Συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας για τη δημιουργία προγράμματος αειφόρου τουρισμού




Ο Ράινερ Γκέρλαχ είναι συνταξιούχος από το Βερολίνο. Τον περασμένο χρόνο επισκέφθηκε με τη γυναίκα του την Κρήτη. Κατά την παραμονή του εκεί είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Μιλώντας για τις εντυπώσεις του στην Deutsche Wellle τονίζει «το να φέρεις το σκεπτικό της βιωσιμότητας κοντά στον τουρίστα είναι μια καλή ιδέα. Στο ξενοδοχείο που μέναμε συμμετείχαμε σε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας όπου γνωρίσαμε εξαιρετικά βιολογικά κρασιά της Κρήτης. Οπωσδήποτε το χαιρετίζω.»

Δικτύωση παραγωγών και ξενοδοχείων
Το πρόγραμμα που γνώρισε ο κ. Γκέρλαχ είναι μια πρωτοβουλία της γερμανικής οργάνωσης Futouris και παρουσιάστηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στο Βερολίνο.

  • Μέλη της οργάνωσης είναι το 65% των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου της Γερμανίας. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας η Futouris ανέπτυξε πάνω από 100 προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Στόχος τους είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού. Σημαντικότερος εταίρος της Futouris είναι το ίδρυμα TUI Care Foundation το οποίο υποστηρίζει εδώ και δύο χρόνια οικονομικά το πρόγραμμα στην Κρήτη.

Όπως δηλώνει η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος Ελίζε Άλαρτ στην Deutsche Welle «σκοπός είναι να δικτυωθούν οι επί τόπου επιχειρηματίες, αγρότες και οινοποιοί με τον τοπικό τουριστικό κλάδο ώστε να προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες στους παραθεριστές που έρχονται στην Κρήτη.» Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των τουριστών για βιωματικές εμπειρίες είναι άλλωστε ένα φαινόμενο που παρατηρείται παντού στον κόσμο.

  • Σύμφωνα με την Futouris τα οφέλη αυτής της μορφής τουρισμού είναι πολλαπλά για την ντόπια οικονομία. Μέσω της συνεργασίας παραγωγών-τουριστικού κλάδου αλλάζει η στάση του ντόπιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη καλλιέργεια, η συνεργασία των δύο σημαντικότερων οικονομικών παραγόντων στην Κρήτη μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, η ανάδειξη των βιολογικών προϊόντων ενθαρρύνει τους παραγωγούς να προσανατολιστούν στη βιώσιμη καλλιέργεια. Με τη διάθεση των τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία αλλά και με τις επισκέψεις των ξένων παραθεριστών στους παραγωγούς διαφημίζονται το λάδι, το κρασί και τα άλλα αγαθά που παράγει η Κρήτη.

Η ηθική επιχειρηματικότητα έχει οφέλη
Οι ευκαιρίες που προσφέρονται έπεισαν πάνω από 190 αγρότες, ένα μοναστήρι που παράγει σιτηρά, οινοποιούς, 4 ξενοδοχειακούς ομίλους και 5 παραγωγικές μονάδες τροφίμων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Futouris.

  • Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας 25 προϊόντα βιολογικής παραγωγής, από αυτά τα δύο είναι ελαιόλαδα και δύο κρασιά. Από την αρχή συμμετέχει στο πρόγραμμα ο Βαρθολομαίος Λυραράκης. Ο διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης οινοποιίας αιτιολογεί την απόφασή του να ξεκινήσει να παράγει και βιολογικά κρασιά: «Έχουμε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα κρασιά τα οποία μπορεί να διαλέξει ένα ξενοδοχείο και οποιοσδήποτε άλλος πελάτης. Ταυτόχρονα κερδίζουμε κάτι πολύ σημαντικό στη διαδικασία παραγωγής, το ότι έχουμε ένα καλύτερο προϊόν.»

Τα πλεονεκτήματα της βιώσιμης ανάπτυξης αναγνωρίζει και ο Ανδρέας Μεταξάς, διευθύνων σύμβουλος των ξενοδοχείων Maris: «Πιστεύουμε πάρα πολύ στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα όπου το κέρδος έχει ηθική βάση. Μπορούμε να δίνουμε την αυθεντική μας υπόσταση και στο σέρβις με το ντόπιο, καλά εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και τα είδη που διαθέτουμε να είναι τοπικά, γνήσια και αυθεντικά. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ζητούμε από τον πελάτη δικαιολογημένα μια μεγαλύτερη τιμή.»

Το επόμενο στάδιο
Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και παραγωγών να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι σύμφωνα με την Futouris μεγάλο. Προς το παρόν όμως δεν γίνονται δεκτά καινούργια μέλη. Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, φέτος θα γίνει η αξιολόγησή του και στη συνέχεια θα διατυπωθούν τα κριτήρια συμμετοχής, εξηγεί ο Σωτήρης Μπαμπαγούρης, συνεργάτης της Futouris στην Κρήτη: «Όσοι θέλουν να συμμετέχουν θα πρέπει να ξέρουν ότι θα πρέπει να πληρούν προδιαγραφές που θα είναι μετρήσιμες. Αυτές θα προετοιμαστούν με τη συμμετοχή όλων – των παραγωγών, των εταιρειών τροφίμων, των ξενοδόχων, των ταξιδιωτικών πρακτόρων». Του χρόνου ολοκληρώνεται άλλωστε η πιλοτική φάση του προγράμματος.

ΠΗΓΗ: DW- Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Ο Ριμπολόβλεφ ετοιμάζει στον Σκορπιό τον επόμενο παράδεισο του πλανήτη (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: