Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Ταγιάνι: Ο Μουσολίνι έκανε “θετικά πράγματα” για την Ιταλία




Ο δεξιός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις χθες καθώς φέρεται να είπε πως ο Μπενίτο Μουσολίνι έκανε «θετικά πράγματα» για την Ιταλία.

  • Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ταγιάνι στη δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή “La Zanzara” (Το Κουνούπι), είπε: «Ο Μουσολίνι; Μέχρι που κήρυξε τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο ακολουθώντας τον Χίτλερ, μέχρι που προώθησε ρατσιστικούς νόμους [εναντίον των Εβραίων], εκτός από το δραματικό γεγονός με τον [Τζιάκομο] Ματεότι [έναν αντιφρονούντα που σκοτώθηκε από το καθεστώς], έκανε θετικά πράγματα για την υλοποίηση υποδομών στη χώρα μας».
  • «Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί», φέρεται να είπε ο Ταγιάνι. «Δεν είμαι φασίστας. Δεν ήμουν ποτέ φασίστας και δεν συμμερίζομαι τις πολιτικές του απόψεις, όμως πρέπει να είμαστε τίμιοι, έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια… ανέπλασε τόσα μέρη της Ιταλίας μας».
  • Τα «λάθος πράγματα είναι πολύ σοβαρά: ο Ματεότι, οι ρατσιστικοί νόμοι, ο πόλεμος. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», είπε ακόμη.

Ο Ταγιάνι αντέδρασε στις επικρίσεις στο Twitter, λέγοντας: «Ντροπή σ’ αυτούς που εργαλειοποιούν τα λόγια μου για τον φασισμό! Είμαι ανέκαθεν πεπεισμένος αντιφασίστας, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να υπαινιχθεί το αντίθετο. Η φασιστική δικτατορία, οι ρατσιστικοί νόμοι της, οι νεκροί που αυτή προκάλεσε είναι η πιο σκοτεινή σελίδα της ιταλικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Οι επικριτές του ωστόσο δεν πείστηκαν.

  • Ο Ούντο Μπούλμαν, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε πως οι δηλώσεις του Ταγιάνι είναι «απίστευτες» και πρόσθεσε, στον λογαριασμό του στο Twitter: «Πώς είναι δυνατόν ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην αναγνωρίζει τη φύση του φασισμού; Χρειαζόμαστε γρήγορα διευκρινίσεις».

Η Λιν Μπόιλαν, ευρωβουλευτής του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, έγραψε στο Twitter πως ο Μουσολίνι «μπορεί να είναι υπεύθυνος για 430.000+ δολοφονίες αλλά εκείνοι τσεκάρουν τους δρόμους και τις γέφυρές του! Σοβαρά αυτός είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.»

14/03/2019 15:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Η Boeing καθηλώνει όλα τα αεροσκάφη τύπου 737 Max 8 και 9, μετά από νέα στοιχεία στην έρευνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: