Θερμή υποδοχή Τραμπ στον Μπολσονάρου: Η επέμβαση στη Βενεζουέλα και η ένταξη στο ΝΑΤΟ




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιφύλαξε θερμότατη υποδοχή στον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Ζαΐχ Μπολσονάρου, έναν από τους ένθερμους υποστηρικτές του, τονίζοντας τη στενή σχέση των δύο χωρών.

  • “Η Βραζιλία και οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά”, είπε ο Τραμπ υποδεχόμενος τον Μπολσονάρου στο Οβάλ Γραφείο.
  • “Έχουμε πολλές κοινές αξίες, θαυμάζω τον πρόεδρο Τραμπ”, απάντησε από την πλευρά του ο νέος ισχυρός άνδρας της Βραζιλίας.

Ενώπιον των δημοσιογράφων, οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν φανέλες των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων των χωρών τους: εκείνη της Βραζιλίας έφερε το όνομα του Τραμπ ενώ των ΗΠΑ είχε γραμμένο στην πλάτη το όνομα του Μπολσονάρου. “Θυμάμαι ακόμη τον Πελέ” σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, πλέκοντας το εγκώμιο της Σελεσάο.

  • Εκτός από το πάθος τους για το Twitter, ο πρώην μεγιστάνας των ακινήτων και ο πρώην αλεξιπτωτιστής έχουν κοινές απόψεις για πολλά θέματα: επικρίνουν με δριμύτητα την πολυμερή προσέγγιση, τηρούν επιθετική στάση απέναντι στο Πεκίνο και καταγγέλλουν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Στην ατζέντα των συνομιλιών τους θα βρεθούν οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αλλά και το ζήτημα της Βενεζουέλας.

Όλα ανοικτά για πιθανή επέμβαση στην Βενεζουέλα

  • Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, όταν ρωτήθηκε για μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
  • Λίγο νωρίτερα, στην ίδια συνέντευξη, ο Τραμπ κάλεσε τους Βενεζουελάνους στρατιωτικούς να αποσύρουν τη στήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει ως πρόεδρο.

“Καλούμε τους Βενεζουελάνους στρατιωτικούς να βάλουν τέλος στη στήριξή τους στον Μαδούρο, ο οποίος δεν είναι παρά μια μαριονέτα” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας επίσης ότι ενδέχεται να επιβληθούν “πολύ πιο σκληρές” κυρώσεις σε βάρος του Καράκας.

Πιθανότητα να γίνει η Βραζιλία μέλος του ΝΑΤΟ

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βραζιλίας σφυρηλάτησαν έναν νέο δεσμό μεταξύ των χωρών τους, βασιζόμενοι στις κοινές συντηρητικές και λαϊκιστικές πολιτικές τους, με τον πρώτο να δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Μπραζίλια.

  • Συγκεκριμένα, Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι σκοπεύει να χορηγήσει στη Βραζιλία καθεστώς συμμάχου-μη μέλους του ΝΑΤΟ ή ακόμη και να στηρίξει την προσπάθεια να γίνει η χώρα κανονικό μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ως σύμμαχος-μη μέλος, η Βραζιλία θα αποκτούσε προτιμησιακή πρόσβαση για την αγορά αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού.

Από την πλευρά του, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει δηλώσει θαυμαστής του Τραμπ και του αμερικάνικου τρόπου ζωής, επαίνεσε τον ομόλογό του επειδή άλλαξε τις ΗΠΑ με τον ίδιο τρόπο που ελπίζει και αυτός να αλλάξει τη Βραζιλία.

  • “Η Βραζιλία και οι ΗΠΑ συνδέονται με την εγγύηση της ελευθερίας, τον σεβασμό για την παραδοσιακή οικογένεια, τον φόβο του Θεού του δημιουργού μας, εναντίον της έμφυλης ταυτότητας, της πολιτικής ορθότητας και των ψευδών ειδήσεων” είπε ο Μπολσονάρου, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική που πυροδότησε σφοδρές επικρίσεις σε βάρος του στη Βραζιλία.

Στη συνέντευξή τους, οι δύο πρόεδροι απέρριψαν κατ’ επανάληψη τον σοσιαλισμό, χαιρετίζοντας τις κοινές προσπάθειές τους για την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο, του προέδρου της Βενεζουέλας, από την εξουσία. Συζήτησαν επίσης πώς θα αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους και δεσμεύτηκαν να μειώσουν τους φραγμούς.

  • “Η Βραζιλία φτιάχνει θαυμάσια προϊόντα και εμείς φτιάχνουμε θαυμάσια προϊόντα και το εμπόριό μας δεν ήταν ποτέ τόσο καλό, όσο θα έπρεπε, στο παρελθόν. Και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έπρεπε να είναι πολύ, πολύ περισσότερο”, σχολίασε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Βραζιλίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι στηρίζει τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ και το τείχος που θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό. “Η μεγάλη πλειονότητα των επίδοξων μεταναστών δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν σκοπεύουν να κάνουν το καλύτερο ή να κάνουν καλό στον αμερικανικό λαό”, υποστήριξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί Ρωσία και Κίνα για την κατασκευή αντιδορυφορικών όπλων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: