Τέρμα: Η Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν αναθεωρείται…




ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Κάτι …ξέχασαν το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνοντας τηνετοιμότητά τους να συζητήσουν και να στηρίξουν την αναθεώρηση της Συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Υυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε χθεσινές δηλώσεις του δήλωσαν ότι στηρίζουν την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης (με τον ΥΠΕΞ  να προσθέτει ότι  υπάρχει και η αιρεσιμότητα) όταν είναι σαφές ότι η Τουρκία επιχειρεί να παρακάμψει την βασική υποχρέωση που έχει αναλάβει από το 2005 για την άρση του εμπάργκο σε κυπριακά λιμάνια και αεροδρόμια  και επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης και προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Η Λευκωσία έχει σταθερή θέση ότι πριν την οποιαδήποτε συζήτηση της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ενωσης, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις που από το 2005 έχει αναλάβει, χωρις να εκπληρώνει, η Τουρκία.

Την Αναθεώρηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας και Ε.Ε., ζητά η ΄Αγκυρα και επιδιώκουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θέτοντας όμως μείζονες προκλήσεις όχι μόνο για την Λευκωσία και την Αθήνα αλλά για την ιδια την αξιοπιστία και το κύρος της Ε.Ε., καθώς η Τουρκία 14 χρόνια αρνείται να εκπληρώσει την βασική υποχρέωση που έχει αναλάβει για υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης προς όλα τα κράτη μέλη συνεπώς και την Κύπρο.

Η Τελωνειακή ΄Ενωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. υπογράφτηκε πριν από 24 χρόνια, στις 6 Μαρτίου 1995 και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 1996, αφού η Ελλάδα απέσυρε το βέτο που είχε θέσει με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κύπρου ως υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε., ένα σχεδιασμό τον οποίο οργάνωσε και δούλεψε γι’ αυτόν ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης.

Το 2005  η Ελλάδα σε μια σημαντική παραχώρηση προς την Τουρκία συναίνεσε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ενώ  η Τουρκία ειχε προκλητικά αρνηθεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και προς την Κύπρο.

Πλέον όμως υπαρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που αποτελεί κεκτημένο για την Κύπρο και το οποίο δεν μπορεί να παρακαμφθεί επειδή η Τουρκία θέλει να επιβάλει τα δικά της τετελεσμένα στην Ευρώπη. Η υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Κυπρου περιλαμβάνεται:

  • α). Στη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Κρατών Μελών της που υιοθετήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 μετά τη διακήρυξη στην οποία προέβη η Τουρκία κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας στις 29 Ιουλίου 2005.
  • β). Στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο της Τουρκίας που υιοθετήθηκε από την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου 2005.
  • γ). Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (GAERC) της 11ης Δεκεμβρίου 2006 (το οποίο υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 14-15 Δεκεμβρίου 2006)

Το Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο έχει θέσει Βετο κατόπιν παρέμβασης της Λευκωσίας στο άνοιγμα 8 Κεφαλαίων λόγω ακριβώς της αθέτησης από την Τουρκία των υποχρεώσεων της που αφορούν πρωτίστως την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της επέκτασης της Τελωνειακής ΄Ενωσης και προς την Κυπρο.

Το  Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα Κράτη Μέλη εντός της Διακυβερνητικής Διάσκεψης δεν θα πάρουν απόφαση για προσωρινό κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου μέχρις ότου η Επιτροπή πιστοποιήσει ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που σχετίζονται με το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο.

Συνεπώς θα είναι  χρήσιμο κάθε τοποθέτηση της Αθήνας, οσο κι αν υπάρχει η διάθεση εξευμενισμού της ΄Αγκυρας και του Ταγίπ Ερντογαν, να λαμβάνει υπόψη τον στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και τον πυλώνα της στρατηγικής αντιμετώπισης  της Τουρκίας, που δεν μπορεί να είναι το χώσιμο κατω από το χαλί των θεμελιωδών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία προκειμένου σήμερα να συνομιλεί ισότιμα με την Ε.Ε..

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατά τα άλλα, οι χθεισνές δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου για το Κυπριακό ήταν απόλυτα σωστές. Υπογράμμισε ότι δεν εξαρτάται από εμάς το αν θα υπάρξουν εξελίξεις, αλλά από την άλλη πλευρά, αν δείξει ότι θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Οι δικές μας απόψεις είναι δεδομένες και έχουν εκφραστεί στο Κραν Μοντανά. Δεν πρόκειται για διμερές θέμα, αλλά για διεθνές, που αφορά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Η Βρετανία έχει διαπράξει εγκλήματα στην Κύπρο: Δοξάζουν την Ελισάβετ που ενέκρινε δολοφονίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: