Συνεχίζεται ο εντοπισμός ύποπτων δεμάτων στην Βρετανία: Εκκενώθηκαν κτίρια




Μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο οι βρετανικές αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με αναφορές και αποστολές ύποπτων πακέτων-φακέλων που περιείχαν μικρούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προκαλώντας την κινητοποίηση της αστυνομίας, εκκενώσεις κτιρίων, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

  • Στο πιο πρόσφατο συμβάν, η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι εντοπίστηκε ένα ύποπτο δέμα κοντά στην είσοδο του βρετανικού Κοινοβουλίου, το οποίο, έπειτα από έλεγχο πυροτεχνουργών κρίθηκε ότι δεν ήταν ύποπτο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
  • Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι η σκωτσέζικη αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε μια ελεγχόμενη έκρηξη ενός μηχανισμού που εστάλη στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. «Το πακέτο δεν ανοίχθηκε και κανείς δεν τραυματίστηκε», δήλωσε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας Στιβ Τζόνσον.

«Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ειδοποιήθηκαν και αρκετά κτίρια εντός των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων εκκενώθηκαν προληπτικά. Μια ελεγχόμενη έκρηξη του μηχανισμού έγινε το απόγευμα», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι οι αρχές εξετάζουν κατά πόσον τα ύποπτα δέματα αυτά συνδέονται με τους τρεις φακέλους που εστάλησαν χθες. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε κατά πόσον υπάρχει σύνδεση», είπε.

Ερευνάται τυχόν σχέση με τους ύποπτους φακέλους Α4 χθες

  • Χθες το απόγευμα τρεις μικροί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εστάλησαν μέσα σε φακέλους Α4 στα αεροδρόμια Χίθροου, Σίτι του Λονδίνου και στο σιδηροδρομικό σταθμό Γουότερλου. Κανένας δεν τραυματίστηκε από τις βόμβες, μία εκ των οποίων προκάλεσε μικρή εστία φωτιάς από ανάφλεξη όταν πυροδοτήθηκε εντός ενός κτιρίου γραφείων στο αεροδρόμιο Χίθροου. Οι φάκελοι αυτοί έφεραν γραμματόσημα από την Ιρλανδία και οι ιρλανδικές αρχές βοηθούν στις έρευνες.

Στα ανατολικά του Λονδίνου επίσης σήμερα το μεσημέρι πυροτεχνουργοί κατέφθασαν στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ, εξαιτίας ενός ύποπτου δέματος, που προκάλεσε την εκκένωση κάποιων κτιρίων της πανεπισημιούπολης και του αποκλεισμού της περιοχής.

  • Ο Ντιν Χέιντον, ανώτερος εθνικός συντονιστής για την πολιτική καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Βρετανίας τόνισε νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογράφους ότι οι μηχανισμοί που εστάλησαν χθες στα αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς του Λονδίνου ήταν μικροί, δεν μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο ανθρώπου, αλλά απαιτούσαν γνώση ειδικών για να φτιαχθούν.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε που να υποδεικνύει κίνητρο, αποστολέα, ιδεολογία», είπε ο Χέιντον.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τα περιστατικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
06/03/2019 19:47

Ύποπτοι φάκελοι σε Εδιμβούργο και Γλασκώβη: Εκκενώθηκαν κτίρια, έρευνες στο Πανεπιστήμιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: