Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, αρχηγός του κράτους της Νέας Ζηλανδίας, εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για τη σημερινή επίθεση σε τεμένη στο Κράιστσερτς, που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους.

  • «Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τα φρικτά γεγονότα που συνέβησαν σήμερα στο Κράιστσερτς. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρει σε δήλωσή της η βασίλισσα.
  • «Αποτίω επίσης φόρο τιμής στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους εθελοντές που παρέχουν υποστήριξη σ’ αυτούς που έχουν τραυματισθεί. Αυτή την τραγική στιγμή, οι σκέψεις και οι προσευχές μου πηγαίνουν σε όλους τους Νεοζηλανδούς».

Για “φρικτή σφαγή” έκανε λόγο ο Τραμπ

Στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη «φρικτή σφαγή» στα δύο τζαμιά του Κράιστσερτς ενώ ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «θηριώδη πράξη μίσους».

  • «Τη θερμότερη συμπάθειά μου και τις καλύτερες ευχές μου στον λαό της Νέας Ζηλανδίας μετά τη φρικτή σφαγή στα Τεμένη. Σαράντα εννέα αθώοι άνθρωποι πέθαναν άσκοπα και τόσοι πολλοί ακόμη τραυματίσθηκαν σοβαρά. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας για ό,τι μπορούμε να κάνουμε», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανέφερε σε δήλωση πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν κατηγορηματικά την επίθεση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν κατηγορηματικά την επίθεση στο Κράιστσερτς. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Νέας Ζηλανδίας και με την κυβέρνησή του εναντίον αυτής της θηριώδους πράξης μίσους», δήλωσε η Σάντερς.

Καταδίκη για το μακελειό και από την κυβέρνηση της Αυστρίας

Τον αποτροπιασμό και τη δριμεία καταδίκη τους για τις σημερινές δολοφονίες αθώων πολιτών σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, εκφράζουν σε δηλώσεις τους στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

  • “Η τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς είναι μία τρομακτική και βάρβαρη επίθεση εναντίον ανθρώπων οι οποίοι ήθελαν να προσευχηθούν… Μία τέτοια φρικτή και κακοήθης πράξη πρέπει να καταδικαστεί πολύ έντονα”, τόνισε ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν, ενώ ο καγκελάριος Κουρτς δήλωσε πως είναι σοκαρισμένος και εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Σθεναρή αντιμετώπιση των ρατσιστικών ρευμάτων, ζητά το Κάιρο

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, η Αίγυπτος καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε την υποστήριξή του στη Νέα Ζηλανδία και τις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας ότι «αυτή η άθλια τρομοκρατική ενέργεια παραβιάζει όλες τις ανθρωπιστικές αρχές».

  • «Το γεγονός αυτό μας υπενθυμίζει την ανάγκη «για να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απεχθούς τρομοκρατίας που δεν έχει θρησκεία και για την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και εξτρεμισμού”, προστίθεται στη δήλωση. Επίσης, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό μέσω της Πρεσβείας της χώρας στη Νέα Ζηλανδία.

Από την πλευρά του, και το μουσουλμανικό κέντρο του Ελ Άζχαρ από το Κάιρο καταδίκασε σθεναρά τους μαζικούς φόνους στα δύο μουσουλμανικά τεμένη στη Νέα Ζηλανδία.

  • «Η επίθεση αυτή αποτελεί ένα σοβαρό σημάδι των τρομερών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν από την κλιμάκωση του λόγου του μίσους, της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας σε πολλές δυτικές χώρες, ακόμη και εκείνες που ήταν γνωστές για τις καθιερωμένες αξίες της ανεκτικότητας», δήλωσε ο Μεγάλος Ιμάμης Άχμεντ Αλ Τάγιεμπ, μεταφέροντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Η τρομοκρατική αυτή επίθεση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως προειδοποιητικός συναγερμός που υποδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα ρατσιστικά ρεύματα και οι ομάδες που τολμούν να διαπράξουν τέτοιες δυσάρεστες ενέργειες», προσέθεσε ο Μεγάλος Ιμάμης του Ελ Άζχαρ, καλώντας όλους να στηρίξουν «τις αξίες της συνύπαρξης, της ανοχής και της θετικής αλληλεπίδρασης των ανθρώπων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αιματοκύλισμα στη Νέα Ζηλανδία: Υπάρχουν «πολλοί νεκροί και τραυματίες» σε τεμένη (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: