Στο ρελαντί ακόμη τα P-3 B ORION του ΠΝ: 19 άλλα υποπρογράμματα και οι ΜΕΚΟ σε αναμονή




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Από τις πρώτες κι’ όλας ημέρες του 2019 γράψαμε πως φέτος αναμένεται ότι θα είναι η χρονιά για το Πολεμικό Ναυτικό, άλλωστε πολλά είναι εκείνα που πρέπει να γίνουν όπως συνεχώς φωνάζουν Αξιωματικοί εν ενεργεία- και άμεσα ενδιαφερόμενοι- αλλά και οι προσφάτως εν αποστρατεία που δούλεψαν πάρα πολύ με πληρώματα και μονάδες επιφανείας που κρατήθηκαν όπως πρέπει μόνο και μόνο επειδή τα στελέχη του ΠΝ κυριολεκτικά πάλεψαν και συνεχίζουν να το κάνουν.

  • Μπορεί μόλις τον τρίτο μήνα του νέου έτους ν’ ακούγονται θετικά νέα, περί συμφωνίας υπέρ του ΠΝ, για την ενίσχυση του εναέριου στόλου του, με νέου τύπου ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60 R, αλλά και η υπογραφή υποστήριξης του υπάρχοντος στόλου των Aegean Hawk S0-70 Sikorsky.

Όμως εκείνο που μέχρι σήμερα έχει προβληματίσει είναι η καθυστέρηση στο πρόγραμμα του αεροσκάφους ενδιάμεσης λύσης P-3B Orion που ακόμη και σήμερα δεν έχει αποδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Η έλλειψη αυτή εκτός του ότι έχει μεταφέρει τις ώρες πτήσεις σε άλλα μέσα, απέναντι στη Συμμαχία που ζητά αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας στη Μεσόγειο και όχι μόνο, στοιχίζει σε άλλα πράγματα.

«Πρόσω αργά» για Τορπίλες και ΜΕΚΟ

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΝ, εκτός από τα εναέρια μέσα για το ναυτικό, πολλοί Αξιωματικοί κοιτάζουν και τις υπόλοιπες προτεραιότητες από την λίστα με τις ανάγκες και ορισμένες από αυτές φαίνεται πως μετατίθενται ακόμη και στο Β’ εξάμηνο του 2019.

  • Οι ίδιες πηγές πάντως έλεγαν πως μακάρι να κλειδώσουν κι’ ας είναι και στην εκπνοή του τρέχοντος έτους, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα των νέων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια κλάσης Παπανικολής 214. Ένα από τα απαραίτητα προγράμματα που στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν τονίσει πόσο απαραίτητο είναι για την επιχειρησιακή εξέλιξη του υποβρυχίου και των αυξημένων δυνατοτήτων που έχει.

Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ, φαίνεται πως προηγείται για την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και τοποθετείται πιο ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Τα ταμεία σ’ αυτά τα δυο θέματα, ναι είναι ξεχωριστά, πλην όμως επειδή ο καθένας θέλει να έχει τα νώτα του καλυμμένα, πρώτα προσπαθεί να βάλει το φλέγον σε μια σειρά κι έπειτα να κοιτάξει τον επόμενο στόχο.

Άλλοι Αξιωματικοί χαρακτήριζαν τα επικείμενα προγράμματα για το ΠΝ μια πολύ δύσκολη εξίσωση κυρίως από τη στιγμή που όχι μόνο δεν περισσεύουν χρήματα, αλλά δεν υπάρχουν και γι’ αυτό γίνονται πολλές προσπάθειες να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για να κλείσουν όλα εκείνα που θα δώσουν έστω μια ανάσα, μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε για την επόμενη μεγάλη μέρα.

Πάντως το θέμα των ΜΕΚΟ, ανώτατες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, εξηγούσαν πως έχει να κάνει και με τις εξελίξεις που τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία. Έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα ρεπορτάζ πως η χώρα που θα κερδίσει τη «ναυμαχία» για το πλοίο της επόμενης ημέρας, πολύ πιθανό να είναι εκείνη που θα πάρει και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

  • Όμως από τη στιγμή που έχει αρχίσει μια σοβαρή κινητικότητα στο θέμα των ναυπηγείων, δεν είναι παράλογο να παρατείνεται και ο χρόνος για την επικείμενη αναβάθμιση των φρεγατών του στόλου. Το πόσο μπορεί να περιμένει κάτι τέτοιο, είναι μια άλλη συζήτηση η οποία έχει πολλά πονεμένα σημεία.

Όπως έγραψε η ιστοσελίδα μας, μέσα στο μήνα το πιο πιθανό να είναι να ακούσουμε ανακοινώσεις, ακόμη και ανωτάτων  κυβερνητικών στελεχών για το μέλλον των ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ δεν αποκλείεται οι ίδιοι άνθρωποι να μιλήσουν και για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Κεφαλαιώδους Αξίας η 110 ΠΜ για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ειδικά μετά το νέο «πάγο» στις σχέσεις με Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: