Σχόλιο για τις τουαλέτες που είναι ουδέτερες ως προς το φύλο προκάλεσε σάλο στη Γερμανία




Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα και από οργανώσεις πολιτών προκαλούν τα σατιρικά σχόλια της προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ σχετικά με τα σχέδια της πόλης του Βερολίνου για τουαλέτες που είναι ουδέτερες ως προς το φύλο.

Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, όταν ακόμη ήταν πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ, παρουσίαζε έναν σατιρικό μονόλογο, στον οποίο υποδυόταν την καθαρίστρια του τοπικού Κοινοβουλίου, η οποία σχολίαζε την τοπική, αλλά και την διεθνή επικαιρότητα.

Φέτος, η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών συμμετείχε στον άτυπο αποκριάτικο διαγωνισμό σάτιρας του Στόκαχ, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Στο Βερολίνο υπάρχει η παράταξη του λάτε μακιάτο, η οποία προορίζει τις τουαλέτες για το τρίτο φύλο. Αυτές οι τουαλέτες είναι για τους άνδρες οι οποίοι δεν ξέρουν αν επιτρέπεται ακόμη να στέκονται ή πρέπει ήδη να κάθονται, ενώ ουρούν. Για αυτό, για το ενδιάμεσο, είναι αυτές οι τουαλέτες». Στο πλαίσιο της ίδιας εμφάνισης, αστειεύτηκε ακόμη λέγοντας ότι οι γυναίκες αναγκάστηκαν να χειραφετηθούν κυρίως επειδή οι σύγχρονοι άνδρες είναι αδύναμοι, «ειδικά η αντιπροσωπεία του λάτε μακιάτο» στο Βερολίνο.

Η συνήθεια της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ να συμμετέχει κάθε χρόνο ενεργά στο Καρναβάλι απέχει πολύ από την αμηχανία που διακρίνει την κυρία Μέρκελ σε ανάλογες περιπτώσεις. Αντίστοιχα, φαίνεται ότι απέχουν και οι θέσεις των δύο ισχυρών γυναικών του CDU στα κοινωνικά θέματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε να σχολιάσει την «παράσταση» της αρχηγού του CDU, υπενθύμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση πρόσφατα ενίσχυσε τα δικαιώματα των ίντερσεξ (διαφυλικών) προσώπων, επιτρέποντας την καταγραφή τρίτου φύλου στα μητρώα γεννήσεων. Επιπλέον, η κυρία Μέρκελ, αν και έχει δηλώσει ότι η ίδια «δυσκολεύεται» σε ό,τι αφορά τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, έφερε τον Οκτώβριο του 2017 νομοσχέδιο στην Βουλή. Αντιθέτως, η διάδοχός της επανέλαβε πρόσφατα ότι η έννοια του γάμου συνδέεται για την ίδια με την δυνατότητα σύλληψης παιδιού, ενώ αρνήθηκε να ανασκευάσει παλαιότερο σχόλιό της, με το οποίο συνέδεε τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου με την αιμομιξία και την πολυγαμία. Για αυτά της τα σχόλια τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε «Μις Ομοφοβία 2018» από οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ.

Τα σχόλια της ΑΚΚ, όπως αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος στην αρχηγό του CDU, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματός της, κυρίως από την πιο προοδευτική πτέρυγα και από την οργάνωση ομοφυλοφίλων του CDU, όσο και από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με τον Γενικό Γραμματέα Λαρς Κλινγκμπάιλ να κάνει λόγο για «ασεβή σχόλια», τα οποία δείχνουν ποιες συντηρητικές απόψεις έχουν επικρατήσει και πάλι στο CDU.

«Έπειτα από μια περίοδο εκσυγχρονισμού χάρη στην Άγγελα Μέρκελ, λυπάμαι που βλέπω ότι η αρχηγός του CDU δεν μπορεί χωρίς φτηνά αστειάκια σε βάρος μειονοτήτων στην κοινωνία μας», έγραψε εξάλλου στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σβεν Λέμαν των Πράσινων.

Την αρχηγό της υπερασπίστηκε η υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης Γιούλια Κλέκνερ, η οποία έγραψε στο Twitter ότι «λέμε αστεία για άνδρες και για γυναίκες και όσοι δεν αστειεύονται με το τρίτο φύλο μόνο και μόνο επειδή είναι το τρίτο φύλο, κάνουν διάκριση σε βάρος του».

Το τελευταίο διάστημα πάντως η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ υποστηρίζει τις πλέον συντηρητικές θέσεις στα θέματα που προκύπτουν, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, να κερδίζει όλο και περισσότερους από τους ψηφοφόρους εκείνους που είχαν απομακρυνθεί λόγω της προσφυγικής πολιτικής της ‘Αγγελα Μέρκελ, ενόψει δύο εξαιρετικά κρίσιμων κρατιδιακών εκλογικών αναμετρήσεων το φθινόπωρο, στην Σαξονία και στην Θουριγγία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Germany

Και δεύτερη υπουργός του κ. Τριντό τον άφησε και έφυγε: Αντιμέτωπος με μεγάλη κρίση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: