Στην Κύπρο αντί να παραιτούνται οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα, παραιτείται ο δικαστής!




Ο πρώην Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Γεώργιος Αρέστη έχει δηλώσει πως υπέβαλε την παραίτηση του από την προεδρία της Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος για να προστατέψει το κύρος του κυρίως και την αξιοπρέπεια του.

Τα παραπάνω αναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) για την παραίτηση του κ. Αρέστη, που οφείλεται στις επικρίσεις της κυβέρνησης για το πόρισμα που αφορά τον Συνεργατισμό.

Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ:

Προφανώς αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την ενέργεια ευθιξίας, μετά από την αισχρή αντιμετώπιση του πορίσματος για τον Συνεργατισμό, αλλά και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, από την κυβέρνηση.
Η ανυπαρξία έστω και ίχνους ευθιξίας της παρούσας κυβέρνησης, συγκρίνεται δυσμενώς με τον υψηλό βαθμό ευθιξίας του κ. Αρέστη.
Η κοινωνία διαπιστώνει με έκπληξη πως, αντί να παραιτούνται οι υπεύθυνοι, παραιτείται αυτός που εντόπισε την ευθύνη τους.
Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να αποδεχτεί το πόρισμα της Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, να ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Αρέστη και να υποβάλει την παραίτηση του.

Η ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Η μη αξιοποίηση των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών απαξιώνει τον θεσμό και η ατιμωρησία ενισχύει τη δημιουργία καινούργιων σκανδάλων.
Με αφορμή την παραίτηση του κ. Γιώργου Αρέστη και τα πολύ σοβαρά στοιχεία τα οποία ο ίδιος δήλωσε, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η μη αξιοποίηση των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών.
Η μη αξιοποίηση πορισμάτων όπως εκείνο του Χρηματιστηρίου, το πόρισμα για το Μαρί καθώς και το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, αλλά και θέσεων από ερευνώντες λειτουργούς σε άλλα σκάνδαλα τα οποία επίσης δεν έχουν αξιοποιηθεί, στην ουσία απαξιώνουν τον συγκεκριμένο θεσμό. Την ίδια στιγμή η ατιμωρησία που παρατηρείται, όχι μόνο δεν βοηθά στον περιορισμό των σκανδάλων αλλά αντίθετα, ενισχύει τη δημιουργία καινούργιων.
Για την ΕΔΕΚ αυτό που χρειάζεται από την πλευρά της πολιτείας είναι η παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων εμπλέκονται και όσων φαίνεται να έχουν ποινικές ευθύνες. Την ίδια στιγμή είναι επιβεβλημένο να ανοιχθούν οι φάκελοι και άλλων σκανδάλων που συγκαλύφθηκαν, όπως το σκάνδαλο των φαρμακευτικών υπηρεσιών, του ακτινοθεραπευτικού, του χρηματιστηρίου κ.ά και να εξεταστεί πλέον σοβαρά μήπως η ενδεδειγμένη διαδικασία δεν είναι ο διορισμός ερευνητικών επιτροπών και ερευνώντων λειτουργών, αλλά ο απευθείας διορισμός ποινικών ανακριτών.

Σύμφωνα με τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ:

Την παραίτησή του από πρόεδρος μιας ακόμα Επιτροπής στην οποίαν τον διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο υπέβαλε ο Γεώργιος Αρέστη, μετά τον σάλο και την προσβλητική για τον ίδιο αμφισβήτηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό στην οποία επίσης ήταν ο πρόεδρος.

Παρότι για την παραίτησή του επικαλέστηκε «άλλες ειλημμένες υποχρεώσεις», ο κ. Αρέστη αισθάνεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από όσα ελέχθησαν από τον Πρόεδρο και από τον Υπουργό Οικονομικών για το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής και η παραίτησή του στέλνει αυτό το μήνυμα με τον πιο σαφή τρόπο.

Ο διορισμός του κ. Αρέστη στρέφεται πίσω στην 1η Αυγούστου 2017, όταν ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, του κοινοποιούσε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία τον διόριζε πρόεδρο της «Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος» για τετραετή θητεία, αρχομένης από τις 26/7/2017 και λήγουσας στις 25/7/2021.

Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν οι Νώντας Μεταξάς και Χρίστος Σάντης. Η Επιτροπή δεν λειτούργησε διότι δεν προέκυψαν υποθέσεις προς εκδίκαση. Οι πρώτες υποθέσεις έφτασαν ενώπιον της Επιτροπής μόλις πρόσφατα και η εκδίκασή τους θα άρχιζε τις προσεχείς βδομάδες. Όταν ο κ. Αρέστη ενημερώθηκε σχετικά, υπέβαλε την παραίτησή του.

Στην επιστολή Χάρη Γεωργιάδη για τον διορισμό του, ανάμεσα σε άλλα, καταγράφονταν και τα ακόλουθα τα οποία αποκτούν ιδιαίτερη αξία αν ληφθούν υπόψη οι αμφισβητήσεις του πορίσματος της Τριμελούς Επιτροπής για τον Συνεργατισμό: «Είμαι βέβαιος πως με το κύρος, την κατάρτιση και την πείρα σας θα εκπληρώσετε πλήρως την αποστολή που σας έχει ανατεθεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αρέστη είχε παραιτηθεί και από πρόεδρος της Επιτροπής Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων (από δημόσιες προσφορές), οι οποίοι ενεπλάκησαν κυρίως σε σκάνδαλα του αποχετευτικού της Πάφου λαδώνοντας λειτουργούς του ΣΑΠΑ.

Παρόλο που η Επιτροπή παρήγαγε αξιόλογο έργο και επελήφθη σημαντικών υποθέσεων αποκλείοντας από προσφορές μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες, ο κ. Αρέστη έκρινε ότι η Επιτροπή αφέθηκε χωρίς στήριξη, κάτι το οποίο ισοδυναμούσε με υπόσκαψή της, για αυτό και παραιτήθηκε. Τότε, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τον κ. Αρέστη για τη συνεργασία και το σημαντικό έργο που παρήχθη.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ο κάθενας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του…

Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση για την παραίτηση του Γεώργιου Αρέστη από την Πειθαρχική Επιτροπή της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, σε σχέση με παραίτηση του κ. Αρέστη από την Επιτροπή αυτή, εξαιτίας δηλώσεων από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι  «έχουμε δει την αιτιολογία που προβάλλει ο κ. Αρέστη η οποία δεν είναι ακριβώς αυτό που με ρωτάτε».

Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε, «ο καθένας είναι ελεύθερος φυσικά να κάνει τις επιλογές του. Η Κυβέρνηση είχε κάνει εκείνη την επιλογή, ο κ. Αρέστη παραιτείται, θα πρέπει να αντικατασταθεί».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί σε αντιφατικά συμπεράσματα της Επιτροπής, ο Εκπρόσωπος είπε πως «ακριβώς, η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής έχει συζητηθεί εκτενώς, έχετε ακούσει τις απόψεις του Προέδρου, δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλάβουμε».

Χριστοδουλίδης από ΗΠΑ: Δεν αποκλείεται καμία χώρα από τη συνεργασία στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: