Στις 10 Απριλίου συνεδριάζει η ΕΕ για Brexit: Πιθανή αποχώρηση χωρίς συμφωνία, λέει ο Τουσκ




Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η «σοβαρή» απόφαση των βουλευτών να απορρίψουν τη συμφωνία της για το Brexit για τρίτη φορά σημαίνει ότι το κοινοβούλιο έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιλογές του για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • «Οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές» σημείωσε η Μέι, μετά την απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης με 344 ψήφους κατά έναντι 286 υπέρ. «Φοβάμαι ότι φθάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας στη Βουλή», συνέχισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.
  • «Αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο (ενός Brexit) χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Την Τετάρτη, απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν επί τάπητος. Και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον».

Συζήτηση στην ΕΕ στις 10 Απριλίου για την αποχώρηση της Βρετανίας

  • Την «λύπη» της για την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι η μη συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας στις 12 Απριλίου είναι πλέον πιο «πιθανή».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη και γι’ αυτό το σενάριο και ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων για τους όρους αποχώρησης. «Τα οφέλη της Συμφωνίας Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταβατικής περιόδου, σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθούν σε ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Οι επί μέρους συμφωνίες ανά τομέα, δεν αποτελούν επιλογή», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή.

  • Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αφού οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν για τρίτη φορά σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

  • Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα στην Μέι προθεσμία μέχρι σήμερα, Παρασκευή, για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι μαζί τους. Διαφορετικά η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου, εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει κάποια άλλη στρατηγική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα «πιθανό».

«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ’ αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».

«Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ… είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».

Ο κίνδυνος αποχώρησης χωρίς συμφωνία είναι πραγματικός, λέει ο Ρούτε

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία μπορεί τώρα να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, αφού οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευθεί με την ΕΕ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

  • «Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πολύ πραγματικός», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μερικά λεπτά μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ένας από τους δύο δρόμους προς ένα συντεταγμένο Brexit φαίνεται τώρα πως έκλεισε. Έτσι μένει μόνο ο άλλος δρόμος, που είναι να ξεκαθαρίσουν οι Βρετανοί τι θέλουν πριν από τις 12 Απριλίου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Η Βουλή καταψηφήφισε για τρίτη φορά την συμφωνία αποχώρησης: Σε πτώση η αγγλική λίρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: