Θεατρικό παιχνίδι για μαθητές Ελληνικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας από την «ΠΑΡΟΔΟ»




Μοναδικές εμπειρίες, με άπειρα μηνύματα για την ευεργετική δύναμη των Καλών Τεχνών στην καθημερινότητα της ζωής τους, έζησαν οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Για τέσσερις ημέρες, την εβδομάδα που μας πέρασε, ένας Αλεξανδρινός, ο Ηλίας Πίτσικας, ο οποίος πλέον έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να «ανοίγει» διάπλατα τους πολιτιστικούς ορίζοντες των παιδιών μέσα από αντίστοιχα προγράμματα σε πολλά σχολεία της Ελλάδας, ήρθε στη γενέτειρα πόλη του, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και με την Ομάδα Τέχνης «ΠΑΡΟΔΟΣ» αλλά και την υποστήριξη της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, οργάνωσε σειρά ψυχαγωγικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που απευθύνονται στους μαθητές των ιστορικών ελληνικών εκπαιδευτηρίων, της Τοσιτσαίας και Πρατσικείου Σχολής και του Αβερωφείου Γυμνασίου – Λυκείου.

Εκπαιδευτικό του «όχημα» και μέσο, το ελεύθερο θεατρικό παιχνίδι, καθώς επίσης η παρουσίαση δύο επιλεγμένων βιβλίων, η οπτικοακουστική δημιουργία, η μουσική και ο χορός, όπως παρουσιάστηκαν σε τμηματικές εκδηλώσεις, προσαρμοσμένες στις διαφορετικές ηλικίες των μαθητών, αποσκοπώντας στην ψυχαγωγία και στη δημιουργική έκφραση των μαθητών.

  • Να σημειωθεί ότι και οι Αλεξανδρινοί μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας συμμετείχαν ενεργά στα θεατρικά παιχνίδια και τις δημιουργικές δραστηριότητες της ομάδας «ΠΑΡΟΔΟΣ», αποκαλύπτοντας τις δικές τους καλλιτεχνικές δεξιότητες.
  • Έτσι, μέσα σε μία κατάλληλα διαμορφωμένη σχολική αίθουσα της Αλεξάνδρειας, μικροί και μεγάλοι μαθητές απήλαυσαν το θεατρικό παιχνίδι και ό,τι αυτό συνεπάγεται: δημιουργία, καλλιτεχνική απασχόληση, μαγεία μέσα από τον τόσο υπέροχο και ιδιαίτερο κόσμο του θεάτρου. Τα παιδιά δημιούργησαν, εκφράστηκαν με διαφορετικό τρόπο, μίλησαν με γνώμονα τα «θέλω» και τις σκέψεις τους και ήρθαν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου.

Αλλά, και οι εκπαιδευτικοί τόσο του νηπιαγωγείου όσο και του δημοτικού σχολείου της Αλεξάνδρειας συνέβαλαν στο όλο πρόγραμμα, συμμετέχοντας στις δράσεις και στηρίζοντας τους μαθητές στα προγράμματα που έκαναν μέσα στο ιστορικό Θέατρο Σαλβάγου ή στο προαύλιο των σχολείων, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, καλλιεργώντας την ομαδικότητά τους και κοινωνικοποίησή τους, ασκούμενοι στην παρατηρητικότητα και την προσοχή.

  • Από την πλευρά τους, οι διευθύντριες των δύο Σχολείων, Αγγελική Τσιαδήμη και Δήμητρα Παπανώτα, καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης και όλη η Κοινοτική Επιτροπή ευχαρίστησαν θερμά για την ανιδιοτελή προσφορά του στη μαθητιώσα ελληνική νεολαία της Αλεξάνδρειας, τον υπεύθυνο της Ομάδας «ΠΑΡΟΔΟΣ», Ηλία Πίτσικα, το έργο του οποίου στήριξαν με τη συμμετοχή τους τα μέλη της Ομάδας που ήρθαν από την Αθήνα, Ελένη Καλογιάννη, Αγγελική Σκουλίκα, Γιάννης Μπρουκλόγιαννης, Λεωνίδας Τσαγανός και οι μουσικοί Φαίη Κουφάκη και Κωνσταντίνος Δαμιανάκης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος του προγράμματός της, θα παρουσιάσει η Ομάδα Τέχνης «ΠΑΡΟΔΟΣ» και στο Κάιρο, την ερχόμενη Τρίτη, στο δημοτικό σχολείο της Αχιλλοπουλείου Σχολής και στο γυμνάσιο – λύκειο της Αμπετείου Σχολής Καΐρου.

10/03/2019 12:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

 

Βράβευση μαθητών ελληνικών σχολείων της Φλόριντα από το Πολιτιστικό Κέντρο “Προμηθέας”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: