρός ελαστικών για βέλτιστη αεροδυναμική κάθετη δύναμη. Αυτή η συνέπεια είχε μια επιβλαβή επίδραση στον τρόπο, με τον οποίο ο αέρας αντιδρούσε με το αυτοκίνητο πίσω, μειώνοντας την ικανότητά του να δημιουργήσει κάθετη δύναμη. Και αυτό γιατί ο αέρας που άφηναν πίσω τους τα μονοθέσια είχε περισσότερους στροβιλισμούς και πιο ανώμαλη ροή, ενώ έφτανε πιο μακριά. Με λιγότερη κάθετη δύναμη, το πίσω μονοθέσιο έχει λιγότερη πρόσφυση, δεν μπορεί να περάσει τόσο γρήγορα από τις στροφές κι επομένως ο οδηγός δυσκολεύεται να πλησιάσει αρκετά κοντά ώστε να προσπεράσει. Έτσι, η ιδέα πίσω από τις σχετικές αλλαγές στους κανονισμούς είναι να διασφαλιστεί ότι το μονοθέσιο που προπορεύεται δημιουργεί λιγότερη ακάθαρτη ροή αέρα, προκειμένου το πίσω αυτοκίνητο να μπορεί να ακολουθήσει πιο… στενά. Οι σχετικές αεροδυναμικές αλλαγές που αποφασίστηκαν είναι οι εξής:

  • Μια απλουστευμένη εμπρός πτέρυγα με μεγαλύτερη έκταση και μικρότερη δυνατότητα ο αέρας να διαχέεται εκτός των μπροστινών τροχών, δηλαδή περισσότερος αέρας θα κατευθύνεται προς τη μέσα μεριά τους.
  • Απλουστευμένοι αγωγοί φρένων χωρίς μικρά πτερύγια.
  • Μια πλατύτερη και βαθύτερη πίσω πτέρυγα.

Η Mercedes αρχίζει τη σεζόν με στόχο να υπερασπιστεί τους τίτλους που κατέκτησε πέρυσι στους οδηγούς (με τον Λιούις Χάμιλτον) και τους κατασκευαστές, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες θα επιδιώξουν να… γκρεμίσουν τη γερμανική ομάδα από το «θρόνο» της, με «αιχμή του δόρατος» τη Ferrari. Η «σκουντερία» έδειξε στις χειμερινές δοκιμές, που έλαβαν χώρα στη Βαρκελώνη, ότι διαθέτει και φέτος ένα γρήγορο μονοθέσιο, το οποίο θα τη βοηθήσει να πρωταγωνιστήσει, και ο Σεμπάστιαν Φέτελ σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στις συνολικά οκτώ ημέρες των δοκιμών, αφού «γύρισε» την πίστα σε 1:16.221. Από την πλευρά της, όμως, και η Mercedes έδειξε την ταχύτητά της, καθώς ο Χάμιλτον είχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στις δοκιμές με 1:16.224. Σχεδόν εφάμιλλη με το χρόνο του Φέτελ ήταν και η επίδοση που σημείωσε ο δεύτερος οδηγός των «κόκκινων», Σαρλ Λεκλέρκ (1:16.231), ενώ ο καλύτερος χρόνος του Βάλτερι Μπότας με το δεύτερο «ασημένιο βέλος» ήταν το 1:16.561. Όλες αυτές οι επιδόσεις σημειώθηκαν με τη μαλακή γόμα της Pirelli, την ώρα που η Ferrari είχε πετύχει τον καλύτερο χρόνο και στις περυσινές δοκιμές με τον Σεμπάστιαν Φέτελ (1:17.182). Από την πλευρά της, η Mercedes «έγραψε» τα περισσότερα χιλιόμετρα στη Βαρκελώνη, αφού κάλυψε 1.190 γύρους, έναντι 997 γύρων της Ferrari. Οι αποστάσεις που διανύουν τα μονοθέσια των ομάδων αποτελούν έναν ισχυρό δείκτη για την αξιοπιστία τους, όπερ σημαίνει ότι οι δύο προαναφερθείσες ομάδες θα δώσουν «μάχη» για τους τίτλους. Βέβαια, υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι για τους χρόνους που επιτυγχάνονται στις δοκιμές, όπως το φορτίο καυσίμου και το «στήσιμο» του κάθε μονοθεσίου την ώρα που σημειώθηκαν οι εν λόγω επιδόσεις, ωστόσο αυτές αφήνουν να εννοηθεί ότι τα φετινά αυτοκίνητα των Ferrari και Mercedes… πετάνε.

Στον αντίποδα, αξίζει μια αναφορά στη Williams, οι άνθρωποι της οποίας αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στην προετοιμασία του μονοθεσίου της, με αποτέλεσμα η ιστορική ομάδα να «τρέξει» στις 5,5 από τις 8 ημέρες των δοκιμών της Βαρκελώνης και να «γράψει» τους λιγότερους γύρους μεταξύ των 10 ομάδων (567). Επίσης, λίγες ημέρες μετά τις δοκιμές η Williams ανακοίνωσε ότι πήρε άδεια για προσωπικούς λόγους ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Πάντι Λόου.

  • Σε μια προσπάθεια να καταστούν οι αγώνες της Φόρμουλα Ένα πιο συναρπαστικοί, οι οδηγοί που θα σημειώνουν το 2019 τον ταχύτερο γύρο σε ένα γκραν πρι θα… ανταμείβονται με έναν βαθμό, ο οποίος θα μετράει στα πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών, αλλά με μια προϋπόθεση: «υποψήφιοι» για τον ταχύτερο γύρο είναι μόνο οι οδηγοί που κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα στο τέλος του αγώνα. Έτσι, εάν κάποιος σημειώσει τον ταχύτερο γύρο και τερματίσει στην 11η θέση ή χαμηλότερα ή ακόμη κι αν εγκαταλείψει, δεν απονέμεται βαθμός. Ο κανονισμός αυτός θα δώσει μια έξτρα «ώθηση» στον αγώνα, καθώς οι οδηγοί της πρώτης δεκάδας θα έχουν κάτι επιπλέον για να παλέψουν. Όμως, και όσοι βρίσκονται εκτός της βαθμολογούμενης δεκάδας έχουν ένα κίνητρο για να σημειώσουν τον ταχύτερο γύρο, καθώς, εφόσον το καταφέρουν, θα εμποδίσουν έναν ανταγωνιστή τους να πανηγυρίσει αυτόν τον επιπλέον βαθμό, ακόμη κι αν δεν τον πάρουν οι ίδιοι.

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες και τους παρόχους μονάδων ισχύος, η Red Bull έβαλε τέλος στη δωδεκαετή συνεργασία της με τη Renault και σύναψε συμφωνία με τη Honda. Με την επιλογή αυτή, η αυστριακή ομάδα ακολούθησε την «αδελφή» Toro Rosso, που χρησιμοποιούσε από πέρυσι τις μονάδες ισχύος της ιαπωνικής εταιρείας. Αναφορικά με τις ομάδες, στη σεζόν του 2019 μετέχουν οι δέκα που έλαβαν μέρος στο περυσινό πρωτάθλημα, αλλά με δύο διαφορές. Κατ’ αρχάς, η Force India, η οποία εξαγοράστηκε από καναδική κοινοπραξία επενδυτών πριν από το βελγικό γκραν πρι και ολοκλήρωσε το 2018 με την ονομασία Racing Point Force India, θα «τρέχει» το 2019 στη Φόρμουλα Ένα με το όνομα Racing Point. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη Sauber, η οποία μετονομάστηκε σε Alfa Romeo Racing, στο πλαίσιο της επέκτασης της χορηγικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές που άρχισε το 2018.

Χωρίς τον Αλόνσο

Οι αλλαγές σε πρόσωπα είναι αρκετές, καθώς υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις στα δίδυμα των οδηγών αγώνων των ομάδων σε σχέση με το 2018. Οι δύο πιο σημαντικές… ειδήσεις από αυτές τις αλλαγές είναι ότι η διοργάνωση του 2019 θα διεξαχθεί χωρίς τον Φερνάντο Αλόνσο, καθώς ο Ισπανός δις παγκόσμιος πρωταθλητής γνωστοποίησε στα μέσα Αυγούστου ότι δεν θα «τρέξει» στη νέα σεζόν της Φόρμουλα Ένα, ενώ ο Πολωνός Ρόμπερτ Κούμπιτσα επιστρέφει οκτώ χρόνια μετά τον τελευταίο αγώνα του στη Φόρμουλα Ένα, εξαιτίας του πολύ σοβαρού τραυματισμού του στο δεξί χέρι σε αγώνα ράλι το 2011, ο οποίος του άλλαξε τη ζωή.

Το κενό του Αλόνσο στη McLaren θα καλύψει ο συμπατριώτης του, Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ, ο οποίος το 2018 οδηγούσε το μονοθέσιο της Renault, όντας δανεικός από τη Red Bull. Πριν ανακοινωθεί η μετακίνηση του Σάινθ στη McLaren, η Renault είχε ήδη βρει τον παρτενέρ του Γερμανού Νίκο Χούλκενμπεργκ στο πρόσωπο του Αυστραλού Ντάνιελ Ρικιάρντο της Red Bull. Από την πλευρά της, η αυστριακή ομάδα κάλυψε «εκ των έσω» το κενό που δημιουργήθηκε, καθώς έδωσε… προαγωγή στον Γάλλο Πιέρ Γκασλί, ο οποίος «έτρεχε» με την «αδελφή» Toro Rosso. Η ιταλική ομάδα έδωσε (ξανά) θέση οδηγού στον Ρώσο Ντανιίλ Κβιάτ, ενώ ο Ταϊλανδός «ρούκι», Αλεξάντερ Άλμπον, θα καλύψει το κενό του Νεοζηλανδού Μπρέντον Χάρτλεϊ, ο οποίος δεν εξασφάλισε συμβόλαιο για το 2019.

Παρτενέρ του Σάινθ στη McLaren θα είναι ο Βρετανός «ρούκι», Λάντο Νόρις, ο οποίος θα διαδεχθεί στη βρετανική ομάδα τον Βέλγο Στόφελ Βάντουρν. Ο Μονεγάσκος Σαρλ Λεκλέρκ αποχώρησε από τη Alfa Romeo με προορισμό τη Ferrari, την ώρα που το αντίθετο… δρομολόγιο ακολούθησε ο Φινλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής του 2007, Κίμι Ραϊκόνεν. «Ομόσταυλος» του “Iceman” στην Alfa Romeo θα είναι ο Ιταλός Αντόνιο Τζιοβινάτσι, ο οποίος θα πάρει τη θέση του Σουηδού Μάρκους Έρικσον.

Ο Κούμπιτσα θα αντικαταστήσει τον Ρώσο Σεργκέι Σιρότκιν στη Williams, στο δυναμικό της οποίας εντάχθηκε και ο Βρετανός «ρούκι», Τζορτζ Ράσελ. Παρελθόν από τη Williams αποτελεί και ο Καναδός Λανς Στρολ, ο οποίος θα οδηγεί το μονοθέσιο της Racing Point, από την οποία αποτελεί παρελθόν ο Γάλλος Εστεμπάν Οκόν.

Οι βαθμολογίες στα πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών της Φόρμουλα Ένα για το 2018 έχουν ως εξής:

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

1. Λιούις Χάμιλτον (Μ. Βρετανία/Mercedes) 408 βαθμοί –ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ–

2. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Ferrari) 320

3. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία/Ferrari) 251

4. Μαξ Φερστάπεν (Ολλανδία/Red Bull) 249

5. Βάλτερι Μπότας (Φινλανδία/Mercedes) 247

6. Ντάνιελ Ρικιάρντο (Αυστραλία/Red Bull) 170

7. Νίκο Χούλκενμπεργκ (Γερμανία/Renault) 69

8. Σέρχιο Πέρες (Μεξικό/Force India) 62

9. Κέβιν Μάγκνουσεν (Δανία/Haas) 56

10. Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ (Ισπανία/Renault) 53

11. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/McLaren) 50

12. Εστεμπάν Οκόν (Γαλλία/Force India) 49

13. Σαρλ Λεκλέρκ (Μονακό/Sauber) 39

14. Ρομέν Γκροζάν (Γαλλία/Haas) 37

15. Πιέρ Γκασλί (Γαλλία/Toro Rosso) 29

16. Στόφελ Βάντουρν (Βέλγιο/McLaren) 12

17. Μάρκους Έρικσον (Σουηδία/Sauber) 9

18. Λανς Στρολ (Καναδάς/Williams) 6

19. Μπρέντον Χάρτλεϊ (Νέα Ζηλανδία/Toro Rosso) 4

20. Σεργκέι Σιρότκιν (Ρωσία/Williams) 1

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

1. Mercedes 655 βαθμοί –ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ–

2. Ferrari 571

3. Red Bull-Tag Heuer 419

4. Renault 122

5. Haas-Ferrari 93

6. McLaren-Renault 62

7. Racing Point Force India-Mercedes 52

8. Sauber-Ferrari 48

9. Toro Rosso-Honda 33

10. Williams-Mercedes 7

* Η Force India, η οποία μετονομάστηκε σε Racing Point Force India, έχασε τους βαθμούς που είχε συγκεντρώσει στην κατάταξη των κατασκευαστών πριν από το βελγικό γκραν πρι, μετά την εξαγορά της.

14/03/2019 08:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

 

Θρίαμβος: «Άλωσε» το Μόναχο η Λίβερπουλ και προκρίθηκε στους 8 του Champions League

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: