Στο καλό κύριε “Φιλότιμο”! Εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Μουγιάρη στην Νέα Υόρκη




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ (*)

Όταν πριν λίγα χρόνια ήρθα στις ΗΠΑ, όπου κι αν πήγαινα, έβλεπα δυο μορφές, πάντα μαζί. Στην διαδρομή έμαθα πως αυτές οι δυο μορφές ήταν ο Νίκος Μουγιάρης και ο αυτοκόλλητος φίλος του, Φίλιπ Κρίστοφερ, οι οποίοι, για χρόνια, και εδικά μετά το 1974, είχαν μπει μπροστά σε θέματα που αφορούσαν την εθνική μας δράση αλλά και την στήριξη συμπατριωτών μας, σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια.

Μέσα από τις συχνές εκδηλώσεις της Ομογένειας, αντιλήφθηκα πως λέξεις όπως Κύπρος, Ελλάδα, Παιδεία, Κατοχή, Εισβολή, Άνθρωπος, Συνάνθρωπος, Αγάπη (και πολλά άλλα) ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που συνόδευαν την Ομογένεια μας στην Νέα Υόρκη. Με τον Νίκο Μουγιάρη, τον Άνθρωπο που πρόσφατα «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι, να έχει αποκτήσει ένα ακόμη επίθετο, ένα διεθνές επίθετο, που μόνο η Ελληνική γλώσσα μπορούσε να του δώσει:

Νίκος Μουγιάρης Φιλότιμος (Philotimo)

Δεν θα σταθώ στα όσα έχει προσφέρει, είναι τόσα πολλά και δεν τα γνωρίζω. Αυτά τα γνωρίζουν οι παλαιότεροι. Όμως, θα ήθελα να σταθώ σε δυο πράγματα που μου έκαναν εντύπωση:

  • 1) Κάθε χρόνο, 25-30 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο St. John’s επισκέπτονται την Ελλάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τον Νίκο Μουγιάρη. Με μοναδικό στόχο να γνωρίσουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Ενδεικτικό της μεγάλης επίδρασης που έχει μια τέτοια κίνηση από τον Νίκο Μουγιάρη, πέρυσι, Περουβιανή φοιτήτρια είχε χαράξει στον ώμο της την λέξη «Φιλότιμο» ως ένδειξη τιμής και εκτίμησης στο πρόσωπο του Νίκου Μουγιάρη.
  • 2) Στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, είχα την χαρά και την τιμή να παρουσιάσω το βιβλίο μου για την Παιδεία της Κύπρου στην Νέα Υόρκη, στην παρουσία του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος και το είχε προλογίσει. Ο Νίκος Μουγιάρης, ο Φίλιπ Κρίστοφερ και ο φίλος δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου ήταν αυτοί που την προηγούμενη χρονιά (στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον), με ενεθάρρυναν να προχωρήσω και να το εκδώσω. Η οικονομική βοήθεια του Νίκου και του Φίλιππου δεδομένη.

Κατά την μέρα της παρουσίασης, ο Μιχάλης Ιγνατίου ήταν εκεί, δίπλα μου, ως εισηγητής. Το ίδιο και ο Φίλιπ, εκεί μαζί μας. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν περίμενα να δω τον Νίκο Μουγιάρη. Ήξερα πόσο δύσκολα περνούσε. Οι έξόδοι του τότε ήταν πολύ περιορισμένες. Η στήριξη του ήταν ήδη τεράστια. Κι όμως, το πρώτο πράγμα (και το λιγότερο) που έπρεπε να κάνω ήταν να του το πω: «Νίκο, η τιμή που μου κάνεις είναι τεράστια».

Οι λέξεις Κύπρος, Ελλάδα, Παιδεία, δεν τον σταματούσανε με τίποτα.

Τι να πεις για το φιλότιμο αυτού του Ανθρώπου!

Κανείς δεν θα μπορούσε να το κάνει δικό του όσο ο Νίκος. Και έχει και συνέχεια. Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, στο τραπέζι, μαζί με τον Μιχάλη, τον Φίλιπ, τον ΥΠΕΞ και όλους όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια, γύρισε και μου λέει: «Θα αγοράσω βιβλία και θα τα δώσεις σε σχολεία και Πανεπιστήμια στην Νέα Υόρκη, σε φοιτητές και καθηγητές»!

  • Κάτι που έγινε λίγο πριν μας αφήσει. Αρκετά Ελληνόπουλα και Κυπριόπουλα εδώ στην Νέα Υόρκη κρατάνε το βιβλίο που άγγιξε με την ψυχή του ο Νίκος. Που γράφει την λέξη φιλότιμο. Που παλεύει για κάθε τι ελληνικό, κυπριακό. Που παλεύει να κρατήσει τις ρίζες μας ζωντανές.

Κλείνω με μια εισήγηση στην Κύπρο και στην Ομογένεια: Κάντε μια «Πλατεία Φιλότιμου Νίκου Μουγιάρη» για να μας δείχνει τον δρόμο, όποτε τον χάνουμε! Αυτή η λέξη έχει τόσο βάθος, τόση σημασία, τόση αξία, τόση μαγεία, που δεν μπορώ να την αναλύσω.

Πολύ λίγοι μπορούν. Μέσα σε αυτούς τους λίγους είναι και ο Νίκος Μουγιάρης.

Στο καλό κύριε “Φιλότιμο”! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ!

Η Εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Μουγιάρη:

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Terrace on The Park στην Νέα Υόρκη, στην παρουσία της συζύγου του Νίκου Μουγιάρη, και με την στήριξη του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019, επίσημοι και πλήθος κόσμου παρευρέθηκαν για να τιμήσουν την προσφορά του Νίκου Μουγιάρη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γερουσιαστής Robert Menendez, η Βουλευτής Carolyn Maloney, ο Βουλευτής Joe Crowley, ο Πρέσβης της Κύπρου στον ΟΗΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου (διάβασε επίσης  χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη), ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αμερική Θεοχάρης Λαλάκος, ο Βουλευτής της Νέας Υόρκης Μιχάλης Γιάνναρης, ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο Πρόεδρος του Κυπροαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητήριου Νίκος Νικολάου, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νίκος Καρακώστας, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο αδελφικός του φίλος Ντίνος Ιορδάνου, ο Endy Zemenides και ο Φίλιππος Πατσαλή (τέως Υπουργός Υγείας της Κύπρου) και ο αδελφός του, Γιώργος Μουγιάρης, ο οποίος, σκιαγράφισε με τον πιο ζεστό τρόπο την Ανθρωπιά του αδελφού του, την αγάπη του Νίκου για τον Άνθρωπο, τον Συνάνθρωπο.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Γιαννούδης. Παράλληλα με τους χαιρετισμούς, η οθόνη πρόβαλλε βίντεο και φωτογραφίες από την ζωή και την δράση του Νίκου Μουγιάρη με την χορωδία του Παγκύπριου υπό την διεύθυνση του μαέστρου Φύτου Στράτη να ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία της Σοπράνο Όλγας Ξανθοπούλου, την απαγγελία από τον Αντρέα Χατζηιωάννου του αγαπημένου ποιήματος του Νίκου Μουγιάρη «Παράπονο» (Οδυσσέας Ελύτης), και την απαγγελία του Στιχουργού Πόλυ Κυριάκου «Αποχαιρετισμός στον Νίκο Μουγιάρη».

(*) Νίκος Αντωνιάδης (D.B.A.)
Καθηγητής Μάρκετινγκ, Στρατηγικής & Επικοινωνίας
Συντάκτης ikypros.com και LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Τιμή για τον Νίκο Μούγιαρη: Δοσμένος χωρίς όρια για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και το Έθνος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: