Σε ύφεση η εποχιακή γρίπη στην Κύπρο: Στους 17 ανέρχεται μέχρι στιγμής, ο αριθμός των θανάτων




Σε ύφεση βαίνει η εποχιακή γρίπη την τελευταία εβδομάδα χωρίς καμία νέα εισαγωγή σοβαρού περιστατικού τις τελευταίες 48 ώρες, αν και το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε νέος θάνατος γυναίκας η οποία άνηκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων φέτος να ανέρχεται στους 17.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, την οποία μετέδωσε το ΓΤΠ, «κατά την τελευταία εβδομάδα, η δραστηριότητα της γρίπης παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και βαίνει προς ύφεση».
  • Παρόλα αυτά, αναφέρεται, «ο ιός της γρίπης παρουσιάζει ακόμα δραστηριότητα, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019».

Σημειώνεται ότι «από το δίκτυο επιτήρησης των σοβαρών περιστατικών γρίπης του Υπουργείου Υγείας έχουν καταγραφεί από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα 59 σοβαρά περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία πήραν εξιτήριο και ορισμένα νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία».

«Στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας στα μεγάλα νοσοκομεία νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή τέσσερα σοβαρά περιστατικά, ενώ τις τελευταίες 48 ώρες δεν σημειώθηκε νέα εισαγωγή σοβαρού περιστατικού με γρίπη», αναφέρεται.

  • Παρόλα αυτά, προστίθεται, «σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο, νέος θάνατος συνδεόμενος με γρίπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 17». Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ασθενής νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα σε κρατικό νοσηλευτήριο, ενώ παρουσίαζε υποκείμενα νοσήματα, και ως εκ τούτου ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Καλείται το κοινό όπως «τηρεί αυστηρά τα γενικά μέτρα πρόληψης τα οποία το Υπουργείο έχει ήδη συστήσει».

Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει οι χώροι διαβίωσης να αερίζονται καλά, να αποφεύγονται οι κλειστοί πολυσύχναστοι χώροι, σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος να γίνεται χρήση χαρτομάντιλου μπροστά από το πρόσωπο και ακολούθως πλύση των χεριών καθώς και να γίνεται συχνή πλύση των χεριών. Καλείται το κοινό όπως αποφεύγει το κάπνισμα και οι γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού και αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

08/03/2019 12:40
ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Κίνδυνος εμφράγματος για όσους ατμίζουν: Τι αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: