Τα 10 χρόνια Αλβανίας στο ΝΑΤΟ: Παρών ο Α΄ ΓΕΕΘΑ και η τυπική χειραψία με Τούρκο Αρχηγό




Η ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων, η στρατιωτική συνεργασία στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών, ανάμεσα στον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αλβανό ομόλογό του. Ο Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο Brigadier General Βardhyl Kollçaku, συζήτησαν επιπλέον τους τρόπους με τους οποίους οι δυο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε κλαδικές, διακλαδικές ασκήσεις, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

  • Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών από την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Αλβανίας, ο Πτέραρχος Χριστοδούλου άδραξε την ευκαιρία να θέσει ένα διευρυμένο πλαίσιο προτάσεων προς την γειτονική βαλκανική χώρα που στόχο έχει την μεγαλύτερη όσμωση ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δυο κρατών η οποία φυσικά, όσο συμβαίνει κάτι τέτοιο, ολοένα και περισσότερο ερεθίσματα μπορεί να λάβει η Αλβανία από την Ελλάδα.

Οι παραγωγικές σχολές κομβικό σημείο στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις

  • Δεν είναι λίγες οι κοινές δράσεις και ασκήσεις που γίνονται με τις ΕΔ των δυο χωρών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις ταύτιση των πράξεων και του τρόπου δράσης ή σκέψης, κάτι που πολλές φορές ξεκινά πολύ νωρίτερα μιας και δεν είναι λίγοι οι Αλβανοί νέοι που δηλώνουν την επιθυμία να φοιτήσουν στις ελληνικές παραγωγικές σχολές, με αποτέλεσμα φυσικά να μεγαλώνουν με την ελληνική κουλτούρα και συνήθειες, γεγονός που βοηθά ιδιαίτερα και στις μελλοντικές σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Περισσότερες θέσεις για νέους και νέες από τα Βαλκάνια, μπορούν φυσικά να παίξουν τον πλέον σημαντικό ρόλο στο μέλλον έλεγε με νόημα ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στα Τίρανα, τα κεφάλια όλων στράφηκαν προς τον ουρανό καθώς έγινε διέλευση ελληνικών μαχητικών F-16 Block 52 Adv της 335 Μοίρας «Τίγρης». Είχαν προηγηθεί ένα ΝΑΤΟϊκο ιπτάμενο ραντάρ «Awacs» και δυο Ιταλικά «Eurofighter» της 12ης «Groupo Italian tigers».

Ως γνωστό η Ελλάδα σε συνδυασμό με την Ιταλία, ανά 15ήμερο έχει αναλάβει το airpolicing στον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας, όπως και στο Μαυροβούνιο και σε λίγα 24ωρα αναμένετε να κλειδώσει και η εναέρια αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Πάντως όπως προκύπτει και από τις εικόνες, μπορούμε να ξεχωρίσουμε πως δίπλα στον Α’ ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χριστοδούλου βρίσκεται ο Τούρκος ομόλογός του με τον οποίο είχαν μια τυπική χειραψία.

Νέες απειλές της Άγκυρας: Καμία κίνηση αναπάντητη στο Αιγαίο, λέει ο Ακάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: