Τη διάλυση της αυστριακής ακροδεξιάς οργάνωσης εξετάζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς




Η κυβέρνηση εξετάζει την διάλυση της αυστριακής ακροδεξιάς οργάνωσης της οποίας ο αρχηγός είχε δεχθεί έμβασμα από τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία.

  • Έπειτα από τις χθεσινές αποκαλύψεις για έμβασμα χρηματικού ποσού από τον δράστη των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία με τους 50 νεκρούς, προς τον αρχηγό της αυστριακής ακροδεξιάς οργάνωσης “Κίνημα Ταυτοτήτων Αυστρίας” (Identitäre Bewegung Österreich, IBO), η αυστριακή κυβέρνηση εξετάζει την διάλυση της, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Επιβεβαιώνοντας το έμβασμα οικονομικής στήριξης προς την αυστριακή οργάνωση και ως εκ τούτου τη διασύνδεση του δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων με το “Κίνημα Ταυτοτήτων”, ο καγκελάριος τόνισε πως δεν υπάρχει “καμία ανοχή για επικίνδυνες ιδεολογίες από οπουδήποτε και αν προέρχονται”.

“Ασχέτως για ποια μορφή εξτρεμισμού πρόκειται, κάτι τέτοιο δεν έχει θέση στη χώρα μας και στην κοινωνία μας και σε κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται ποτέ να υπάρξει ανοχή”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας ότι θα εφαρμοστεί με “πλήρη σκληρότητα” ο νόμος εναντίον τέτοιων ιδεολογιών, ενώ χρειάζεται να υπάρξει αποσαφήνιση ως προς ενδεχόμενες μηχανορραφίες στο παρασκήνιο.

Την “ανελέητη διαλεύκανση της υπόθεσης”, εξήγγειλε στις δικές του δηλώσεις μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

  • Η Εισαγγελία της αυστριακής πόλης Γκρατς είχε επιβεβαιώσει χθες την έρευνα που είχε διεξαγάγει τη Δευτέρα στην κατοικία του αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς οργάνωσης “Κίνημα Ταυτοτήτων” (IBO) Μάρτιν Ζέλνερ, η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Αφορμή υπήρξε το έμβασμα χρηματικού ποσού στον λογαριασμό του, από τον δράστη των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου.

Το χρηματικό ποσό ύψους 1.500 ευρώ είχε αποσταλεί στις αρχές του 2018 στον αρχηγό του Κινήματος Ταυτοτήτων, εναντίον του οποίου διεξάγεται τώρα εισαγγελική έρευνα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, και προχθές κατασχέθηκαν στην κατοικία του ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του και ηλεκτρονικά αρχεία.

  • Ο ίδιος ο Μάρτιν Ζέλνερ είχε παραδεχθεί το βράδυ της Δευτέρας, με ανάρτηση ενός βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι είχε δεχθεί δυσανάλογα υψηλό χρηματικό ποσό ως δωρεά από κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση, όπου το επώνυμο συνέπιπτε με αυτό του δράστη στη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα, όπως είπε, είχε ευχαριστήσει τότε τον δωρητή, όπως γίνεται πάντα απέναντι σε εκείνους που στηρίζουν την οργάνωσή του.

Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε πως δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πως δεν είχε καμία επαφή με τον 28χρονο δράστη, τον οποίο επίσης δεν είχε ποτέ συναντήσει — καθώς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αυστριακών ΜΜΕ, ο δράστης είχε επισκεφθεί την Αυστρία στις 26 Νοεμβρίου 2018 — ενώ είναι πεπεισμένος πως ο δράστης είχε σκοπό να τον εμπλέξει.

27/03/2019 13:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Ύποπτος θάνατος άνδρα στο Κράισττσερτς: Πού στρέφονται οι έρευνες των αρχών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: