Τη φιλοδοξία του να καταστήσει την Ελλάδα success story στην Ευρώπη, εφόσον ο ελληνικός λαός του εμπιστευθεί την διακυβέρνηση της χώρας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με τον διευθυντή των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την οποία θα ζητά την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ουγγρικού κόμματος του ακροδεξιού Όρμπαν, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν και προσέθεσε ότι εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να αποφασίσει αν θα χάσει άπαξ το Μάιο, κάνοντας όλες τις εκλογές μαζί, ή εάν θα χάσει με δόσεις, αν αποφασίσει να κάνει τις εθνικές εκλογές αργότερα. Επανέλαβε την κριτική για την Συμφωνία των Πρεσπών και είπε ότι «Θέλω συμφωνία αλλά όχι μία συμφωνία που θα αποσταθεροποιεί την χώρα -και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τα αισθήματα που κυριαρχούν στην Βόρειο Ελλάδα».
Απαντώντας σε ερώτηση-παρατήρηση ότι “η επαναδιαπραγμάτευση είναι απαγορευμένη στις Βρυξέλλες και όταν το έθεσαν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί απέτυχαν”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι το δικό του σχέδιο είναι διαφορετικό.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πρότασή του ήδη συναντά ευήκοα ώτα, «το συζητούν ο κ. Βέμπερ και ο Μοσκοβισί. Ο μόνος που δεν το θέτει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας. Η προσφορά μου προς την παρούσα κυβέρνηση ισχύει, ελάτε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να διαπραγματευθούμε χαμηλότερα πλεονάσματα».
Άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους εταίρους για την «ανοχή που δείχνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα», λέγοντας ότι πολλά σημαντικά ζητήματα έχουν θαφτεί, δεν βλέπουν προβλήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη ή την Παιδεία καθώς «είχαμε επικεντρώσει μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους». Επανέλαβε τη σταθερή του θέση για την ανώτατη Παιδεία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Θέλω να πάω στο Κοινοβούλιο και να πάρω την άδεια για να δημιουργήσω ιδιωτικά ανώτατα ιδρύματα στην Ελλάδα».
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη για να αντλήσει υπερπλεονάσματα ώστε να μπορεί να τα αναδιανέμει στην προεκλογική περίοδο, σκοτώνοντας έτσι τις παραγωγικές δυνάμεις.
Ανέφερε ακόμη ότι η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού θα δώσει χρόνο ώστε να προχωρήσει στις πιο βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες μετά θα διαπραγματευθεί τη μείωση των πλεονασμάτων με την Ευρώπη. Υποστηρικτικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι λόγω της υπεραπόδοσης της φορολογίας, η κυβέρνηση κάνει μαζικές προσλήψεις επιστρέφοντας έτσι στις παλιές τακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία.
Σημείωσε ότι η απάντηση στο οικονομικό πρόβλημα είναι η ανάπτυξη, η χώρα δεν πρέπει να συνεχίσει να σέρνεται με ποσοστό 2%, η ανάπτυξη θα πρέπει να κινείται στο 3-4%.
Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση είπε: «Είναι τεράστιο σφάλμα και κρίμα που χάσαμε τρία μακροοικονομικά έτη, όταν οι άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αναπτύσσονταν με υψηλούς ρυθμούς εμείς είχαμε κάτω του μέσου όρου αποδόσεις. […] Η Ελλάδα θα είναι το success story της Ευρώπης αν με εμπιστευτεί ο λαός. […] Μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που θα κάνει ελκυστική στην Ελλάδα στα διεθνή κεφάλαια. […] Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα που όμως πρέπει να αξιοποιηθούν».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ευρώπη που περνάει δυσκολίες έχει κάθε λόγο να επιθυμεί ένα success story της Ελλάδας και προσέθεσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την άνοδο του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού.
«Αυτή η κυβέρνηση απέτυχε και απογοήτευσε τους Έλληνες πολίτες. Εγώ προτείνω μία περισσότερο κοινωνικά ευαισθητοποιημένη κυβέρνηση», είπε.
Ανέφερε ότι «τη Δευτέρα θα στείλω επιστολή που θα ζητά αναστολή συμμετοχής του κόμματος του Όρμπαν στο ΕΛΚ» και εξήγησε ότι «δεν μπορεί να είναι μέλος του ΕΛΚ και πρέπει το ΕΚΛ να τον θέσει σε αναστολή μέχρι να αλλάξει απόψεις, διαφορετικά δεν θα έχει θέση στο ΕΛΚ και θα πρέπει να αποβληθεί».
Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Ελλάδας λέγοντας: «Θα περίμενα ίδια ευαισθησία της Ευρώπης προς τον κ. Τσίπρα όταν επιτίθεται στους θεσμούς και υποβαθμίζει την δημοκρατία. […] Κυρίως από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που τελευταία τον έχουν ερωτευτεί».
Ειδική αναφορά έγινε στη Συμφωνία των Πρεσπών και ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις βασικές του θέσεις: «Το 70% των Ελλήνων πιστεύουν ότι είναι κακή συμφωνία. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα, όταν προέκυψε το θέμα, ο κ. Τσίπρας δεν έβαλε τη ΝΔ στον διάλογο και ξαφνικά κατέληξε σε μία συμφωνία που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί, καθώς περιλαμβάνει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. […] Κανείς δεν εξήγησε γιατί δεν έχουν την εθνικότητα της Βόρειας Μακεδονίας. […] Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες των Μακεδόνων, όποιον διαφωνεί του λένε ότι είναι φασίστας ή ακροδεξιός».
Όσο για το τι θα κάνει αν γίνει πρωθυπουργός, απάντησε: «Είναι μία επικυρωμένη συμφωνία και θα την σεβαστώ, αν υπάρχουν περιθώρια να την βελτιώσω προς όφελος της χώρας μου θα τα εκμεταλλευτώ. […] Επίσης η Ελλάδα επιφυλάσσεται όλων των συμφερόντων της αναφορικά με την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ».
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι παρά τα καλά λόγια από το εξωτερικό ο κ. Τσιπρας δεν είναι ηγέτης, δεν λύνει προβλήματα και προσέθεσε «περιμένω τον κ. Τσίπρα να αρχίσει να ξεδιπλώνει το πρόγραμμά του όσο πλησιάζουν οι εκλογές και οι Έλληνες θα του πουν ευχαριστώ δεν θα πάρω».
Σε ερώτηση για τις εκλογές απάντησε ότι “Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι στις 26 Μαΐου. […] Όσο για τις εθνικές πιστεύω ότι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. […] Όλοι θα ανακουφιστούν αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να χάσει το Μάιο άπαξ ή σε δύο γύρους, δική του η επιλόγή».
Άσκησε κριτική και στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι άργησε να καταλάβει το πρόβλημα της χώρας, «έξι μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ακόμη μοίραζε χρήματα». Επίσης είπε όσον αφορά τις προσωπικές συγκρίσεις «εκείνου του δόθηκε το κόμμα, εγώ χρειάστηκε να παλέψω σκληρά για να κερδίσω την ηγεσία».
Τέλος, σε ερώτηση για τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ περιορίστηκε να πει ότι «μετά και την τελευταία δικαστική απόφαση ήλθε η ώρα αυτή η υπόθεση να φθάσει στο τέλος της».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
01/03/2019 17:40
Επικρίσεις Κεφαλογιάννη προς Βρυξέλλες: Να μην κουνούν το χέρι στους λαούς, όπως στην Ελλάδα