Την στήριξη των ΗΠΑ στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, ανάλογη με αυτή που εκφράστηκε πρόσφατα από πλευράς ΕΕ, θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης που αναμένεται να έχει με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, την ερχόμενη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ.

  • Σε δηλώσεις του ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Πομπέο, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των τουρκικών απειλών στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • «Από την ΕΕ επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη και η στήριξη στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Επομένως, ο Πρόεδρος θα επιδιώξει και από τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουμε κάτι ανάλογο» είπε ο κ. Προδρόμου, παραπέμποντας στις δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής μετά το πέρας του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Φεντερίκα Μογκερίνι είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις από την Τουρκία σε σχέση με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου».

  • Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να συζητηθούν και μια σειρά από άλλα διμερή ζητήματα, όπως η παρουσία της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων από την Ουάσιγκτον.

Όσον αφορά την τριμερή Σύνοδο, ο κ. Προδρόμου σημείωσε το γεγονός ότι πραγματοποιείται λίγο καιρό μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην στόχο «Γλαύκο» της κυπριακής ΑΟΖ από την ExxonMobil, προσθέτοντας ότι σε αυτή θα συζητηθούν κυρίως θέματα ενεργειακής ασφάλειας.

  • «Η τριμερής είναι μια πραγματικότητα, εξελίσσεται συνεχώς. Παρακολουθούμε συντονισμένα μέσω της τριμερούς τις εξελίξεις στην περιοχή, είτε είναι τα ενεργειακά, είτε είναι θέματα ασφάλειας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Έκανε παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στην αναβάθμιση της τριμερούς συνεργασίας, κάτι που όπως είπε, επισφραγίζεται από την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ. «Αυτό δίνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ υπολογίζουν τον ρόλο που παίζουν οι τρεις χώρες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για σύγκλιση των αμερικανικών συμφερόντων με τα συμφέροντα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

  • Όσον αφορά τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό Eastmed, κ. Προδρόμου είπε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια εξέλιξη σε αυτή την τριμερή, παραπέμποντας τις όποιες εξελίξεις στην περίοδο μετά τις Ευρωεκλογές.

Υπενθύμισε ότι στο παρόν στάδιο υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο έχει υποβληθεί και έχει εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας την σχετική έγκριση. Απομένει πλέον στα τέσσερα κράτη να προχωρήσουν με την υπογραφή της, κάτι που όπως είπε, προϋποθέτει και την παρουσία της Ιταλίας. Οι όποιες συνεννοήσεις «σίγουρα θα είναι μετά τις Ευρωεκλογές, όπως δείχνουν τα πράγματα» είπε.

Τουρκία και Τ/κ ομιλούν μόνο για μια παράμετρο του πλαισίου Γκουτέρες

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εν αναμονή και των επόμενων κινήσεων της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι εστιάζουν μόνο στα θέματα της πολιτικής ισότητας.

  • «Δεν ακούμε τίποτα για τα θέματα της ασφάλειας, ούτε για το εδαφικό. Για την Μόρφου δεν έχουμε ακούσει τίποτα, ακούμε μόνο για τη θετική ψήφο και την πολιτική ισότητα» είπε ο κ. Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του κατοχικού Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή».

Στη συνέντευξη του στην «Καθημερινή», ο κ. Ακιντζί είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η μια θετική ψήφος είναι το μίνιμουμ και δεν επιτρέπεται κάτι λιγότερο. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, δεν θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για αποτελεσματική συμμετοχή της τ/κ πλευράς στις αποφάσεις».

«Είναι απογοητευτικό ότι από την πλευρά της Τουρκίας και των Τ/κ ακούμε συνέχεια να γίνεται λόγος για μόνο μια από τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες» ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ενθαρρυντικό» είπε, παραπέμποντας τέλος στην αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει αλά κάρτ.

ΚΥΠΕ
17/03/2019 15:18

Ο Τσαβούσογλου είπε στους Ευρωπαίους ότι διεκδικεί σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: