Τα θαλασσοδάνεια, τα δανεικά και αγύριστα και η εμπιστοσύνη στο κράτος: Μία.. πασχαλινή ιστορία




Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οικονομικά σκάνδαλα μεγάλης εμβέλειας, όπως η Siemens και η Novartis, αλλά και μικρότερα με σημαντικό ωστόσο αντίκτυπο στην δημόσια σφαίρα.

Η ποικιλία είναι μεγάλη: Στελέχη του Δημοσίου που καταχρώνται δημόσιο χρήμα για ίδια οφέλη, πολιτικοί που διευκολύνουν -τουλάχιστον- την κατάσταση, κάνοντας τα «στραβά μάτια», επιχειρηματίες, οι οποίοι χρησιμοποιούν την εύνοια πολιτικών παρατάξεων για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, καθώς και καθημερινές περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που -απλώς- δεν έκοψαν απόδειξη.

Οι υποψιασμένοι δύσκολα θα εκπλαγούν. Η διαφθορά κρύβεται παντού. Και προκαλεί ακόμα περισσότερο τώρα που η παρατεταμένη οικονομική ύφεση έχει ισοπεδώσει όλα ανεξαιρέτως τα κοινωνικά στρώματα.

  • Όπως είναι αναμενόμενο, τα περιστατικά αυτά πυροδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση και χρησιμοποιούνται στον αντιπολιτευτικό λόγο ως εν δυνάμει αποδείξεις της αθωότητας ή ενοχής των κομμάτων που βρίσκονται κάθε φορά στην εξουσία και -ειδικά σε προεκλογικές περιόδους- της νομιμοποίησής τους να ζητούν την στήριξη των ψηφοφόρων.
  • Τελευταίο παράδειγμα η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε πολύ στενό συνεργάτη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, από τον Επίκουρο Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Δημήτρη Κούτρα, το οποίο αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών». Πρόκειται για τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην επιθεωρητή στην Εθνική Τράπεζα, Γιώργο Πάσχα. Επομένως, η είδηση προκάλεσε και προκαλεί ακόμα… σεισμό πολιτικών αντιδράσεων.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, ο κ. Πάσχας κατηγορείται για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημιά που υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, για απλή συνέργεια σε απιστία και για ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Με απλούστερα λόγια, ο τραπεζίτης πήρε δάνειο από την τότε διοίκηση της Εθνικής -τρία για την ακρίβεια-, το οποίο άγγιζε το συγκεκριμένο ποσό. Δεν αποπλήρωσε δε -ηθελημένα ή μη, μάλλον δεν είναι ζήτημα προς συζήτηση- ούτε ελάχιστο.

  • Η υπόθεση ήρθε στο φως λίγες μόνο ημέρες μετά την σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του κεντρικού τραπεζίτη με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, λόγω δανείου του δεύτερου, το οποίο ωστόσο αποδείχθηκε νόμιμο. Εντούτοις, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού, ο οποίος, σχεδόν δικαιωμένος, ζήτησε την παραίτηση του κ. Στουρνάρα από την διοίκηση της ΤτΕ.
  • Ο κεντρικός τραπεζίτης μέχρι στιγμής τηρεί «σιγήν ιχθύος» για το θέμα, ωστόσο εκτιμάται ότι όταν -και εάν- αποφασίσει  να μιλήσει, αφενός θα αρνηθεί οποιαδήποτε γνώση για το ζήτημα και τις ακριβείς συναλλαγές των συνεργατών του, και αφετέρου θα λάβει μέτρα κατά του εν λόγω συνεργάτη του. Εξάλλου, εκτιμούμε, αυτό το διάστημα σιωπής αποτελεί για τον ίδιο μία φάση προετοιμασίας για την στάση που οφείλει να τηρήσει, αφού διερευνήσει ο ίδιος τις αποκαλύψεις και τον βαθμό ακρίβειάς τους. Σε μία διαφορετική και εξίσου πιθανή εκδοχή, ο κ. Στουρνάρας θα αφήσει απλώς την Δικαιοσύνη να χειριστεί την υπόθεση και θα κρατήσει χαμηλό προφίλ, έως ότου να κωπάσει η… μπόρα. 

Αυτό για το οποίο αναρωτιόμαστε είναι κατά πόσο αυτή η στάση αναμονής προσθέτει στο ηθικό πλεονέκτημα του κ. Στουρνάρα, ο οποίος συχνά πυκνά έχει δεχθεί επιθέσεις σχετικές με την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Από την άλλη, ο κ. Πάσχας αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για bonus, το οποίο έλαβε μαζί με άλλους συναδέλφους την περίοδο της άνθισης του Χρηματιστηρίου από την τότε διοίκηση της Εθνικής με μορφή χαμηλότοκου δανείου για την αγορά μετοχών της Εθνικής και πρόβλεψη να αποπληρώνεται από τα μερίσματα και τις υπεραξίες της μετοχής της Τράπεζας. Σε αυτό το σενάριο, δυστυχώς, πρόβλεψη για την μετέπειτα οικονομική κρίση και την επίδρασή της στον τραπεζικό κλάδο δεν υπήρξε…

Όσον αφορά στην κυβέρνηση, ήδη μετά τον κ. Πολάκη, την σκυτάλη παρέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έθεσε θέμα ηθικής και ορθής πρακτικής για τον κ. Στουρνάρα, ζητώντας εξηγήσεις. Ακολούθησαν δε απανωτές ανακοινώσεις από το Μαξίμου, τον ΣΥΡΙΖΑ και το γραφείο του πρωθυπουργού, οι οποίες θίγουν σφόδρα υποθέσεις “θαλασσοδανείων” και “κλεμμένων”…

  • Θέμα ηθικής τάξης στο ζήτημα βεβαίως υφίσταται. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τον αντίλογο, την μομφή δηλαδή που εκφράζει η αντιπολίτευση για υστεροβουλία του Μαξίμου και για απέλπιδα απόπειρα απομάκρυνσης του κ. Στουρνάρα από την θέση του πριν από την νόμιμη λήξη της θητείας του. Προφανώς, όπως αναφέρεται, ώστε να ανατεθούν τα καθήκοντα σε κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης…

Πέραν του ποινικού μέρους, το οποίο θα διαχειριστεί η ελληνική δικαιοσύνη -αφού τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν δεκάδες ακόμα τραπεζικά στελέχη του τότε Ομίλου Εθνικής, οι οποίοι επίσης έλαβαν τα περιβόητα αυτά bonus-, θεωρούμε ως εξίσου και, ενδεχομένως, περισσότερο σημαντικό το ηθικό μέρος της υπόθεσης Πάσχα.

  • Όπως αναφέρεται, ο συγκεκριμένος τραπεζίτης είχε κληθεί ως ελεγκτής της ΤτΕ να συμμετάσχει σε υποθέσεις όπως τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, γεγονός που τον τοποθετεί στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος και των εκάστοτε ερευνών κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Και παράλληλα αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα που ενισχύει τους ισχυρισμούς για την διαπλοκή μεταξύ εξουσίας, τραπεζών και ΜΜΕ, ακόμα και αν αυτοί δεν αποδειχθούν ποτέ. Επιπλέον, και εφόσον αποδειχθεί ότι αυτά τα ενδοϋπηρεσιακά δάνεια ήταν «δανεικά και αγύριστα», τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα των πρακτικών που χρησιμοποιούν -ή δεν χρησιμοποιούν- οι ίδιες οι τράπεζες για να ελέγξουν τα στελέχη τους.

Αυτό, ωστόσο, που άπτεται άμεσα του κοινού περί δικαίου αισθήματος και το προκαλεί είναι το επιχείρημα ότι τέτοια -ύποπτα ίσως- στελέχη καλούνται να ελέγξουν τις δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες και να γνωμοδοτήσουν επ’ αυτών. Πράγμα που επηρεάζει τον τρόπο που δανειοδοτούνται και οι πολίτες. Και όλα αυτά σε μία περίοδο όπου φουντώνει η αγωνία χιλιάδων για την αποπληρωμή των «κόκκινων» δανείων τους και για την προστασία του σπιτιού τους.

Όπως και αν το δει κάποιος, η αποκάλυψη ποινικών υποθέσεων όπως η συγκεκριμένη, ανεξαρτήτως πώς θα εξελιχθεί ή δεν θα εξελιχθεί μελλοντικά, σαφώς και αποτελεί ένα χτύπημα κατά του τέρατος που ονομάζεται διαφθορά. Δεν παύει όμως να είναι και ένα ακόμα χτύπημα για την μεγάλη μάζα των πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν αξιοπρεπώς στις καθημερινές τους υποχρεώσεις με χίλιους κόπους. Και αυτά τα φαινόμενα κάθε άλλο παρά τους καθησυχάζουν. Αντιθέτως, αποτελούν πλήγμα στην ήδη τσακισμένη εμπιστοσύνη τους στο κράτος, στις πολιτικές δυνάμεις και την Πολιτεία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μάθημα πρώτο, ο σεβασμός στο διαφορετικό: Αναζητώντας τον …”εχθρό” σε Σάμο και Βίλια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: